Σωσίβιο οι Άραβες ή τα «λαικά ομόλογα»

Δεν πάει άλλο με αυτή την κατάσταση. Επιστρέψαμε στο σκηνικό του περασμένου Ιανουαρίου, όταν η κυβέρνηση δεχόταν ανηλεή πίεση να λάβει «διασωστικά» μέτρα. Τά οδυνηρά μέτρα ελήφθησαν και ξαφνικά διαπιστώνουμε, ένα μήνα μετά ότι, δεν μας εξασφαλίζουν απέναντι στη διεθνή κερδοσκοπία.

Ο σκοπός του διευθυντηρίου των Βρυξελλών είναι προφανής: Κι άλλα πιο σκληρά μέτρα. Περισσότερο αίμα εργαζομένων. Πρέπει να τιμωρηθεί η Ελλάδα, να υποταχθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η κυβέρνηση, ας αφήσει τις αστειότητες περί διαρροών κι ας μιλήσει ανοιχτά στον ελληνικό λαό, τι σκοπεύει να κάνει;

Θα υποκύψει ή θα βρει το κουράγιο και τη δύναμη να αντισταθεί και να αποτρέψει την προπαρασκευαζόμενη παράδοση της χώρας;

Μας έχουν «ζώσει τα φίδια» μετά και την εκτίμηση του επικεφαλής της Goldman Sachs στην Ευρώπη για 18μηνη εμπλοκή του ΔΝΤ στην……….
Ελλάδα, αρχής γενομένης από τα τέλη Απριλίου, καθώς και περικοπές μισθών έως 20% στον ιδιωτικό τομέα!

Η πρόταση, που κατέθεσε στο «Εθνος», ο Γ. Δελαστίκ, ίσως αποτελεί το σωσίβιο: «Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί κερδοσκόποι ξέρουν φυσικά ότι η Ελλάδα πρέπει να δανειστεί τουλάχιστον καμιά δεκαπενταριά δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε έναν μήνα και είναι αποφασισμένοι να μας «γδάρουν». Θα αλλάξουν στάση μόνο αν φοβηθούν ότι μπορεί η κυβέρνηση θα δανειστεί από αλλού, οπότε θα χάσουν τα κολοσσιαία ποσά που προσδοκούν από τόκους δανείων που θα μας χορηγήσουν.

Στο εξωτερικό, επαπομένουσες πηγές δανειοδότησης είναι η Κίνα και οι Αραβες. Από τον παιδαριώδη τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση το ενδεχόμενο δανεισμού από την Κίνα, φαίνεται ότι αυτή η δυνατότητα έχει προς το παρόν εκλείψει….Αν η κυβέρνηση αποδειχθεί ανίκανη να εξασφαλίσει δάνεια από αραβικές χώρες, δεν έχει άλλον τρόπο αντίδρασης πέρα από την έκδοση λαϊκών ομολόγων και εντόκων γραμματίων που θα διατεθούν στους Ελληνες καταθέτες, όπως γινόταν επί δραχμής.

Προσφέροντας ένα επιτόκιο της τάξης του 4%, το οποίο είναι ανώτερο των σημερινών επιτοκίων που δίνουν οι τράπεζες αλλά σαφώς κατώτερο αυτού με το οποίο δανείζεται η χώρα, τόσο το κράτος όσο και οι καταθέτες θα βγουν κερδισμένοι, οπότε η ανταπόκριση του κοινού είναι βέβαιη…Στόχος αυτής της κίνησης δεν είναι να υποκαταστήσει τον τραπεζικό δανεισμό με τις λαϊκές καταθέσεις ή να «στεγνώσει» τις ελληνικές τράπεζες από ρευστότητα. Είναι να δώσει ένα ισχυρότατο -και είμαστε απολύτως βέβαιοι, άκρως αποτελεσματικό- μήνυμα προς το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης ότι ή ρίχνει αμέσως τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας σε λογικά επίπεδα ή χάνει δισεκατομμύρια ευρώ από τόκους, αν υποχρεώσει την ελληνική κυβέρνηση να διευρύνει τον εσωτερικό δανεισμό. Αυτή η γλώσσα των οικονομικών εκβιασμών στη βάση του κέρδους είναι η μόνη που καταλαβαίνουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί κερδοσκόποι».

[kafeneio-gr.blogspot.com]