Οι παραλίες που πρέπει να επισκεφθείτε στο Ρέθυμνο

Μία μικρή, συνοπτική, αλλά αρκετά εύχρηστη αναφορά στις παραλίες που πρέπει να επισκεφθείτε στο Ρέθυμνο:

Βόρεια ακτή:

Αν είστε με την οικογένειά σας και έχετε και μικρά παιδιά, το ιδανικό για σας θα ήταν μία οργανωμένη παραλία, με ξαπλώστρες, ομπρέλες και ναυαγοσώστη. Η παραλία της πόλης του Ρεθύμνου στα ανατολικά της πόλης, με μήκος περίπου 18 χλμ είναι αυτό που ψάχνετε.

Μπορείτε ακόμα να επισκεφθείτε την παραλία δίπλα από την Κιτρένωση (του Μαλιού το ρυάκι) ή την παραλία στην οποία εκβάλει ο ποταμός Γεροπόταμος (και στις δύο έχετε πρόσβαση από την εθνική οδό Ρεθύμνου-Ηρακλείου, περίπου 15 χλμ. από το Ρέθυμνο), την παραλία του γραφικού οικισμού Πάνορμο (περίπου 20 χλμ από το Ρέθυμνο)  και το μικρό αλλά αρκετά τουριστικό Μπαλί με τους πολλούς μικρούς αμμώδης όρμους (περίπου 34 χλμ από την πόλη).

Δυτικά της πόλης, μερικά χιλιόμετρα μετά, βρίσκεται ο κόλπος του Γερανίου με βότσαλο, ενώ λίγο μετά βρίσκεται η παραλία της Επισκοπής (τεράστια αμμουδιά με αρκετά οργανωμένα σημεία) που αρχίζει από τον ποταμό Πετρέ στην Εθνική οδό Ρεθύμνου-Χανίων και φτάνει μέχρι τον Καβρό και την Γεωργιούπολη του νομού Χανίων.

Σε αρκετές από τις παραπάνω παραλίες θα βρείτε μικρά γραφικά ταβερνάκια και εστιατόρια, beach bar και καφέ για να απολαύσετε το γεύμα ή το ποτό σας με υπέροχη θέα.

Νότια παράλια:

Για τα νότια παράλια του Ρεθύμνου, όπου βρίσκονται ορισμένες από τις ομορφότερες παραλίες της χώρας μας, ξεκινάτε από τον δρόμο του Ρεθύμνου προς την Αγία Γαλήνη με δεκάδες επιλογές:

Παραλίες Ροδάκινου Σε απόσταση 47 περίπου χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο και 2 χιλιόμετρα νότια από το χωριό Ροδάκινο, βρίσκονται τέσσερις πανέμορφες παραλίες. Για να τις επισκεφθείτε, θα πρέπει να περάσετε  μέσα από το χωριό Ροδάκινο όπου θα φτάσετε από τον κεντρικό δρόμο Ρεθύμνου-Αγίας Γαλήνης (στρίβοντας στο ύψος της Μπαλέ προς Άγιο Βασίλειο). Ακολουθώντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς Κόρακα (2 χλμ.), παράλληλα με τη –στεγνή το καλοκαίρι– κοίτη του ποταμού, φτάνετε σε μια όμορφη παραλία με ψιλό γκρι χαλικάκι.

Ξαπλώστρες, ομπρέλες, και πίσω το φαράγγι να κόβει στα δύο το τοπίο. Ανατολικά, την παραλία οριοθετούν οι βράχοι με τις σπηλιές – παλιότερα, πριν διαβρωθούν, θύμιζαν ράμφος κόρακα (εξ ου και η ονομασία της).  Θα βρείτε πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και φαγητό, δεξιά και αριστερά από την κοίτη του ποταμού.

Δυτικά από τον Κόρακα, ο δρόμος περνά μπροστά από έναν αμμόλοφο και μετά από κάποιους κολπίσκους οδηγεί στον Πολύριζο, μια ήσυχη, αβαθή και αμμουδερή παραλία, με ομπρέλες, ξαπλώστρες και ταβέρνες. Την προτιμούν συνήθως όσοι έχουν παιδιά.

Αν ακολουθήσετε το δρόμο (δεν πάει αυτοκίνητο) που περνά πίσω από την ταβέρνα, θα φτάσετε σε 5-10 λεπτά, στην πίσω μεριά του λόφου Κάστελος, στον Περιστερέ, μια ήσυχη παραλία με ψιλό χαλικάκι (δεν είναι οργανωμένη). Συνεχίζοντας το περπάτημα προς τα δυτικά, φτάνουμε στην όμορφη, βοτσαλωτή και σχεδόν ερημική παραλία Αγία Μαρίνα, με το μικρό της εκκλησάκι και το ποταμάκι. Εκεί δε θα βρείτε  ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Πλακιάς και παραλία Σούδας

Για να φτάσετε στον Πλακιά, ακολουθείτε τον δρόμο Ρεθύμνου – Αγ. Γαλήνης και στρίβετε είτε από τη διασταύρωση της Μπαλέ προς Αγ. Βασίλη (διαμέσου του φαραγγιού του Κοτσιφού, η ίδια διαδρομή δηλαδή που ακολουθείτε για Ροδάκινο), είτε από διακλαδωση για Κοξαρέ (μέσα από το Κουρταλιώτικο φαράγγι) που είναι και η πιο συνηθισμένη διαδρομή καθώς είναι πιο σύντομη.

Η παραλία του Πλακιά είναι μια πολύ οργανωμένη παραλία, ιδιαίτερα δημοφιλής το καλοκαίρι, με πολλές δυνατότητες για διαμονή, φαγητό, πολλές ανέσεις για κολύμπι (ξαπλώστρες, ομπρέλες) και θαλάσσια σπορ.  Ξεκινάει από τον οικισμό και εκτείνεται ανατολικά του.

Η  παραλία της Σούδας είναι μια πολύ ωραία αμμουδερή παραλία μέσα στον κόλπο του Πλακιά (3 χιλιόμετρα δυτικά του χωριού).

Είναι οργανωμένη παραλία και διαθέτει δυνατότητες για διαμονή, φαγητό και ανέσεις για κολύμπι (ξαπλώστρες, ομπρέλες, θαλάσσια σπορ, κλπ). Στην άκρη της παραλίας έχει βράχια και είναι τόπος κατάλληλος για ψαροντούφεκο.

Για να φτάσετε μέχρι εκεί θα διασχίσετε τον Πλακιά και θα ακολουθήσετε το δρόμο που είναι παράλληλος στην ακτή.

Σχοινάρια – Αμμούδι – Δαμνόνι

Για να φτάσετε σε αυτές τις παραλίες θα ακολουθήσετε το δρόμο από Ρέθυμνο για Αγ. Γαλήνη και θα στρίψετε στη διακλάδωση για Κοξαρέ και Πλακιά. Ακολουθήστε τη διαδρομή και μπείτε μέσα από τα Λευκόγεια για την παραλία Σχοινάρια (3 χλμ. νότια μετά το χωριό και 32 χλμ συνολικά από Ρέθυμνο).

Ο υπέροχος βυθός της παραλίας αυτής τραβάει σαν μαγνήτης τους μαθητές των καταδυτικών σχολών και έτσι δύσκολα θα χαρείτε ολομόναχοι τα τιρκουάζ νερά της (διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες).

Λίγο μετά τα Λευκόγεια, στρίβοντας αριστερά, η πρώτη παραλία που θα συναντήσετε ονομάζεται (μεγάλο) Αμμούδι και είναι η περισσότερο οργανωμένη παραλία της περιοχής. Το μεγάλο Αμμούδι ενδείκνυται για ήρεμες διακοπές, με τις βασικές ευκολίες.
Η επόμενη παραλία βρίσκεται 100 μόλις μέτρα  δυτικά του μεγάλου Αμμουδίου και είναι μια υπέροχη, μικροσκοπική παραλία με άμμο. Εϊναι κρυμμένη ανάμεσα σε δύο μακρόστενους βράχους.
Δίπλα στην μικρή παραλία, βρίσκεται άλλη μια μαγευτική μικρή παραλία με καταγάλανα νερά και υπέροχη άμμο, γνωστή ως “Αμμουδάκι”. Το Αμμουδάκι κατακλύζεται από γυμνιστές, αλλά αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για να την επισκεφτείτε. Δυτικά της παραλίας υπάρχει μια σπηλιά με υπέροχα μπλε χρώματα, όπου πατώνετε. Στο άλλο τέρμα, υπάρχει μια τρύπα μέσα στο νερό που ενώνει τη γειτονική μικροσκοπική παραλία με το Αμμουδάκι. Μπορείτε να βρεθείτε από την μια παραλία στην άλλη με μια βουτιά.

Οι παραπάνω παραλίες διακρίνονται εξίσου για τα βαθιά, καθαρά και γαλανά νερά τους. Μην παραξενευτείτε με τη διαφορά από τη βόρεια πλευρά του νησιού.Κρύα, με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι.

Μεγάλες ρωγμές, φαράγγια,  υπάρχουν και στον βυθό, γι’ αυτό είναι και πολύ ενδιαφέρουσα η εξερεύνηση τους. Καταδύσεις, εξάλλου, οργανώνονται από σχολές καθημερινά.

Πρέβελη Η παραλία “Λίμνη” του Πρέβελη βρίσκεται στα νότια παράλια του Ρεθύμνου, περίπου 40 χιλιόμετρα νότια από την πόλη του Ρεθύμνου. Ακολουθείτε το δρόμο για Πλακιά και λίγο μετά τα Λευκόγεια, ακολουθάτε την ταμπέλα προς Λίμνη Πρέβελη.

Πρόκειται για μια μοναδική αμμουδερή παραλία, πανέμορφη, με ένα μικρό δάσος από φοίνικες που την κάνουν να μοιάζει εξωτική. Στο σημείο αυτό, στην παραλία, βρίσκονται και οι εκβολές του ποταμού Κουρταλιώτη, ο οποίος έχει αρκετό νερό, ακόμα και το καλοκαίρι. Σχηματίζει μια μικρή λιμνοθάλασσα πριν χυθεί στη θάλασσα. Έτσι ο επισκέπτης που θα διαλέξει αυτήν την παραλία για μπάνιο, έχει την μοναδική ευκαιρία να κολυμπήσει είτε στα αλμυρά νερά της θάλασσας, είτε στα γλυκά της λιμνοθάλασσας και του ποταμού!

Επίσης φανταστική εμπειρία για τον επισκέπτη είναι το να περπατήσει και να ανέβει τον ποταμό. Οι φοίνικες στις όχθες του ποταμού προσφέρουν πλούσια σκιά και το έδαφος είναι ομαλό και με άμμο. Κάποιες στιγμές θα μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι βρίσκεται σε μια αφρικανική όαση.

Λίγκρες – Τριόπετρα

Εδώ θα φτάσετε επίσης από τον δρόμο Ρέθυμνο – Αγία Γαλήνη. Στο ύψος του Κάμπου του Κισσού, λίγο μετά το Σπήλι θα στρίψετε προς Κεραμέ.

Οι Λίγκρες είναι μια απομονωμένη παραλία, 45 λεπτά μακριά από το Ρέθυμνο και 7 χλμ από το χωριό Κεραμέ. Είναι μια όμορφη αμμώδης παραλία με περιοχή γυμνιστών ακριβώς στο τέλος της. Πολύ κοντά υπάρχουν ταβέρνες στις οποίες μπορείτε να γευτείτε φρέσκα ψάρια της περιοχής και ντόπια γεύματα, ενώ μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε την γειτονική (μίνι) παραλία της Αγίας Φωτιάς με το μικρό ταβερνάκι (κυριολεκτικά) πάνω στο νερό.

Για την παραλία της Τριόπετρας από Ρέθυμνο, θα οδηγήσετε μέχρι τα Ακούμια και θα ακολουθήστε το δρόμο που διασχίζει το χωριό. Αν είστε ήδη στις Λιγκρες, ένα μικρός και σχετικά πρόσφατος παραθαλάσσιος δρόμος θα σας οδηγήσει εκεί, ενώ θα σας δώσει την ευκαιρία για να επισκεφθείτε ένα από τους μικρούς βραχώδης όρμους που βρίσκονται ανάμεσα στις δύο παραλίες.

Η παραλία της Τριόπετρας, γνωστή και ως Ακουμιανή Γυαλιά, είναι απέραντη, στρωμένη με γκρίζα ψιλή άμμο, σε μια έκταση που ενώ χωράει χιλιάδες δεν συγκεντρώνει ποτέ πάνω από 100-200 άτομα!

Τρεις βράχοι στη μια άκρη της έχουν βαφτίσει την πανέμορφη αυτή παραλία. Ακόμη και οι δυνατοί αέρηδες που τη μαστίζουν συχνά πυκνά δεν μπορούν να επισκιάσουν την ομορφιά της. Δίπλα στους βράχους βρίσκονται οι δύο καλές ταβέρνες της παραλίας.

Πολύ καλή και πιο “οικογενειακή” είναι και η παραλία στο πίσω μέρος των τριών βράχων της Τριόπετρας (γνωστή ως μικρή Τριόπετρα).

Άγιος Παύλος

Σε απόσταση 58 χλμ νότια του Ρεθύμνου βρίσκεται η εκπληκτική αμμουδερή παραλία του Αγίου Παύλου. Για να φθάσει κανείς εκεί αρκεί να ακολουθήσει το δρόμο προς Αγία Γαλήνη και στο 46ο χιλ., στο ύψος του χωριού Κρύα Βρύση, να στρίψει δεξιά και να συνεχίσει κατά μήκος του χωριού Σακτούρια, προς τη θάλασσα. Το μπάνιο σε έναν από τους ερημικούς μυχούς που σχηματίζουν τα βράχια και οι αμμόλοφοι είναι μια μοναδική εμπειρία. Στον ομώνυμο οικισμό υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες.

Επίσης οι φίλοι της yoga θα απολαύσουν την παραμονή τους εκεί, καθώς την περιοχή επισκέπτονται αρκετοί φίλοι της δραστηριότητας απ’ όλο τον κόσμο, παίρνοντας μέρος σε σεμινάρια και εκδηλώσεις. Η επίσκεψή σας στον Άγιο Παύλο θα σας γεμίσει με χαρούμενα συναισθήματα και θα σας βοηθήσει να αποδράσετε από την καθημερινότητα!

Αγία Γαλήνη

Το θέρετρο της Αγίας Γαλήνης βρίσκεται σε απόσταση 58 χιλ. νότια του Ρεθύμνου. Εκτός από την πληθώρα των τουριστικών υποδομών διαθέτει και θαυμάσιες, πεντακάθαρες παραλίες που σχηματίζονται μέσα στα επιμέρους γραφικά λιμανάκια της περιοχής.

***

Rethemnos.gr