Κινητοποιήσεις για τα αποθεματικά των ταμείων

Την ‘καταλήστευση των αποθεματικών’ του ταμείου τους κατήγγειλαν χθες μηχανικοί και στα Χανιά, που πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στα Γραφεία του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων – Τομείς Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Eργων (ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ), ζητώντας, παράλληλα, την ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων.


Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Aγιο Νικόλαο μετά από κοινή απόφαση που έλαβαν οι Διοικούσες Επιτροπές των Τμημάτων Δυτικής και Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Ο πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιάννης Στρογγυλός αναφέρθηκε στις αρνητικές εξελίξεις σε θέματα που αφορούν τους μηχανικούς, «όπως το ‘κούρεμα’ των αποθεματικών του ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ και του TEE, οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, η κρίση στην οικοδομή και η τρομακτική ανεργία που επιφέρει στους συναδέλφους και η μετανάστευση των επιστημόνων της χώρας, ιδιαίτερα των νέων στο εξωτερικό προς ανεύρεση εργασίας».
Ο κ. Στρογγυλός επεσήμανε ακόμη ότι από την 1η Ιουνίου «ο Κλάδος Υγείας του ΕΤΑΑ υπάγεται στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται (υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και μείωση των παροχών), τη στιγμή, μάλιστα, που είχε σχεδόν ολοκληρωθεί η αναδιοργάνωση του κλάδου (νέα βιβλιάρια, νέα συνταγολόγια, πληρωμή μέσω Τραπέζης, συμβεβλημένοι ιατροί – εξεταστικά κέντρα – νοσοκομεία κ.λπ.). Το γεγονός αυτό», πρόσθεσε, «συνιστά πολύ σοβαρή απώλεια των μηχανικών, αφού ο κάθε ένας από εμάς που υποχρεωτικά ασφαλίζεται και καταβάλλει υψηλότατες εισφορές, ακόμη και αν είναι άνεργος, εξομοιώνεται με αυτούς που κατέβαλαν ελάχιστες ή και καθόλου εισφορές».
Ο κ. Στρογγυλός τόνισε ότι οι μηχανικοί διαφωνούν έντονα με τη «φημολογούμενη κατάργηση ή συγχώνευση Τμημάτων και Διευθύνσεων αλλά και Περιφερειακών Γραφείων του ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ και με τις εξ αυτού του γεγονότος επικείμενες απολύσεις υπαλλήλων του Ταμείου».
Παράλληλα, κατήγγειλε «τη συνεχιζόμενη επίθεση στους συνταξιούχους του Ταμείου με συνεχείς μειώσεις των συντάξεών τους, τις πρόσφατες υπερβολικές αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών των μηχανικών, ιδιαίτερα των νέων και το πρωτοφανές κούρεμα των αποθεματικών του ταμείου αλλά και των Περιφερειακών Τμημάτων του TEE».

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Oπως επεσήμανε ο κ. Στρογγυλός, βασικά αιτήματα των μηχανικών είναι:
• «Να επιστραφούν ή τουλάχιστον να αποκατασταθούν τα ποσά που καταληστεύτηκαν από τα αποθεματικά του ΤΕΕ και τα περιφερειακά του Τμήματα.
• Να επιστραφούν ή τουλάχιστον να αποκατασταθούν τα ποσά που καταληστεύτηκαν από τα αποθεματικά του Ταμείου των Ελλήνων μηχανικών.
• Να καταργηθεί ο νόμος 2469/1997 που επιβάλλει την ασύδοτη διαχείριση των αποθεματικών του ΤΕΕ και του ΕΤΑΑ από την Τράπεζα της Ελλάδος.
• Να εξοφληθούν άμεσα οι διαχρονικές οφειλές του κράτους και της εργοδοσίας προς το ΤΣΜΕΔΕ. Από την τριμερή χρηματοδότηση παλαιότερων ετών οφείλονται 600 εκατομμύρια ευρώ.
• Να καταργηθούν οι απαράδεκτες και υπέρογκες αυξήσεις των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ, που απειλούν με διάλυση το μεγαλύτερο επιστημονικό και στρατηγικό κλάδο της χώρας!
• Να επανακτηθεί το αυτοδιοίκητο του Ταμείου μας παραμένοντας Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.
• Να μη μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις των μηχανικών.
• Να ενισχυθεί η υπάρχουσα δομή όλων των τομέων με ανθρώπινο δυναμικό για να εκλείψουν τα απαράδεκτα φαινόμενα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι και οι ελάχιστοι εργαζόμενοι στο ταμείο.
• Να προασπιστεί η Διεύθυνση Εγγυητικών Επιστολών, η οποία δεν είναι ελλειμματική και αποτελεί σημαντική υποστήριξη στα μέλη μας σε αντίθεση με τις απαιτήσεις των τραπεζών. Είναι γνωστά τα συμφέροντα που περιμένουν την ευκαιρία μιας αποδυνάμωσης του ταμείου για να διαλύσουν τη Διεύθυνση».

Χανιώτικα Νέα