Ο Αστερίξ έρχεται στην Κρήτη για… γαμοπίλαφο

1360979072Έκθεση στα Αρχαιολογικά Μουσεία Κισάμου και Χανίων.
Ο δρυΐδης Πανοραμίξ ενημερώνει τον Οβελίξ ότι πήρε από σύντεκνο τη μυστική συνταγή για το γαμοπίλαφο.
Μία πρωτότυπη περιοδική έκθεση με τίτλο «50 χρόνια Αστερίξ» θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου, από τον τρέχοντα μήνα ως τον ερχόμενο Μάιο και την ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Οι ταύροι της Κρήτης, αλλά και οι κρητικές συνταγές, πρωταγωνιστούν σ΄αυτή την ενδιαφέρουσα έκθεση. Ο δρυΐδης Πανοραμίξ ενημερώνει τον Οβελίξ ότι πήρε από σύντεκνο τη μυστική συνταγή για το γαμοπίλαφο.Ο Οβελίξ, αποκλεισμένος από το μαγικό φίλτρο, ρωτά με λαχτάρα: «θα μου δώσεις να δοκιμάσω;».Ο Κακοφωνίξ ποζάρει δίπλα σε έναν όμορφο Ερωτα, ανακαλύπτει ομοιότητα και επισημαίνει: «Υποψιάζομαι ότι έχω ελληνικές ρίζες…». Σε άλλη περίπτωση, ο βάρδος είναι δίπλα σε προθήκη με τελετουργικά αγγεία από το προϊστορικό νεκροταφείο της Απτέρας. Σε αυτά περιλαμβάνεται παράσταση κιθαρωδού του 1300 – 1250 π.Χ. Ο Κακοφωνίξ λέει:«Οταν αναγνωριστεί το ταλέντο μου θα με ζωγραφίζουν κι εμένα στα αγγεία». «Μα τον Τουτάτη, τόσοι ταύροι κι ούτε ένα αγριογούρουνο!» αναρωτιέται ο Οβελίξ, κοιτώντας τα πήλινα ομοιώματα ταύρων που βρέθηκαν στο ιερό του Ποσειδώνα στα Τσισκιανά Σελίνου, στον νομό Χανίων και «Λες ένα απ’ αυτά να είναι το κεφάλι του Αδριανού που συνάντησα στο μουσείο Κισάμου;» απορεί ο Αστερίξ ανάμεσα σε δύο πορτραίτα του Ρωμαίου αυτοκράτορα, όλα εκθέματα του κρητικού μουσείου. Η έκθεση θα “σταθμεύσει”και στην πόλη των Χανίων (Απρίλιο-Μάιο στα Χανιά), μετά από εννέα διαφορετικές “στάσεις” σε ισάριθμα αρ- χαιολογικά μουσεία της χώρας: της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Άργους Ορεστικού, των Ιωαννίνων, των Δελφών, της Ηγουμενίτσας, του Βόλου, της Νικόπολης και της Άρτας.Είναι μια παραγωγή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του Γαλλικού Ινστιτούτου και των εκδόσεων «ΜΑΜΟΥΘ Comix», με αφορμή τα 50 χρόνια κυκλοφορίας της περίφημης σειράς.Οι περιπέτειες του Αστερίξ, που μαζί με τον αχώριστο φίλο του Οβελίξ και τους κατοίκους του γαλατικού χωριού αντιστέκονται στους Ρωμαίους περί το 50 π.Χ., ξεκίνησαν το 1959.

Έκτοτε το κόμικ έχει μεταφραστεί σε 107 γλώσσες και διαλέκτους, μεταξύ των οποίων η κρητική, η κυπριακή και η ποντιακή, καθώς και στα αρχαία ελληνικά και λατινικά.

Επίσης, οι Γαλάτες ήρωες έχουν πρωταγωνιστήσει σε 11 ταινίες (από τις οποίες οι οκτώ είναι κινούμενα σχέδια).

Μάλιστα, η τελευταία ταινία με τίτλο «Ο Αστερίξ στους Ολυμπιακούς Αγώνες» (2008) και πρωταγωνιστές τους Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Κλόβις Κορνιγιάκ και Αλέν Ντελόν, εκτυλίσσεται στην αρχαία Ολυμπία.

patris.gr