Την ανάδειξη της νότιας τάφρου προτείνουν οι παράγοντες του τουρισμού

Την ανάδειξη της νότιας τάφρου κάτω από την οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη, ζητά η Ενωση Τουριστικών Καταλυμάτων Νομού Χανίων με επιστολή της προν τον Δήμο Χανίων και την ΚΒ’ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Στην επιστολή της η Ενωση Τουριστικών Καταλυμάτων εξηγεί ότι «κατά μήκος της οδού Χατζημιχάλη Γιάνναρη βρίσκεται εγκλωβισμένο ένα μεγάλο μέρος από τις επάλξεις του Βενετσιάνικου Τείχους. Είναι χωρίς οπτική επαφή από τα κτήρια που χτίστηκαν μπροστά από τη νότια τάφρο και από τα δύο ρήγματα που δημιουργήθηκαν  το 1900 – 1901 στο τείχος και μπαζώθηκαν προκειμένου να δημιουργηθούν η οδός  Χάληδων και η οδός Μουσούρων, ενώ προς τη βόρεια πλευρά του τείχους τα καταστήματα της οδού Σκρύδλωφ ακουμπώντας πάνω σ’ αυτό το εξαφανίζουν».
Και συνεχίζει:
«Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι πρόκειται για μια κάψουλα της ιστορίας  110 χρόνων που περιμένει να την ανοίξουμε και να αναδείξουμε το περιεχόμενό της.
Πάνω στις επάλξεις έχει διαμορφωθεί ένα ιδιότυπο πάρκο σχεδόν ένα στρέμμα με ευκαλύπτους και θαμνώδη αυτόφυτη βλάστηση, ενώ μπροστά από το τείχος στην τάφρο έχει φυτρώσει δάσος από καλάμια που ασχημίζουν και καταλαμβάνουν τον χώρο».
Για να καταλήξει:
«Δεν γνωρίζουμε πόσα χρόνια θα περάσουν για να γίνει υπόγεια σήραγγα κάτω από την οδό Χάληδων που θα έρθει να ενοποιήσει το δυτικό τείχος και την τάφρο του με την τάφρο του νότιου τείχους.
Θα μπορούσε όμως κάλλιστα να καθαριστεί ο χώρος από τα καλάμια για την ανάδειξη της νότιας τάφρου κάτω από την οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη να δημιουργηθεί πρόσβαση στις επάλξεις του εγκλωβισμένου νότιου τείχους από την συμβολή των οδών Σκρύδλωφ και Χρυσάνθου Επισκόπου ή κάπου αλλού, όπου χιλιάδες τουρίστες και ντόπιοι θα ανεβαίνουν κάθε χρόνο και καθισμένοι σε παγκάκια θα απολαμβάνουν το πάρκο και τη θέα προς την παλιά πόλη με την πολύβουη Σκρύδλωφ τα παλιά Στιβανάδικα κάτω από τα πόδια τους».
Την επιστολή υπογράφει εκ του Δ.Σ. ο πρόεδρος της Ενωσης Ι. Κουκουράκης.
chanialive/Χαν.Νέα