Σήμερα ξεκινά το 24ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου

Με ένα πλούσιο και πολυδιάστατο πρόγραμμα ξεκινά το 24ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ του Ρεθύμνου. Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, δρώμενα, εκθέσεις θα εμπλουτίσουν την επαφή των Ρεθυμνιωτών και των επισκεπτών με τις Τέχνες, σε μια αναζωογονητική πνευματική διαδικασία.

Για το λόγο αυτό, παρατέθηκε συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο Ρεθύμνου, με παρόντες το Δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργη Μαρινάκη και την πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Η.Ρ., εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο Πολιτισμού-Τουρισμού κ. Πέπη Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στο σπουδαίο θεσμό για το πολιτιστικό Ρέθυμνο, ενώ αποκάλυψε και μία ενδιαφέρουσα προοπτική που ξεδιπλώνεται για το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ του Ρεθύμνου, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Πολιτισμό κο Γερουλάνο:

“Τη Δευτέρα 12 Ιουλίου ξεκινά το 24ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ του Ρεθύμνου. Ένας καταξιωμένος πλέον θεσμό, όχι μόνο στην Κρήτη και την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Ένας θεσμός που πραγματικά προσπαθήσαμε τα τελευταία χρόνια να του δώσουμε μια νέα ταυτότητα, να ανοίξει τα φτερά του και να αποτελέσει ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός διεθνούς επιπέδου. Είναι πολύ σημαντικό ότι φέτος, μέσα σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, τολμήσαμε αυτό το θεσμό όχι μόνο να το διατηρήσουμε αλλά και να τον ενισχύσουμε με παραστάσεις υψηλής ποιότητας και με μουσικά σχήματα από όλη την Ευρώπη. Νομίζω επίσης ότι θα έχουμε, ανάμεσα στην πλειάδα σπουδαίων συναυλιών, και την καμεράτα σε πλήρη ανάπτυξη. Παράλληλα όμως, τιμούμε τους Ρεθυμνιώτες και Κρητικούς δημιουργούς, δίνοντας τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να μας παρουσιάσουν φιλόδοξα θεατρικά έργα, όπως του φίλους μας Γιώργου Καλογεράκη. Επίσης φιλοξενούμε σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις από θεατρικά σχήματα που μας έρχονται από την υπόλοιπη Ελλάδα, με γνωστή ποιότητα και προσφορά. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό ότι το ερχόμενο δεκαπενθήμερο, το Ρέθυμνο θα πλημμυρίσει από καλλιτέχνες, αλλά και από επισκέπτες οι οποίοι θα έρθουν στην πόλη μας και θα απολαύσουν αυτήν την πανδαισία και τη σύνθεση όλων των ειδών τέχνης. Απευθυνόμαστε επίσης και στα δικά μας παιδιά και μέσα από συγκεκριμένες δράσεις προσπαθούμε να τα μυήσουμε στην τέχνη και στον πολιτισμό. Θέλω στον σημείο αυτό να ευχαριστήσω τους εθελοντές μας, χωρίς τους οποίους δε θα είχαμε καταφέρει πολλά πράγματα. Και οι δύο τελετές, έναρξης και λήξης, είναι από εκείνους για εμάς. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Η.Ρ. κα Πέπη Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη, η οποία υπηρετεί σε αυτή τη δημοτική περίοδο τον πολιτισμό και τους θεσμούς μας με έναν τρόπο ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο, οι οποίοι είναι δίπλα και προσπαθούν, χωρίς να κοιτάζουν το ρολόι, να κάνουν το παν για να έχουμε μια τέλεια διοργάνωση. Να ευχαριστήσω επίσης και την υπεύθυνη του Φεστιβάλ μας, την κα Άρτεμη Παπαδάκη, η οποία προσπάθησε να διερευνήσει και να φέρει στο Ρέθυμνο ότι καλύτερο μπορούσε απ’ την Ευρώπη για να δώσει στους Ρεθυμνιώτες και τους φιλοξενούμενους μας την ευκαιρία να απολαύσουν υψηλής αισθητικής μουσικά και θεατρικά θεάματα που δεν έχει την ευκαιρία ο καθένας απο εμάς να δει κάθε μέρα. Σας θυμίζω εδώ ότι διάσημοι καλλιτέχνες και μουσικοί, όπως πχ. ο Σαβάλ, ήρθαν πρώτα στο Ρέθυμνο και μετά εμφανίστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής. Τέλος, να μην παραλείψω να πω ότι και φέτος θα είναι μαζί μας ο Αλέξης Κωστάλας, ο άνθρωπος που έχει συνδέσει την παρουσία του και τη φωνή του με όλα τα σπουδαία πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα της πατρίδας μας. Για άλλη μια φορά, αφιλοκερδώς, είναι δίπλα μας, θα παρουσιάσει όλες τις εκδηλώσεις, ενώ θα είναι και ο αφηγητής στην τελετή έναρξης και τελετή λήξης. Τον ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας για τη βοήθεια του.

Στο σημείο αυτό, επιθυμώ να σας αποκαλύψω ότι συναντήθηκα πρόσφατα με τον Υπουργό Πολιτισμό κ. Γερουλάνο και απόσπασα την υπόσχεση ότι θα βρεθεί η φόρμουλα ώστε να εντάξουμε το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ του Ρεθύμνου σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ώστε πραγματικά τα επόμενα 3 χρόνια να μη ζούμε με το άγχος της εξεύρεσης χρημάτων και χορηγών. Τελειώνοντας, να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τον κο Βαρδή Βαρδινογιάννη που για άλλη μια φορά είναι ο μεγάλος  χορηγός του φεστιβάλ, δείχνοντας έτσι για πολλοστή φορά την αγάπη του για το Ρέθυμνο και για τους θεσμούς που το προάγουν”.

Η κα Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη ανέπτυξε της σύνθεσης του φετινού προγράμματος ενώ αποκάλυψε τις πολλαπλές επιλογές του κόσμου που επιθυμεί να παρακολουθήσει από κοντά το 24ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ:

“Τα εγχειρήματα μας έχουν ως στόχο τη διατήρηση της ζωντανής πνευματικής και πολιτιστικής πτυχής της ζωής μας, σε πείσμα των καιρών. Το Ρέθυμνο φέτος διοργανώνει ξανά το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ του, 24ο κατά σειρά και καλεί όλους εσάς εδώ, στην πόλη του Ρεθύμνου από τις 12 μέχρι και τις 27 Ιουλίου, να το στηρίξετε και να το ζήσετε.  Το φετινό ταξίδι στην εποχή της Αναγέννησης περιλαμβάνει περιπλάνηση μέσα από μουσικές, θεατρικές και εικαστικές δράσεις στην Κρήτη ολόκληρη, στην Ιταλία, στην Γερμανία, στο Βέλγιο και στην Αγγλία, αλλά και σε άλλα σημεία της Ευρώπης. Παιδιά της Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης, εκατοντάδες εθελοντές, επιχειρηματίες, φορείς, υπηρεσίες και πολλοί επώνυμοι καλλιτέχνες της Ελλάδας και της Ευρώπης έχουν ετοιμάσει και θα μας συνοδεύσουν σε αυτό το ταξίδι. Θα είναι ένα δεκαπενθήμερο ταξίδι αισθήσεων , ανάτασης ψυχής, παιδείας και μάλιστα πολύ υψηλού επιπέδου, αλλά συγχρόνως οικονομικό, αν σκεφτείτε ότι όλες αυτές οι αξιόλογες συναυλίες έχουν εισιτήριο μόνο 5 ευρώ και οι περισσότερες θεατρικές παραστάσεις έχουν εισιτήριο μόνο 10 ευρώ. Δε μένει παρά να ευχαριστήσουμε αυτούς που δούλεψαν , που δουλεύουν σήμερα μέρα-νύχτα και θα δουλέψουν τις επόμενες μέρες για να αποδείξουν για άλλη μια φορά ότι το πνεύμα, η καρδιά, η ψυχή και η δημιουργία είναι δικά μας και είναι ανεξάρτητα στον τόπο, στο χρόνο, στο κόστος, μια και τροφοδοτούν τη ζωή και τον άνθρωπο. Αυτό θέλουμε να αποδείξουμε, σε αυτό θέλουμε να είστε μαζί μας.

Η τελετή έναρξης είναι τη Δευτέρα 12 Ιουλίου, στις 21.30 στην παραλία του Ρεθύμνου (Ελευθερίου Βενιζέλου). Είναι το σημείο συνάντησης μας τα τελευταία 3 χρόνια, εκεί όπου φέτος θα τιμήσουμε και τη Γη, την οποία τιμούμε σε όλη τη διάρκεια του χρόνου σαν πολιτιστικό Ρέθυμνο. Εκεί θα συναντηθούν τα 3 στοιχεία που έχουμε τιμήσει ως τώρα, τη Φωτιά, το Νερό και τώρα τη Μάνα Γαία. Εκεί οι εθελοντές μας θα αποδείξουν εμπράκτως, μέσα από θεατρικές, μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις όλη την τιμή προς την ανα-γέννηση της ψυχής μέσα από αυτά τα στοιχεία. Ο κόσμος που θα παρακολουθήσει από το σημείο του τέως Λαβυρίνθου θα ακολουθήσει την πορεία μετά απο την εκδήλωση, μέσα απο τα σοκάκια της παλιάς μας Πόλης και θα ανέβουμε όλοι μαζί από την οδό Μελισινού και Κατεχάκη στο Φρούριο μας, τη Φορτέτζα, όπου και θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη θεατρική παράσταση απο τους ντόπιους καλλιτέχνες του Θεατρικού Περίπλου, οι οποίοι θα μας αποδώσουν Σαίξπηρ, με τη μεταφορά του έργου του “Τρικυμία”. Οι συναυλίες θα πραγματοποιούνται μέχρι τις 19 Ιουλίου στο Τζαμί Νερατζέ (Ωδείον), ενώ στις 20 Ιουλίου θα έχουμε το κουαρτέτο εγχόρδων του Σαλζμπουργκ σε ευγενική χορηγία της Cosmote  και στο πλαίσιο της τελετής λήξης του 2ου Διεθνούς Τουρνουά Σκακιού “Ρέθυμνο 2010”. Απο τις 21 Ιουλίου ξεκινάμε ένα σερί αξιόλογων θεατρικών παραστάσεων, από ντόπιους και Έλληνες καλλιτέχνες και θεατρικά σχήματα.

Η λήξη όλου του κύκλου θα είναι την Τρίτη 27 Ιουλίου στις 21.30 και θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην Πλατεία Μικρασιατών, με πολλές εκπλήξεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι και φέτος έχουν κινητοποιηθεί όλοι οι πολιτιστικοί φορείς του Δήμου μας, όπως η Δημοτική Φιλαρμονική, που σηκώνει το μεγάλο βάρος της μουσικής επιμέλειας, το Θέατρο Νέων του Κέντρου Νέων καθώς και ομάδες από σημαιοφόρους και κρουστούς σηκώνει επίσης το βάρος του Κέντρου Νέων. Όλοι αυτοί πλαισιώνονται επίσης απο ιδιωτικές σχολές χορού της πολής μας, από μικρούς και μεγάλους εθελοντές ερασιτέχνες σε όλα τα δρώμενα. Οι επισκέπτες μας μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα εικαστικών και ζωγραφικής στο Νέο Ωδείον δίπλα στο Σπίτι του Πολιτισμού, στην οδό Βερνάδου απο Άγγλους καλλιτέχνες, σε συνδυασμό με τα εικαστικά εργαστήρια του Δήμου μας. Μπορεί να περπατήσουν επίσης στον εικαστικό δρόμο της πόλης, όπου εκεί θα συναντήσει τη γκαλερί της κας Βαλαρή, μπορεί να ανέβει στην αίθουσα Πυροβολικού, όπου εκεί μια πολύ αξιόλογη Ρεθυμνιώτισσα καλλιτέχνης έχει αναδρομική έκθεση εικαστικών με αφήγηση παραμυθιών για παιδιά και αναφέρομαι στην κα Δροσάκη, Στο κέντρο Νέων, ο σύλλογος καλλιτεχνών kat-ART-i  αφηγείται ιστορίες της Γης και παρουσιάζει θεατρικά δρώμενα. Αυτά και άλλα πολλά θα γίνονται για 15 ημέρες στην πόλη μας”.

Λίγα λόγια για την Τελετή Έναρξης του 24ου Αναγεννησιακού   Φεστιβάλ Ρεθύμνου

Αυλαία για το 24ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου που έρχεται και φέτος με εκκίνηση το βράδυ της Δευτέρας  να γεμίσει τις δροσερές καλοκαιρινές  βραδιές μας από τις 12 έως τις 27 Ιουλίου με άρωμα Αναγέννησης, μιας εποχής γεμάτης ελπίδα για τον άνθρωπο.  Σε εποχές που προμηνύονται δύσκολες σίγουρα αυτή την ελπίδα μπορούμε όλοι να την ενισχύσουμε.

Ευκαιρία για όλους μας να βγούμε έξω και να απολαύσουμε την πανέμορφη μεσαιωνική μας πόλη, Ας παρακολουθήσουμε τα δρώμενα στις τελετές έναρξης και λήξης. Ας εμψυχώσουμε του εθελοντές που φέρουν το δικό τους  βάρος και την ευθύνη όλα να πάνε καλά. Δε μας στοιχίζει τίποτα να μοιραστούμε συναισθήματα για αυτή τη πανέμορφη πόλη που έτυχε να κατοικούμε.

Για όσους θέλουν να ξέρουν περισσότερα,  η τελετή έναρξης θα έχει ως εξής: θα υπάρχουν 3 πομπές που θα ξεκινήσουν από το λιμάνι το δελφίνι και το δημαρχείο  σχεδόν παράλληλα για να καταλήξουν στο σημείο της παραλίας που βρισκόταν ο πρώην Λαβύρινθος.

Εκεί θα γίνει και η αφή των βωμών καθώς από κει θα γίνεται και ο σχολιασμός .  Εν συνεχεία οι πομπές, οι ευγενείς που τις απαρτίζουν αλλά και ο κόσμος που θα παρακολουθεί  θα ανηφορίσουν όλοι προς το κάστρο στο θέατρο Ερωφίλη όπου θα παιχθεί η παράσταση  «Η τρικυμία» του Σαίξπηρ.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι τελετές έναρξης και λήξης είναι ανοικτές στο κοινό όπως επίσης και η παράσταση που θα δοθεί στη Φορτέτζα σαν κορύφωση της τελετής έναρξης. Δε θα μας στοιχίσει λοιπόν τίποτα να συμμετάσχουμε σε μια γιορτή που είναι γιορτή της πόλης μας. Ίσα ίσα που μας δίνεται η ευκαιρία να τη δούμε να παίρνει τη μορφή μιας εποχής αλλοτινής, περασμένης αλλά όχι ξεχασμένης. Τα μεσαιωνικά μνημεία της πόλης μας αυτό το παρελθόν μαρτυρούν. Ας το δούμε να ζωντανεύει!

Δεν πειράζει αν οι επισκέπτες της πόλης μας είναι λιγότεροι φέτος απ’ ότι πέρυσι. Το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ είναι κυρίως  υπόθεση δική μας. Έρχεται από την ανάγκη  οι καλοκαιρινές βραδυές στο Ρέθυμνο  να αποκτήσουν έστω και για 15 μέρες – όσο δηλαδή διαρκεί – την ποιότητα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που συναντάμε μόνο σε μεγάλες Ευρωπαικές αίθουσες. Δεν έχουμε όλοι τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε στο εξωτερικό για να τις απολαύσουμε.

Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει και παιδικό αναγεννησιακό πρόγραμμα αφού  μία από τις αρχές του  είναι να εμπλέκεται και  η εκπαίδευση.

Στηριζόμενοι στο ντόπιο δυναμικό ως προς τη διοργάνωση αλλά με προοπτική και  αξιώσεις  πόλης που σέβεται το πνευματικό παρελθόν της το 24ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ θα λάμψει και πάλι. Με τη ζεστή γνώριμη φωνή του Αλέξη Κωστάλα στο σχολιασμό και με θέμα φέτος τη Γαία, η πόλη μας φιλοδοξεί για άλλη μια φορά να ξεχωρίσει για τα καλλιτεχνικά της δρώμενα με ένα φεστιβάλ που είναι ως προς τη θεματική του μοναδικό στην Ελλάδα. Σήμα κατατεθέν για το Ρέθυμνο. Το Ρέθυμνο της παράδοσης και της ανθρωπιάς  μπορεί να προβάλλει σαν κομμάτι της παράδοσής του  και τις Βενετσιάνικες καταβολές του προάγγελο μιας κοινωνίας ανοιχτής και πολυπολιτισμικής.

Ένα φεστιβάλ που ξεχωρίζει για την αισθητική και την διαφοροποίησή του από κάθε τι άλλο… Ας το αγκαλιάσουμε.

[rethemnos.gr]