Παρουσίαση βιβλίου «Ρούντο Σβαρτς, Κρητικό Ημερολόγιο»

Η παρουσίαση του βιβλίου «Ρούντο Σβαρτς, Κρητικό Ημερολόγιο» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Μαΐου, στις 19.30, στο Ιστορικό Μουσείου Κρήτης στο Ηράκλειο.
Η εικαστική μαρτυρία του Γερμανού στρατιώτη Rudo Schwarz για την Κρήτη του 1943 πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό με επιλεγμένα έργα του στο πλαίσιο της επιτυχημένης έκθεσης «Ρούντο Σβαρτς, Κρήτη, 1943.
Ένας ζωγράφος με τη στολή της Βέρμαχτ» στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (Μάιος-Νοέμβριος 2010) και στο Μουσείο Μπενάκη (Μάιος 2011).
Πρόσφατα, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών εξέδωσε το Κρητικό Ημερολόγιο του Γερμανού ζωγράφου, τμήμα του αρχείου του, το οποίο έχει δωριθεί στην ΕΚΙΜ από τους κληρονόμους του, με την ευγενική μεσολάβηση των Γιάννη Σακελλαράκη και Σταμάτη Λυμπερόπουλου.
Ο Ρούντο Σβαρτς, γεννημένος στην Βόρεια Τσεχία, ξεκίνησε από νέος την ενασχόλησή του με τη ζωγραφική.
Το 1939 επιστρατεύτηκε ως απλός στρατιώτης στον γερμανικό στρατό και υπηρέτησε στην Κρήτη το 1943-44. Σ’ αυτό το διάστημα, διέτρεξε μεγάλο μέρος του νησιού που τον συνάρπασε, ζωγραφίζοντας και φωτογραφίζοντας τοπία μνημεία, χωριά, σκηνές της καθημερινής ζωής, πρόσωπα. Τα ζωγραφικά του έργα, ακουαρέλες, παστέλ και σχέδια, αποτυπώσεις αρχαιολογικών χώρων, περιλαμβάνονται στις 388 σελίδες του Κρητικού Ημερολογίου του, μαζί με σύντομα καλλιγραφημένα κείμενα, που χαρακτηρίζονται από λεπτομερείς, καίριες, αλλά και λυρικές περιγραφές του οδοιπορικού του.
Το Κρητικό Ημερολόγιο εκδόθηκε από την ΕΚΙΜ σ’ ένα τόμο 416 σελίδων, με τρίγλωσσα κείμενα.
Αποτελεί μια πολύτιμη αποτύπωση της εικόνας της Κρήτης στην περίοδο της κατοχής, πέρα από τον δραματικό περίγυρο του πολέμου, με ιστορικό, αρχαιολογικό, λαογραφικό, περιβαλλοντικό αλλά και εικαστικό ενδιαφέρον.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν: ο Αλέξης Καλοκαιρινός, πρόεδρος της ΕΚΙΜ, η Κλαίρη Μιτσοτάκη, συγγραφέας, η Κατερίνα Μυλοποταμιτάκη, αρχαιολόγος, ο Ingo Schwarz-Quandt, δωρητής του αρχείου και η Κατερίνα Σχινά, κριτικός βιβλίου, μεταφράστρια.
Ρεθεμνιωτικα Νεα