Με το… αζημίωτο μας δανείζει η Γερμανία

Δεν έχουν χάσει μέχρι στιγμής οι Γερμανοί δανείζοντας την Ελλάδα, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του εκεί υπουργείου Οικονομικών, που αναφέρει ότι στα γερμανικά ταμεία έχουν μπει ήδη 380 εκ. ευρώ τόκοι.

Όπως αναφέρει το έγγραφο που φέρνει στο φως το Reuters, το παραπάνω ποσό ήταν το κέρδος της Γερμανίας από τη συνεισφορά της στο πρώτο δάνειο προς τη χώρα μας. Σημειώνεται ότι το Βερολίνο έδωσε στην Ελλάδα 15,17 δισεκατομμύρια ευρώ, με επιτόκιο μεταξύ 3,423% και 4,528%.

Καθώς η εξυπηρέτηση των δανείων καθίσταται προτεραιότητα ενταγμένη πλέον στο ελληνικό Σύνταγμα, με το δεύτερο Μνημόνιο, δεν φαίνεται ότι η Γερμανία θα χάσει και όσον αφορά το κεφάλαιό της, παρότι η χώρα μας έχει χαρακτηριστεί επανειλημμένα από τον Β. Σόιμπλε “βαρέλι χωρίς πάτο”.

Η γερμανική συμμετοχή στο δεύτερο “πακέτο”, συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ, θα ανέλθει έως τα 37,8 δισ. ευρώ. Εάν συμμετάσχει σε αυτό και το ΔΝΤ, όπως αναμένεται, η γερμανική συνεισφορά θα είναι ανάλογα μικρότερη.

Δυσβάστακτη η χρεοκοπία

Από την άλλη πλευρά, το κόστος που θα προκαλούσε στην Ευρωζώνη μία άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, εάν δεν στηριχθεί η πρόταση για την αναδιάρθρωση του χρέους της (PSI), θα υπερέβαινε το 1 τρισ. ευρώ, εκτιμά το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) σε εμπιστευτική έκθεσή του.

“Υπάρχουν μερικές πολύ σημαντικές και επιζήμιες συνέπειες που θα προέκυπταν από μία άτακτη αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους της Ελλάδας. Είναι δύσκολο να υπολογισθούν με κάποιο βαθμό ακρίβειας όλες οι ενδεχόμενες ζημιές, αν και είναι δύσκολο να δει κανείς πώς δεν θα ξεπερνούσαν το 1 τρισ. ευρώ” αναφέρεται στην έκθεση, η οποία είναι σε γνώση του Reuters.

[nooz.gr]