«Παράθυρο» Βρυξελλών για χαλάρωση των συμφωνηθέντων

«Παράθυρο» Βρυξελλών για χαλάρωση των συμφωνηθέντωνΤην ώρα που διαφαίνεται ότι Ελλάδα και Γαλλία αλλάζουν πολιτικό προσανατολισμό, η ΕΕ στέλνει το μήνυμα ότι κάποιοι όροι του δημοσιονομικού συμφώνου μπορούν να χαλαρώσουν…

Για του λόγου το αληθές, την ανάγκη εξισορρόπησης των μέτρων λιτότητας με μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης στην Ευρώπη υπογράμμισε ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, δηλώνοντας παράλληλα έτοιμος να δεχθεί χαλάρωση των όρων του δημοσιονομικού συμφώνου.

«Με την ανεργία στην ευρωζώνη να έχει σκαρφαλώσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και ορισμένες χώρες να βρίσκονται ήδη σε βαθιά ύφεση η Ευρώπη πρέπει να στρέψει την προσοχή της σε τρόπους τόνωσης της ανάπτυξης προκειμένου να περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο των μέτρων λιτότητας» είπε ο Ρεν μιλώντας σήμερα σε πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.

«Η δημοσιονομική προσαρμογή, αν και απαραίτητη, θα πρέπει να γίνει με ένα τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη και διαφοροποιημένο, προκειμένου να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ της απαραίτητης δημοσιονομικής προσαρμογής και των ανησυχιών για την ανάπτυξη», ανέφερε.

«Αντίθετα με μια λανθασμένη εντύπωση που είχαν εκφράσει ορισμένοι πολιτικοί αξιωματούχοι και ορισμένοι εμπειρογνώμονες σύμφωνα με την οποία το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο εφαρμόζεται ομοιόμορφα σε όλα τα κράτη μέλη, το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης έχει μια λογική», τόνισε ο Ρεν.

Εστειλε πάντως μήνυμα ότι είναι διατεθειμένος να χαλαρώσει τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες για χώρες όπως η Ισπανία, η οποία έχει αναγκαστεί να «ψαλιδίσει» τις δημόσιες δαπάνες της.

«Ναι, το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ βασίζεται σε κανόνες, με σαφή κριτήρια στο θέμα του δημοσίου ελλείμματος και του χρέους, που μπορεί να οδηγήσουν στην έναρξη μιας διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, και στην ανάγκη, κυρώσεων. Αλλά ταυτόχρονα, το σύμφωνο αφήνει μεγάλο μέρος στην ικανότητα κρίσης όσον αφορά στην εφαρμογή του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, την πρόθεση του Βερολίνου να επεξεργαστεί μετά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές ένα σύμφωνο ανάπτυξης αποκαλύπτει, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε.

«Πιστεύω ότι θα δω τις δύο χώρες μας να προτείνουν στο μέλλον καλές λύσεις για την Ευρώπη και το κοινό μας νόμισμα. Μετά τις εκλογές, θα αρχίσουμε γρήγορα να εργαζόμαστε ώστε να προστεθεί στη δημοσιονομική συνθήκη ένα σύμφωνο ανάπτυξης για περισσότερη ανταγωνιστικότητα» δήλωσε ο Βεστερβέλε.

«Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνει εξ αρχής δύο πυλώνες για να θέσει υπό έλεγχο τις δύο αιτίες της κρίσης: τη μείωση των ελλειμμάτων και τις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που απουσιάζει, και συνεπώς να δημιουργήσουμε την ανάπτυξη», δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στέλεχος του συντηρητικού κόμματος της Αγκελα Μέρκελ εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι οι όροι του ευρωπαϊκού συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν θα χαλαρώσουν, ακόμα και αν κερδίσει στις γαλλικές εκλογές ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Φρανσουά Ολάντ, Πιέρ Μοσκοβισί, επιχείρησε να καθησυχάσει τη Γερμανία σε περίπτωση νίκης του σοσιαλιστή υποψηφίου, τονίζοντας ότι ο Ολάντ δε θέλει να προκαλέσει κρίση.

«Δε θέλουμε να προκαλέσουμε κρίση. Σε περίπτωση αλλαγής της εξουσίας, η γαλλο-γερμανική φιλία θα παραμείνει ένα ουσιαστικό θέμα της πολιτικής μας», είπε ο Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Γνωρίζουμε ότι η Αγκελα Μέρκελ θα προτιμούσε να νικήσει ο Νικολά Σαρκοζί. Εάν ο Φρανσουά Ολάντ κερδίσει τις εκλογές, θα δείξουμε ότι τίποτα δε θα κλονίσει τη γαλλο-γερμανική φιλία. Ακόμα και μια αλλαγή της εξουσίας δεν θα επηρεάσει τη φιλία αυτή», πρόσθεσε.

epikaira