Οι καθιερωμένες εκδηλώσεις “Γραμβούσια”, που κάθε χρόνο διοργανώνει ο Σύλλογος Προβολής Κισάμου “Η Γραμβούσα”, θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες περιοχές της Κισάμου από 24 Ιουλίου έως 12 Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων έχει ως εξής :

Σάββατο 24 Ιουλίου – ώρα 10 π.μ.

Προσκυνηματική εκδρομή στη Γραμβούσα και τον Μπάλο, με μειωμένο εισιτήριο με το σκάφος «Γραμπούσα». Ανάβαση στο Κάστρο της Γραμβούσας και τρισάγιο για τους πεσόντες αγωνιστές στον ερειπωμένο Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού. Ομιλία από τον Κωνσταντίνο Φουρναράκη. Έπαρση σημαίας. Ξενάγηση στο Κάστρο από τον πρόεδρο του Συλλόγου Αθαν. Δεικτάκη και τον συγγραφέα Μιχ. Ποταμιτάκη. Ρίψη στεφάνων στα νερά του ιστορικού νησιού. Ώρα 2 μ.μ. άφιξη στον Μπάλο. Σκοποί και μαντινάδες του Τσέγκα και για τον Τσέγκα, στην αναμνηστική πλάκα που τοποθέτησε ο Σύλλογος στο σημείο όπου πνίγηκε ο τροβαδούρος της Γραμπούσας από τους μουσικούς του «Χάρχαλη».

Δεξίωση στο πανάρχαιο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου από το δισέγγονο του Ν. Τσέγκα, Τάσο (Ταβέρνα “Ο Γέρο Τσέγκας”, Λίμνη Καστελλίου).

Κυριακή 25 Ιουλίου – Ώρα 8.30 μ.μ.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Ιναχωρίου. Τιμητική βραδιά στη Λίμνη Εννιά Χωριών (στον αύλειο χώρο του σχολείου) στον αείμνηστο ριμαδόρο Ραϊσοθεοχάρη.

Ομιλητές : Μιχάλης Μουντάκης και Αθανάσιος Δεικτάκης. Μουσική από το συγκρότημα του Δημήτρη Αναγνωστάκη. Χορευτικό Άλκηστις Ξηρουχάκη.

Τρίτη 10 Αυγούστου – ώρα 8.30 μ.μ.

Σε συνεργασία με την “Κρητική Μούσα”. Πλατεία Τζανακάκη. Παρουσίαση των ποιητικών συλλογών της Στέλλας Κόνιαρη «Η Γη των Κόσμων μας» και «Εξαγνισμός Ψυχής» από τον Δημήτρη Τυραϊδή. Στη συνέχεια, θα τιμηθούν οι πνευματικοί δημιουργοί Πόπη Γεωργουλάκη (ομιλητής: Αθαν. Δεικτάκης), Μανώλης Κογχυλάκης (ομιλ.: Σπυρ. Καστανάκης) και Μιχάλης Ποταμιτάκης (ομιλ.: Γιάννης Κοκκινάκης). Θα ακολουθήσει μουσική από το συγκρότημα του Λευτέρη Κουμή και χορός από την παραδοσιακή συντροφιά «Ονειροκρήτες».

Τρίτη 17 Αυγούστου – ώρα 7 μ.μ.

Αναπαράσταση παλιού Κρητικού Γάμου. Ξεκίνημα της γαμήλιας πομπής από τη συνοικία Καμάρα και κατάληξη στο Τελωνείo. Ριζίτικα από τον Σύλλογο Ριζιτών “Η Κίσαμος” και τη ριζίτικη παρέα του «Γραμπουσιακού». Παρουσίαση προγράμματος από τον λαογράφο Γιάννη Σκουλούδη. Κισαμίτικα μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, λαϊκό γλέντι σε όλη την έκταση της πόλης.

Συμμετέχει ο Σύλλογος Φίλων Γιοργαλίδικου Αλόγου «Τα Κισαμίτικα». Μουσική από τον Μανώλη Φαντάκη, τον Αρτέμη Πεντάρη και το συγκρότημά τους.

Δευτέρα 23 Αυγούστου – ώρα 8.30 μ.μ.

Στο τελωνείο. Αναβίωση παιχνιδιών που χάνονται από τη θεατρική ομάδα των Βουκολιών.

Τρίτη 24 Αυγούστου – ώρα 8.30 μ.μ.

Στο τελωνείο. Ταμπαχανιώτικα και παραδοσιακά τραγούδια με τον Λεωνίδα Λαϊνάκη και την παρέα του. Εισιτήριο 10 ευρώ.

Πέμπτη 26 Αυγούστου – ώρα 8.30 μ.μ.

Βραδιά Καραγκιόζη με τον Νίκο Μπλαζάκη στην “Ενόραση” της Ι.Μ. Κισάμου και Σελίνου. Εισιτήριο 5 ευρώ.

Δευτέρα 30 Αυγούστου – ώρα 8.30 μ.μ.

Σε συνεργασία με την Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Νομού Χανίων.

Προβολή φωτεινών διαφανειών από τις ομορφιές της Γραμπούσας στα Χανιά, δίπλα στο Γιαλί Τζαμισί.

Παρασκευή 10, Σάββατο 11 και Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου

Τριήμερη εκδρομή στη Γαύδο.

Αναχώρηση 7.30 π.μ. από Καστέλλι για Σφακιά. Αναχώρηση για Γαύδο με το πλοίο από Σφακιά 10.30 π.μ. Δυο διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο με πρωινό και ξεναγήσεις στο νησί. Τιμή συμμετοχής κατά άτομο: 110 ευρώ. Τηλ. 2822024124, 2822023963 και κιν.: 6977750490.

Kissamos