Εθνικός Διαγωνισμός Μηχανικής 2012

Από : 25/5/2012 Έως : 27/5/2012

Διοργάνωση : Σύλλογος BEST – Δήμος Χανίων – ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ

Τόπος : Πύλη Sabbionara

Ώρα : 10.00

Είσοδος : ελεύθερη

Ο Σύλλογος Best σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων και την ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ, διοργανώνει τον “Εθνικό Διασγωνισμό Μηχανικής 2012”, από την Παρασκευή 25 έως την Κυριακή 27 Μαΐου 2012, στην Πύλη Sabbionara, με ώρα έναρξης 10.00.

O Σύλλογος BEST (Board of European Students of Technology),είναι ένας μη κερδοσκοπικός και μη πολιτικός σύλλογος. Δημιουργήθηκε από φοιτητές Πολυτεχνικών και γενικά τεχνολογικών σχολών της Ευρώπης και στόχος του οργανισμού είναι η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών πολυτεχνείων, η δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής συνείδησης στους φοιτητές καθώς και η προσφορά επιπλέον γνώσεων,τεχνολογικών και μη,σε αυτούς. To 1989 ιδρύεται επίσημα στο Βερολίνο με μία γενικότερη φιλοσοφία που περιγράφεται από την έκφραση:

<<Προώθηση της ιδέας της Ευρώπης μεταξύ των Ευρωπαίων>>

Σήμερα,22 χρόνια μετά, το BEST είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος φοιτητών μηχανικών στην Ευρώπη με τοπικές ομάδες σε 91 κορυφαία Πανεπιστήμια σε 33 χώρες, εκτεινόμενο και πέρα από τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και 3.200 ενεργά μέλη και απευθύνεται σε περίπου 1.000.000 φοιτητές
Το BEST στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα το BEST αντιπροσωπεύεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών (1990), το Πολυτεχνείο Κρήτης (1994), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1997), και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1999),στα οποία υπάρχουν και δραστηριοποιούνται τοπικοί σύλλογοι BEST.Τα τοπικά γραφεία των Χανίων,Αθήνας,Πάτρας και Θεσσαλονίκης απαρτίζονται από 30 ενεργά μέλη περίπου το καθένα και συνολικά οι δράσεις των τεσσάρων ομάδων απευθύνονται σε αριθμό μεγαλύτερο των 50.000 προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών στα αντίστοιχα πανεπιστήμια Οι τοπικές ομάδες έχουν οργανώσει μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών σεμιναρίων και ημερίδων στα οποία συμμετέχουν φοιτητές των πανεπιστημίων καθώς και φοιτητές από όλη την Ευρώπη.

Local Best Engineering Competitions

Σε αυτού του είδους τα event, όπως και στα Technological courses,μπορούν να συμμετέχουν φοιτητές από όλα τα ιδρύματα στα οποία υπάρχει τοπική ομάδα BEST. Στους διαγωνισμούς αυτούς, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να διαγωνιστούν σε μία από τις δύο διαφορετικές κατηγορίες, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές, κοινωνικές και επικοινωνιακές ικανότητές τους, προκειμένου να πετύχουν ένα συγκεκριμένο στόχο.

Η πρώτη κατηγορία αφορά τη δημιουργία μιας κατασκευής με τα υλικά που τους παρέχονται (team design), ενώ η δεύτερη αφορά την επίλυση ενός πραγματικού προβλήματος (case study). Υπάρχουν 3 επίπεδα που συγκροτούν μια πυραμίδα : το τοπικό, το εθνικό και το ευρωπαϊκό.

Οι νικητές της κάθε φάσης προκρίνονται στην επόμενη. Αυτού του είδους οι διαγωνισμοί δίνουν στους φοιτητές τη δυνατότητα να εφαρμόσουν στην πράξη τις γνώσεις τους και ταυτόχρονα να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και την ομαδικότητα τους,καθώς καλούνται να επιλύσουν διάφορα προβλήματα δουλεύοντας σε ομάδες.

Οι τέσσερις ελληνικοί τοπικοί οργανισμοί του BEST αναλαμβάνουν την πλήρη οργάνωση των διαγωνισμών του δύο πρώτων επιπέδων της πυραμίδας. Συγκεκριμένα, αναλαμβάνουν την εύρεση των θεμάτων για τις δύο κατηγορίες σε συνεργασία με καθηγητές ή με εκπρoσώπους επιχειρησιακών συνεργατών του εκάστοτε συλλόγου καθώς και τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τον χώρο που θα λάβει χώρα το event. Ακόμα, η τοπική ομάδα που θα εκλεγεί να διοργανώσει τον εθνικό διαγωνισμό θα πρέπει να καλύψει τη διαμονή, τη σίτιση και τα λοιπά έξοδα των συμμετεχόντων.

Στο παρελθόν, οι ελληνικές τοπικές ομάδες του BEST είχαν οργανώσει τα εξής Engineering Competitions
Local Best Group Patras: 1 Local Engineering Competition και 1 National Engineering Competition
Local Best Group Athens: 1 Local Engineering Competition
Local Best Group Chania: 1 Local Engineering Competition
Local Best Group Thessaloniki: 4 Local Engineering Competitions

National Engineering Competition

Το επόμενο στάδιο στην πυραμίδα του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Μηχανικής είναι αυτό του εθνικού επιπέδου.
Εδώ συμμετέχουν 2 ομάδες από κάθε μια από τις τέσσερις ελληνικές πόλεις(οι αντίστοιχες νικήτριες κάθε κατηγορίας στο τοπικό επίπεδο). Tα δύο αυτά σκέλη Case Study και Team Design θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του τριήμερου διαγωνισμού και στόχο έχουν να εξασκήσουν, ν’ αναδείξουν και να αναπτύξουν μηχανικές, επικοινωνιακές τεχνικές καθώς και πλήθος άλλων ικανοτήτων των διαγωνιζόμενων.

Οι νικήτριες ομάδες του εθνικού διαγωνισμού σε κάθε ένα από τα δύο σκέλη του θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν στο επόμενο και ανώτερο στάδιο της πυραμίδας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Κροατία τον ερχόμενο Αύγουστο, το πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στο συγκεκριμένο θα συμμετάσχουν οι αντίστοιχες νικήτριες ομάδες όλης της Ευρώπης όπου δραστηριοποιείται ο BEST.