Προσφορές έως 40% αλλά ο πληθωρισμός καλπάζει στο 5,2%

Με γενναίες προσφορές που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 50% επιχειρούν οι έμποροι να φρενάρουν την ελεύθερη πτώση των πωλήσεων και να αντιμετωπίσουν την κρίση στη αγορά που μήνα με τον μήνα επιδεινώνεται. Αν και οι θερινές εκπτώσεις αρχίζουν στις 15 Ιουλίου, η αγορά έχει μπει ήδη στον ρυθμό των προσφορών.

Η ραγδαία μείωση των πωλήσεων το περασμένο δίμηνο (Μαΐου- Ιουνίου), που για ορισμένες επιχειρήσεις έφτασε ακόμα και το 40% όπως λένε οι λιανέμποροι και το κακό κλίμα που υπάρχει στην αγορά εξαιτίας των περικοπών στα επιδόματα αλλά και των αυξήσεων σε φόρους (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης) έχουν οδηγήσει τους επιχειρηματίες σε μπαράζ προσφορών με την ελπίδα να προσελκύσουν πελάτες και να καταφέρουν να επιβιώσουν, καθώς η μείωση του τζίρου αλλά και το κλείσιμο της στρόφιγγας του τραπεζικού δανεισμού δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες. «Είναι η τελευταία ευκαιρία μας οι θερινές εκπτώσεις που αρχίζουν στις 15 Ιουλίου και δεν μπορεί παρά να είναι οι γενναιότερες των τελευταίων ετών» λένε οι εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας καθώς, όπως εξηγούν, είναι ο μόνος τρόπος να κινηθεί η αγορά.

Στον «χορό» μικροί- μεγάλοι
Στον χορό των προσφορών που άρχισαν αμέσως μετά το Πάσχα και συνεχίζουν έως σήμερα οι μεγάλες αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα, με δεκαήμερα χαμηλών τιμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, έχουν τώρα μπει όλα τα καταστήματα, μικρά και μεγάλα. Μάλιστα, το κύμα προσφορών αναμένεται να κλιμακωθεί όσο θα πλησιάζουν οι εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως και τις 31 Αυγούστου. Ηδη στην αγορά οι καταναλωτές μπορούν να βρουν ακόμα και σε μεγάλα πολυκαταστήματα σε τιμές χαμηλότερες από 30% έως και 50% είδη ένδυσης, υπόδησης, καλλυντικά, ακόμα και επώνυμα είδη, στα οποία άλλοτε ακόμα και κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων τα ποσοστά δεν ξεπερνούσαν το 25%.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες για το μέλλον της αγοράς, γεγονός που από το φθινόπωρο και μετά θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά εκπτώσεων. «Οι φετινές θερινές εκπτώσεις που αρχίζουν την ερχόμενη εβδομάδα θα προσφέρουν ένα σωσίβιο σωτηρίας στην αγορά. Είμαι βέβαιος ότι οι έμποροι θα αποδείξουν περισσότερο από κάθε προηγούμενη φορά ότι η περίοδος από την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων στις 15 Ιουλίου και μέχρι τη λήξη της στις 31 Αυγούστου θα αποτελέσει στις παρούσες δύσκολες συνθήκες μια ασφαλή, ελκυστική και συμφέρουσα περίοδο ποιοτικών και φθηνών αγορών για όλους τους καταναλωτές» λέει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης. Προωθητικές ενέργειες
Ετσι, οι μειώσεις τιμών αναμένεται να φτάνουν ακόμα και το 70% και θα αφορούν σχεδόν όλη την γκάμα των προϊόντων, όπως είδη ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρονικές συσκευές, είδη σπιτιού και έπιπλα. Δεν είναι λίγες, μάλιστα, οι επιχειρήσεις που για μία ακόμη χρονιά προχωρούν σε προωθητικές ενέργειες, όπως συστημένες επιστολές, αποστολή SΜS στα κινητά τηλέφωνα, κληρώσεις δώρων, φυλλάδια κ.λπ. επιδιώκοντας να δελεάσουν τους καταναλωτές, προκειμένου να προσέλθουν στα καταστήματά τους και να ψωνίσουν.

Χειρόγραφες αποδείξεις από τους οδηγούς ταξί

ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΕΣ αποδείξεις θα πρέπει να εκδίδουν οι επαγγελματίες ταξί, αν δεν έχουν ακόμα τοποθετήσει τους νέους μηχανισμούς έκδοσης αποδείξεων. Αυτό προκύπτειαπό εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών λίγες μέρες μετά την υποχρεωτική- από 1ης Ιουλίου- ένταξη των επαγγελματιών ταξί στο νέο σύστημα του λογιστικού προσδιορισμού που συνεπάγεται τήρηση βιβλίων εσόδων- εξόδων και έκδοση αποδείξεων. Την ίδια ώρα πάντως, πληθώρα επαγγελματιών ταξί εξακολουθεί να μην εκδίδει αποδείξεις, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που ζητείται από τους πελάτες η καταβολή του ΦΠΑ (11%)- η οποία επίσης τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου- χωρίς απόδειξη.

Εκπρόσωποι των επαγγελματιών ταξί υποστηρίζουν ότι η μη έγκαιρη τοποθέτηση των νέων μηχανισμών έκδοσης αποδείξεων οφείλεται σε ελλείψεις στην αγορά.

Ανεξαρτήτως αιτίας πάντως, σύμφωνα με την εγκύκλιο του γενικού γραμματέα φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών, Δ. Γεωργακόπουλου, οι επαγγελματίες ταξί θα πρέπει να εκδίδουν χειρόγραφες αποδείξεις, αν δεν έχουν τη δυνατότητα έκδοσης αποδείξεων από τους νέους μηχανισμούς. Με την εγκύκλιο δίνονται οδηγίες στις εφορίες να θεωρούν ικανό αριθμό χειρόγραφων αποδείξεων στους επαγγελματίες ταξί για όλες τις περιπτώσεις μη λειτουργίας φορολογικού μηχανισμού λόγω βλάβης, συντήρησης, πλήρωσης και αντικατάστασης φορολογικής μνήμης ή μη έγκαιρης (έως 1/7/2010) εγκατάστασης νέου μηχανισμού που έχει ήδη αγοραστεί για την έκδοση αποδείξεων προς τους πελάτες. Σημειώνεται, ότι η θεώρηση χειρόγραφων αποδείξεων παροχής υπηρεσιών και τιμολογίων είναι ανεξάρτητη από τη θεώρηση ή μη του βιβλίου εσόδων- εξόδων το οποίο μπορεί να θεωρηθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2010.

Με την ίδια εγκύκλιο δίνεται η δυνατότητα στους εκμεταλλευτές ταξί να αντικαταστήσουν το βιβλιάριο συντήρησης ταξιμέτρων έως τις 30 Σεπτεμβρίου, χωρίς πρόστιμα, σε περίπτωση απώλειας του παλαιού.

Στο 5,2% ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή

Στα ύψη συντηρούν τον πληθωρισμό οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των φόρων, τα ολιγοπώλια και η έλλειψη ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα οι τιμές να αυξάνονται διαρκώς την ώρα που η ελληνική οικονομία βυθίζεται στην ύφεση και η μείωση των εισοδημάτων οδηγεί σε σημαντική πτώση της κατανάλωσης. Τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο πληθωρισμός έκλεισε στο 5,2% οριακά χαμηλότερα από το 5,4% του Μαΐου και ενώ παράγοντες της αγοράς δεν απέκλειαν έκρηξη του δείκτη ακόμα και στο 6%. Η μικρή αυτή αποκλιμάκωση οφείλεται κυρίως στη δραστική πτώση των τιμών των φαρμάκων κατά 16,6% ενώ θετικά επέδρασαν και οι συγκυριακές μειώσεις τιμών σε νωπά φρούτα, πατάτες και λαχανικά. Από την άλλη πλευρά, παρά την κρίση, οι τιμές σε ξενοδοχεία- καφέ και εστιατόρια κινήθηκαν ανοδικά σε σχέση με τον Μάιο όπως άλλωστε και οι τιμές σε τσιγάρα και ποτά υποβοηθούμενες από τις αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2009, οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί έχουν κυριολεκτικά εκτροχιαστεί καθώς καταγράφονται αυξήσεις 42,2% στη βενζίνη, 39,6% στο πετρέλαιο θέρμανσης, 28,4% στα διόδια, 19,8% στα τσιγάρα, 18% στα ασφάλιστρα μεταφορών, 14,3% στα αλκοολούχα ποτά, 11% στα κοσμήματα- ρολόγια, 9,3% στα αυτοκίνητα, 9,2% στις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας. Από την άλλη πλευρά, μειώσεις τιμών σε δωδεκάμηνη βάση σημειώνονται 16,6% στα φάρμακα, 14,1% στα νωπά φρούτα, 7,9% στα νωπά λαχανικά, 2,4% στο μεταλλικό νερό, τα αναψυκτικά και τους χυμούς φρούτων ενώ στο μέτωπο της ένδυσης και υπόδησης όπου οι προσφορές δίνουν και παίρνουν οι τιμές εμφανίζονται συνολικά αυξημένες κατά 2,4%. Μπροστά μας τα χειρότερα
Τα χειρότερα, πάντως, φαίνεται να είναι ακόμα μπροστά, αφού από την 1η Ιουλίου η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και η καθιέρωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για σειρά ελευθέρων επαγγελματιών (ιδιωτικά ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, υποθηκοφύλακες και δικαστικοί επιμελητές καθώς και επαγγελματίες ταξί), θα οδηγήσει σε νέα εκτίναξη του πληθωρισμού, όπως εκτιμούνς παράγοντες της αγοράς. Θετικά αναμένεται να επιδράσουν, από την άλλη, οι εκπτώσεις που ξεκινούν επισήμως στις 15 Ιουλίου αλλά κάνουν ήδη αισθητή την παρουσία τους στην αγορά μέσω εκτεταμένων προσφορών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός ήταν στο 5,2% τελευταία φορά- πριν από τον Ιούνιο- το καλοκαίρι του 1998.

Ανησυχεί και η τρόικα
Η εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού έχει θορυβήσει τόσο την τρόικα Ε.Ε.- ΕΚΤ – ΔΝΤ όσο και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο αντιλαμβάνεται ότι αν δεν υποχωρήσουν οι τιμές, παρά το γερό μαχαίρι στα εισοδήματα, η κοινωνική δυσαρέσκεια θα διευρύνεται, όπως άλλωστε και οι έξωθεν πιέσεις για λήψη πρόσθετων μέτρων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Στην τελευταία ενδιάμεση έκθεση αξιολόγησης της εφαρμογής του μνημονίου από την τρόικα ο πληθωρισμός συγκαταλέγεται στους παράγοντες σοβαρού προβληματισμού.

Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «οι τιμές καταναλωτή έχουν αυξημένη δυναμική που αντικατοπτρίζει την ισχυρότερη έναντι της προβλεπόμενης επίπτωση της αύξησης του ΦΠΑ και των εμμέσων φόρων, τις υψηλότερες διεθνείς τιμές των καυσίμων και την αποδυνάμωση του ευρώ. Η ισχυρότερη επίδραση των φόρων στις τελικές τιμές, παρά την ύφεση, δείχνει έλλειψη ανταγωνισμού και την παραμονή ολιγοπωλιακών δομών στην αγορά».

Μάλιστα, η τρόικα προετοιμάζεται κατά τη διάρκεια των εξετάσεων του Ιουλίου (κλιμάκιο αξιολογητών καταφτάνει στα τέλη του μήνα για το πρώτο επίσημο τεστ προόδου που θα κρίνει και την εκταμίευση της δόσης του Σεπτεμβρίου) να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις αρχικές της εκτιμήσεις για μέσο πληθωρισμό 1,9% φέτος που θεωρούνται ξεπερασμένες από τις εξελίξεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε κλοιό πληθωριστικών πιέσεων στο σύνολο του έτους, με αποτέλεσμα ο μέσος δείκτης να διαμορφωθεί στο 4,5%, από 1,2% πέρυσι.

[tanea.gr]