Φεστβάλ Αιγαιοπελαγίτικων γεύσεων, μουσικής και χορών

ΣΤΙΣ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΕΡΩΦΙΛΗ»,
O Σύλλογος «Κρητών Δράσεις», σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Κούφης και υπό την αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνης, διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Αιγαιοπελαγίτικων γεύσεων, μουσικής και χορών, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Ερωφίλη, από τις 7 το απόγευμα με τη συμμετοχή συνεταιρισμών και μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων από την Κρήτη, την Κέα, την Μύκονο και την Άνδρο.
Στόχος του Φεστιβάλ είναι να φέρει σε επαφή το ευρύ κοινό με τον πολιτισμό του Αιγαίου και τους δημιουργούς του δίνοντας έμφαση στους συνεταιρισμούς που ασχολούνται με τη μεταποίηση τοπικών προϊόντων, στη μουσική και χορευτική παράδοση αλλά και σε άλλες μορφές καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
-Σάββατο πρωί 10.00 π.μ-2.00 μ.μ.: Συνάντηση μαγειρικής και γεύσεων από το Αιγαίο, στο κτήμα «Old Creta Farma», με τη συμμετοχή αντιπροσώπων των συνεταιρισμών από την Κρήτη, την Κέα, τη Μύκονο και την Άνδρο( η συνάντηση δεν είναι ανοικτή στο κοινό).
-Σάββατο απόγευμα 19.00: ‘Άνοιγμα του εκθεσιακού χώρου των προϊόντων των συνεταιρισμών στην είσοδο του θεάτρου «Ερωφίλη» και παρουσίαση των συνεταιρισμών. Από την Κρήτη συμμετέχουν ο Γυναικείος Συνεταιρισμός «Ερατώ» και το «Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης» (είσοδος ελεύθερη).
-Σάββατο βράδυ 20.30 Θέατρο Ερωφίλη: Είσοδος 8 ευρώ, με κέρασμα από τους συνεταιρισμούς.
Πρόγραμμα βραδιάς
20.30 Θέατρο «Ερωφίλη»: Παρουσίαση των συνεταιρισμών και των μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων που συμμετέχουν. Σύντομη εισήγηση για την αιγαιοπελαγίτικη διατροφή από την ερευνήτρια της ιστορίας της διατροφής κυρία Μαριάννα Καβρουλάκη.
21.00 Έναρξη καλωσόρισμα με ριζίτικο και μαντινάδα «Φίλοι καλώς ορίσατε»: σύνθεση-ερμηνεία Θωμάς Βενάκης.
1ο συγκρότημα από την Κέα:
Τζιώτικο πανηγύρι-τραγούδι «Εμείς εδώ δεν ήρθαμε», χοροί: πόλκα, Βουρκαριανό, τραγούδι: παράστημος, χοροί: συρτός και μπάλος.
Κυκλαδίτικο τραγούδι «Στου Βοριά το μπαλκονάκι» ερμηνεία Θωμάς Βενάκης.
2ο συγκρότημα από την Άνδρο:
Χοροί: συρτός, μπάλος, κατσιβέλικος, σούστα σέρβικο, αργίτικος, σούστα.
Κυκλαδίτικο τραγούδι «Ξύπνα διαμάντι και ρουμπλί» ερμηνεία Θωμάς Βενάκης.
3ο συγκρότημα από τη Μύκονο:
Μυκονιάτικο γλέντι με χορούς και τραγούδια του νησιού.
Ριζίτικο «Για δες περβόλιν όμορφο» ερμηνεία Θωμάς Βενάκης.
4ο συγκρότημα από την Κρήτη:
Χοροί: Ρεθεμνιώτικα συρτά, πεντοζάλι, τραγούδι, μαλεβιζιώτης, ρεθεμνιώτικη σούστα.
Οι μουσικοί του κρητικού συγκροτήματος είναι οι: Αλέξανδρος Παπαδάκης (λύρα, ασκομπαντούρα, τραγούδι), Ιδομενέας Καμηλάκης (λαγούτο), Βεργαδής Γιάννης (λαγούτο), Ψαράκης Γιώργης (λαγούτο-μπουλγαρί). Φιλική συμμετοχή: Γιώργος Τζενεβράκης (λαγούτο).
Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας και πολιτισμού, του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας, του Wines of Crete (Δικτυο Οινοποιών Κρήτης), του κτήματος Old Cretan Farm, της Creta Lines, του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνης, και τη χορηγία των Σούπερ Μάρκετ «ΙΝΚΑ» και «Παπαδακης», καθώς και του εκτυπωτικού κέντρου «Σύνολο» (Βαγγέλης Λιανδρής).
Ρεθεμνιώτικα Νέα