Παρουσίαση cd και συναυλία, ταμπαχανιώτικα


Παρουσίαση της έρευνας που έγινε από τους συμπολίτες μας , Στέλιο Λαινάκη αρχιτέκτονα, ερευνητή της Κρητικής μουσικής παράδοσης και δεξιοτέχνη του λαγούτου και του μπουλγαριού, σε συνεργασία του μουσικοσυνθέτη ερευνητή και λαογράφου Γιώργου Παπαδάκη.
Η εργασία των Στέλιου και Λεωνίδα Λαινάκη που περιλαμβάνει δίσκο – cd, με 16 γνωστά και άγνωστα (ανέκδοτα) τραγούδια που ανήκουν στην αστική λαϊκή μουσική παράδοση της δυτικής Κρήτης σε δίγλωσσο (ελληνικά- αγγλικά) βιβλίο 88 σελίδων με κατατοπιστικά κείμενα για το είδος αυτό των τραγουδιών που υπογράφουν ο Στέλιος Λαϊνάκης, ο καθηγητής εθνομουσικολογίας του Παν/μίου Αθηνών και Πρόεδρος του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη Λάμπρος Λιάβας, ο Καθηγητής της κλασικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μιχάλης Ζ. Κοπιδάκης, ο Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Ερατωσθένης Γ. Καψωμένος και ο μουσικοσυνθέτης και ερευνητής της μουσικής λαογραφίας Γιώργος Ε. Παπαδάκης που είχε και την μουσική και καλλιτεχνική επιμέλεια των ηχογραφήσεων. Περιλαμβάνονται ακόμη, σπάνιες φωτογραφίες των παλαίμαχων μουσικών, φορέων της κρητικής μουσικής παράδοσης, και πληροφορητών των ερευνητών, καθώς και οι στίχοι των τραγουδιών.
Συυντονιστής εκδήλωσης η δημοσιογράφος-ραδιοφωνική παραγωγός κ. Κάλλια Σωτηράκη.
Θα ομιλήσει ο καθηγητής Λάμπρος Λιάβας.
Θα ακουστούν ζωντανά Ταμπαχανιώτικα τραγούδια που περιέχονται στο CD και που θα αποδώσουν οι Στέλιος Λαινάκης και Λεωνίδας Λαινάκης σε μπουλγαρί και λαγούτο, και ο Νίκος Παπακαστρίτσιος στην κιθάρα.

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΩΔΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ