Εταιρείες φαντάσματα με Κρητικό εγκέφαλο

Νέα απάτη σε βάρος του Δημοσίου αποκάλυψε το ΣΔΟΕ Κρήτης. Εντόπισε κύκλωμα, το οποίο χρησιμοποιώντας εταιρείες-φαντάσματα, εξέδιδε εικονικά τιμολόγια και αποκόμιζε κέρδη, τα οποία προεκτιμάται πως ξεπερνούν τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ.
Το κύκλωμα είχε πλοκάμια σε όλη την Ελλάδα, όμως ο εγκέφαλος φέρεται να είναι από το Ηράκλειο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΔΟΕ, από την Κρήτη στην απάτη συμμετέχουν 10 εταιρείες.
Ας δούμε, όμως, πώς έκαναν τη δουλειά. Όπως περιέγραψε στο Ράδιο 98,4 ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ Κρήτης κ. Στέλιος Λαντζουράκης, κάποιοι από το κύκλωμα προσέγγιζαν ανθρώπους που είχαν ανάγκη τα χρήματα. Τους έδιναν ένα μικρό ποσό με αντάλλαγμα τα στοιχεία τους. Με τα ξένα στοιχεία άνοιγαν μια επιχείρηση σε ξένο όνομα. Θεωρούσαν μπλοκ και άρχιζαν να μοιράζουν τιμολόγια.
Το ΣΔΟΕ έχει βρει στο κέντρο του Ηρακλείου τα ίχνη ενός από τους ανθρώπους που δέχτηκαν να δώσουν τα στοιχεία τους. Έχει επίσης ανακαλύψει πως το κύκλωμα χρησιμοποίησε ακόμα και τα στοιχεία ενός νεκρού.

Η εντύπωση που έχει ΣΔΟΕ Κρήτης είναι πως εταιρείες “μαϊμού” ανέπτυσσαν επιχειρηματική δραστηριότητα σε υλικά που… χάνονται κατά τη χρήση. Ασχολούνταν δηλαδή υποτίθεται με χρώματα, με οικοδομικά υλικά, με σιδηρικά και διάφορα τέτοια. Το πλεονέκτημα για τους ίδιους είναι πως, όταν αυτά τα υλικά χρησιμοποιηθούν, χάνονται… Μπορεί να μετρήσει κάποιος τα τσουβάλια με το τσιμέντο που χρησιμοποιήθηκαν σε μια οικοδομή; Προφανώς και όχι, άρα τα εικονικά τιμολόγια μπορούν ως υπόθεση να… “δεθούν” δυσκολότερα.

Παρ’ όλα αυτά, η υπόθεση προχώρησε. Το ότι τιμολόγια είναι εικονικά το έχει εντοπίσει το ΣΔΟΕ. Βοήθησαν σ’ αυτό και κάποιοι λήπτες. Κατά τη διάρκεια των περαιώσεων πήγαν και τα δήλωσαν, πλήρωσαν πρόστιμο που τους αναλογούσε και εξασφάλισαν το ότι παύει η ποινική δίωξη εναντίον τους.
Η πρώτη εικόνα που υπάρχει είναι πως η αξία των εικονικών τιμολογίων είναι γύρω στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Το ΦΠΑ που αναλογεί σε αυτά, περί τα 4,6 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται πως είναι το ποσό που έχει χάσει Δημόσιο. Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό, το οποίο θα κληθούν να καταβάλουν οι λήπτες των εικονικών τιμολογίων…
[neakriti]