Πλήγμα στην τοπική οικονομία το κλείσιμο των οργανισμών εργατικής εστίας και κατοικίας

Εξαιρετικά δυσμενείς για τα Χανιά, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο,  θα είναι οι συνέπειες από την επικείμενη κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).


Εργαζόμενοι στον ΟΕΕ και στον ΟΕΚ Χανίων επισκέφθηκαν χθες τον δήμαρχο Μανώλη Σκουλάκη, στον οποίο παρουσίασαν αναλυτικά όσα αναμένεται να συμβούν με την κατάργηση των δύο Οργανισμών και ζήτησαν την έμπρακτη υποστήριξή του στον αγώνα τους για μια λύση ‘που θα εκφράζει το αίσθημα δικαίου’, τόσο για τους δικαιούχους του ΟΕΕ και του ΟΕΚ, όσο και τους για τους ίδιους.

Ο ΟΕΕ
Η προϊσταμένη του Περιφερειακού Γραφείου Χανίων του Οργανισμού Εργατικής Εστίας Μαρία Δασκαλάκη – Κοκκινάκη επεσήμανε ότι 45 τουριστικά καταλύματα, ενταγμένα στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού, λειτουργούσαν αποκλειστικά μέσω του προγράμματος. Έτσι, περίπου 8.000 – 10.000 κοινωνικοί τουρίστες επισκέπτονταν ετησίως τα Χανιά, αριθμός που αντιστοιχεί σε 70.000 περίπου διανυκτερεύσεις.
Ενδεχόμενο κλείσιμο ή υπολειτουργία των καταλυμάτων, με συνέπεια τη μείωση του προσωπικού τους, θα είναι ένα ‘σοβαρό χτύπημα στην οικονομία του Νομού’, σημείωσε η κα Δασκαλάκη – Κοκκινάκη.
Η ίδια τόνισε ότι κατ’ έτος 4.000, περίπου, δικαιούχοι των Χανίων επωφελούνταν του δικαιώματος των διακοπών μέσω του κοινωνικού τουρισμού καθώς και 200 επιπλέον με τα οργανωμένα εκδρομικά προγράμματα, ενώ ταυτόχρονα δίδονταν 2.000 θεατρικά εισιτήρια (ΔΗΠΕΘΕΚ κ.ά.) και 1.800 δελτία αγοράς βιβλίων.
Η κατάργηση του ΟΕΕ θα έχει ως αποτέλεσμα την ‘απώλεια του δικαιώματος των δικαιούχων (εργαζομένων και εργοδοτών) να επωφεληθούν από τις εισφορές (τα δικά τους χρήματα) και να ενισχυθεί το εισόδημά τους’, ανέφερε η κα Δασκαλάκη – Κοκκινάκη.

Ο ΟΕΚ
Ο προϊστάμενος του Γραφείου Χανίων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας Νίκος Κανουπάκης υπογράμμισε, από την πλευρά του, ότι, ως ΟΕΚ, ‘δίνουμε επιδότηση ενοικίου σε περίπου 1.600 δικαιούχους στα Χανιά. Τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός ήταν πολύ μεγαλύτερος, έφτανε και τις 2.500. Επίσης, δίνουμε δάνεια για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας σε περίπου 200 άτομα ετησίως, συμπεριλαμβανομένων και των προγραμμάτων αποπεράτωσης ή επισκευής κατοικίας’, επεσήμανε ο κ. Κανουπάκης, εκφράζοντας την αγωνία του για την επόμενη ημέρα.
‘Πιστεύω ότι κάποιες αποφάσεις έχουν ήδη παρθεί. Οι ειδήσεις που μας έρχονται είναι ότι πρόκειται να ιδρυθεί ένας νέος φορέας, που θα περιλαμβάνει 200 άτομα από κάθε Οργανισμό. Δεν θα διαχειρίζεται, όμως, πλέον, τα έσοδα, τις εισφορές των δικαιούχων. Θα είναι μόνο για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και για κάποιο κατασκευαστικό πρόγραμμα του ΟΕΚ. Πιστεύω ότι το όλο πρόβλημα είναι το αποθεματικό που υπάρχει και στους δύο Οργανισμούς. Στον ΟΕΚ το αποθεματικό είναι 450 εκατ. ευρώ περίπου και η αξία της ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ ανά την Ελλάδα, εκτάσεις και καταστήματα’, κατέληξε ο κ. Κανουπάκης.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης τόνισε, αμέσως μετά την ενημέρωση που είχε, ότι ‘είμαι πολύ στενοχωρημένος και αγανακτισμένος με αυτά που θα συμβούν σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Ο «Καλλικρατικός» Δήμος Χανίων θα πληγεί οικονομικά τα μέγιστα. Θα υπάρχει σοβαρό χτύπημα στην οικονομία του Νομού, που θα οδηγήσει σε πιθανό κλείσιμο ή υπολειτουργία τουριστικών καταλυμάτων, με συνέπεια τη μείωση του προσωπικού τους ή και απολύσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι τεράστιο το πρόβλημα. Δεσμεύτηκα ότι θα επικοινωνήσω με τον υπουργό, να μεταφέρω την αγωνία, όχι μόνο των εργαζομένων στους δύο Οργανισμούς, αλλά και του Δήμου, της Δημοτικής Αρχής, για τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια ενέργεια’.
Ο κ. Σκουλάκης γνωστοποίησε, ακόμη, ότι θα στείλει έγγραφο στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ‘και θα κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια απόφαση. Συμπαρίσταμαι, συμπάσχω, αγανακτώ γι’ αυτά που συμβαίνουν και θα κάνω ό,τι μπορώ μέχρι να σώσουμε ό,τι μπορούμε’, σημείωσε ο κ. Σκουλάκης.
Σημειώνεται ότι στη συνάντηση του κ. Σκουλάκη με εργαζόμενους του ΟΕΕ και του ΟΕΚ παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Χανίων Μανούσος Λιονάκης και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων Δημήτρης Κορναράκης.

[Χανιώτικα Νέα]