Διερευνητική εντολή στον Α.Σαμαρά- Ξεκίνησαν οι επαφές

Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να λάβει τη διερευνητική εντολή από τον Κάρολο Παπούλια.

«Σεβόμαστε την επιλογή του λαού και πάμε για διερευνητικές» ήταν το σχόλιο του προέδρου της ΝΔ, κατά την προσέλευσή του στο Προεδρικό Μέγαρο.
Με την επισήμανση αυτή ο κ. Σαμαράς απάντησε στο σχόλιο του προέδρου Κάρολου Παπούλια, ότι είχε «πολύ τρέξιμο» η προεκλογική περίοδος.
Ως την Πέμπτη ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις σχετικές προσπάθειες, διαφορετικά διερευνητικές εντολές θα λάβουν ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος και στη συνέχεια του τρίτου.

Αν αποτύχουν και οι τρεις τότε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών δυνάμεων σε μια συνάντηση, με στόχο να επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Στις 4 το απόγευμα ο κ. Σαμαράς είχε αρχικα συνάντηση στη Βουλή με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, η οποία ολοκληρώθηκε μετά από μόλις 15-20 λεπτά.

Ο κ.Τσίπρας αναμένεται να προβεί σε λίγο, σε δηλώσεις για τα διαμειφθέντα στη συνάντηση.

Στις 5 αναμένεται στο γραφείο του κ. Σαμαρά ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Φώτη Κουβέλη, ενώ ο Πάνος Καμμένος αρνήθηκε την πρόσκληση. Δεν έχει γίνει γνωστό αν θα υπάρξει συνάντηση με τη γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει αποκλείσει συνάντηση με τον πρόεδρο της Χρυσής Αυγής, Ν.Μιχαλολιάκο.

Πετσάλνικος: Είναι η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων

Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε νωρίτερα ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, προκειμένου να ανακοινώσει το επίσημο αποτέλεσμα των εκλογών στον Κάρολο Παπούλια.

«Τώρα είναι η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων και της ευθύνης για την Ελλάδα και τους πολίτες, όπως εκφράστηκαν, και όλες οι ηγεσίες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη αυτών των αποφάσεων» δήλωσε ο κ. Πετσάλνικος, παραδίδοντας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα τελικά αποτελέσματα και τη δύναμη των κομμάτων στη νέα Βουλή.

Με τη συνάντηση των δύο ανδρών άρχισε ο κύκλος των διερευνητικών εντολών, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

«Εγώ είμαι αισιόδοξος απο τη φύση μου» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Παπαδήμος: Η αποστολή μας ολοκληρώθηκε

Στο Προεδρικό Μέγαρο μέτεβη στις 2 ο Λουκάς Παπαδήμος προκειμένου να υποβάλει την παραίτησή του.

Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από όλους να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού, υπογράμμισε στην κατακλείδα της δήλωσής του ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε προς τον Κ. Παπούλια ότι «η κυβέρνηση συνεργασίας είχε συγκεκριμένο έργο, το οποίο έφερε εις πέρας ολοκληρώνοντας το έργο της».

Ο κ. Παπαδήμος επεσήμανε ότι «έχουμε διανύσει ένα μεγάλο μέρος για την εξυγίανση της οικονομίας και την βιώσιμη ανάπτυξη και έχει μεγάλη σημασία να εξασφαλισθεί η σταθερότητα η εμπιστοσύνη και η αλληλεγγύη προκειμένου να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια για την ανόρθωση της οικονομίας».

Αποτελέσματα

Η ΝΔ καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 18,85% και 108 έδρες, ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έρχεται δεύτερος με 16,78% και 52 έδρες. Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει σημαντική μείωση των ποσοστών του με 13,18% και 41 έδρες.

Στους κερδισμένους και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 10,60% και 33 έδρες και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,48% και 26 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 6,97% και 21 έδρες και η Δημοκρατική Αριστερά με 6,10% και 19 έδρες.

Εκτός Βουλής έμειναν ο ΛΑΟΣ με 2,90%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,93% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,56%

epikaira