Έκθεση “Οι Δεινόσαυροι της Παταγονίας στην Κρήτη”

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, σε αυτές τις δύσκολες εποχές, συνεχίζει να στηρίζει και να προβάλει τη γνώση και τον πολιτισμό. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την εταιρία GrupoCultural SRL της Αργεντινής και το σύλλογο Φίλοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης διοργανώνει μια μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα, περιοδική έκθεση “Οι Δεινόσαυροι της Παταγονίας στην Κρήτη”.

Η αξία της έκθεσής αυτής έγκειται τόσο στην προέλευση, όσο και στα χαρακτηριστικά των εκθεμάτων που περιλαμβάνει. Στο τμήμα της Παταγονίας που ανήκει στην Αργεντινή έχουν αναγνωριστ

εί μέχρι σήμερα περισσότερα από 50 είδη δεινοσαύρων που αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των συνολικών ειδών που έχουν βρεθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Για δεκάδες εκατομμύρια χρόνια αποτελούσε μια περιοχή με τεράστια λιβάδια, πλούσια βλάστηση και πολλά νερά, γεγονότα που επέτρεψαν την εξάπλωση και την εξέλιξη των δεινοσαύρων σε είδη πολύ πιο μεγαλόσωμα από τα αντίστοιχα βορειο-αμερικανικά που όλοι γνωρίζουμε. Τα εκθέματα των δεινοσαύρων είναι όλα σε απόλυτα φυσικά μεγέθη και αποτελούνται από πλήρεις σκελετούς, τουλάχιστον κατά το 70%, κάτι το εξαιρετικά σπάνιο. Παράλληλα, παρουσιάζονται τόσο οι πρώιμοι, μικροσκοπικοί, όσο και οι πιο πρόσφατοι, γιγάντιοι και ιδιαίτεροι δεινόσαυροι του Κρητιδικού, μαζί με τα ενδιάμεσα εξελικτικά τους στάδια.

Οι γίγαντες αυτοί της Αργεντινής, συνεχίζοντας την περιοδεία τους στις μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις, έρχονται για να συναρπάσουν το

κοινό και τους επισκέπτες της Κρήτης. Στην έκθεση αυτή θα δείτε το μεγαλύτεροσαρκοφάγο δεινόσαυρο που έζησε ποτέ μαζί με το μικρότερο, τους παλαιότερους αλλά και τους νεότερουςδεινόσαυρους, πτηνά του Κρητιδικού που δεν μπορούσαν να πετάξουν, όπως και δεινόσαυρους που θα μάθαιναν να πετούν, ιχθυόσαυρους, διαδραστικά εκθέματα, 3-D απεικονίσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Η έκθεση θα φιλοξενείται στους χώρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Ηράκλειο και θα διαρκέσει από το Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο του 2012.

Συνδιοργάνωση: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης, Περιφέρεια Κρήτης, Grupo Cultural SRL και Φίλοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

[cretevents.gr]