Σε ρυθμούς αποκριάς χορεύει η Κρήτη – Οι εκδηλώσεις του τριημέρου

apokries_krhthΚορυφώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Κρήτη. Η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς είναι κοντά και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι φαίνεται ότι είναι αυτοί που σηκώνουν το βάρος των διοργανώσεων σε κάθε περιοχή.

Εκδηλώσεις με χιούμερ, φαντασία, διάθεση για σάτυρα και δωρεάν για όλο τον κόσμο διοργανώνονται σε κάθε γωνιά του νομού Ηρακλείου. Εκδηλώσεις που μένουν κοντά στην παράδοση, που φροντίζουν για την καλή διάθεση του κόσμου, για το γλέντι και το καλό φαγητό.

Στα Αποκριγιώματα του Ρούβα

Τα Αποκριγιώματα του Ρούβα είναι μία μεγάλη αποκριάτικη γιορτή που στήνεται κάθε χρόνο στη Γέργερη από τους ανθρώπου της Ρίζας του Ψηλορείτη και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ολόκληρης της Κρήτης. Οι κουδουνάρηδες με τα μουζωμένα πρόσωπα, τις προβιές και τα σκλαβέρια (κουδούνια των προβάτων) που ξορκίζουν … το κακό, υποδέχονται την Άνοιξη και τη Μεγάλη Σαρακοστή αναμένεται και αυτή την Καθαρά Δευτέρα να συγκλονήσουν κια να συνεπάρουν στο ρυθμό τους όσους βρεθούν στο όμορφο χωριό της Ρίζας.

Η εντυπωσιακή εκδήλωση θα ξεκινήσει περίπου στις 11 το πρωί και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι αργά το απόγευμα. Οι κάτοικοι του χωριού αλλά και όσοι εμπλέκονται στη διοργάνωση θα έχουν ετοιμάσει παραδοσιακά φαγητά για να φιλοξενήσουν με τον καλύτερο τρόπο όσους βρεθούν στη Γέργερη ενώ θα έχουν φροντίσει ακόμα και για τους χώρους στάθμευσεις μία και κάθε χρόνο μαζεύονται εκεί χιλιάδες επισκέπτες για να συμμετάσχουν στα αποκριγιώματα. Παράλληλα νέοι μουσικοί από το χωριό θα έχουν φροντίσει έτσι ώστε όλη μέρα να έχει στηθεί γλέντι στην πλατεία του χωριού.

Ο ίδιος ο κόσμος συμμετέχει στα δρώμενα, δε μένει παρατηρητής. Το ζητούμενο για εμάς είναι να περάσουν όλοι καλά. Περιμένουμε λοιπόν όλο τον κόσμο, δήλωσε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γέργερης Νίκος Κουτεντάκης.

Νύχτα στην Πόμπια

Το μοναδικό νυχτερινό καρναβάλι του Ηρακλείου διοργανώνεται στην Πόμπια. Στις 6 το απόγευμα της Κυριακής ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού βάζει μπρος τις … μηχανές! Το 35ο νυχτερινό καρναβάλι θα ξεκινήσει με τη συμμετοχή ομάδων καρναβαλιστών αλλά και όλων των κατοίκων του χωριού που κάθε χρόνο συμβάλλουν στη διοργάνωση που συγκεντρώνει όλη τη Μεσαρά και κρατά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Καθαράς Δευτέρας.

Μεγάλη παρέλαση στο Τυμπάκι

Το μεγάλο καρναβάλι της Μεσαράς θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή το μεσημέρι στο Τυμπάκι. Η παρέλαση των αρμάτων και των καρναβαλιστών θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Γιώργο Σαρειδάκη, φέτος θα συμμετέχουν 10 ομαδες με μεγάλο κέφι. Ομάδες που έχουν ήδη περάσει καλά κατά τη διάρκεια προετοιμασίας του καρναβαλιού.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το βράδυ του Σαββάτου θα γίνει πάρτυ στην πλατεία του Τυμπακίου ενώ την Καθαρά Δευτέρα ο σύλλογος του Αφραθιά ετοιμάζει κούλουμα. Μάλιστα, οι άνθρωποι του συλλόγου θα δώσουν εκτός από σαρακοστιανά εδέσματα, ακόμα και τα υλικά για χαρταετό έτσι ώστε όσοι βρεθούν στο όμορφο δάσος από φοίνικες να έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν το δικό τους χαρταετό και να τον δουν να φτάνει ψηλά.

Μις Κούλουμα

Μία … ιδιαίτερη Καθαρά Δευτέρα ετοιμάζουν στη Γαλιά. Ο δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος του χωριού ετοιμάζεται να γιορτάσει την Καθαρά Δευτέρα με μια εκδήλωση με την ονομασία “Μις Κούλουμα”.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα στηθεί πασαρέλα και θα παρελάσουν πάνω της τα … καλύτερα μασκαρεμένα κορμιά ! Στο τέλος θα υπάρχει και βραβείο για τη Μις, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του συλλόγου Μιχάλης Καργάκης που όμως δε θέλησε να το αποκαλύψει.

Παράλληλα κλόουν και προβολή ταινίας θα απασχολήσει τα παιδιά ενώ δωρεάν εδέσματα και κρητική μουσική θα κρατήσει το γλέντι μέχρι αργά.

Με τον καντή στο Αντισκάρι

Στο Αντισκάρι ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού ετοιμάζει και φέτος έναν κρητικό γάμο …παρωδία. Μία νύφη με μούσια, ένας γαμπρός …ετοιμόροπος και ένας γάιδαρος (καντής) με κοστούμι θα φέρουν γέλια μέχρι δακρύων ενώ λύρες και λαούτα θα κρατήσουν το γλέντι μέρχι αργά. Παραδοσιακά εδέσματα και κρασί, καλή διάθεση περιμένουν και φέτος όσους βρεθούν στο χωριό της Μεσαράς. Εκεί η … γαμήλια πομπή θα ξεκινήσει το μεσημέρι από το κέντρο του χωριού.

Κούλουμα στην Αγία Γαλήνη

Κούλουμα δίπλα στην θάλασσα υπόσχονται οι άνθρωποι του πολιτιστικού συλλόγου της Αγίας Γαλήνης που διοργανώνουν εκηλωση στο λιμάνι του χωριού. Έτσι το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας ο σύλλογος προσφέρει φασολάδα, σαρκοστιανά εδέσματα αλλά και ντόπιο κρασί σε όσους βρεθούν στο όμορφο χωριό του Νότου.

Με παιγνίδι και άθληση στις Αρχάνες 

Στις Αρχάνες το Σαββάτο ο δήμος Αρχανών- Αστερουσίων, οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων διοργανώνουν το 1ο κυνήγι χαμένου κεφιού. Το παιγνίδι θα ξεκινήσει στις 2 μετά το μεσημέρι από την κεντρική πλατεία των Αρχανών ενώ την Καθαρά Δευτέρα διοργανώνονται …. Κούλουμα στο Φουρνί στις Κάτω Αρχάνες. Ωστόσο η εκδήλωση περιλαμβάνει ποδηλασία, πεζοπορία και αγώνα δρόμου ενώ αμέσως μετά θα στηθεί ένα μεγάλο υπαίθριο σαρακοστιανό τραπέζι με τα εδέσματα που θα φέρουν οι πολίτες ενώ ο δήμος θα προσφέρει φασολάδα. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σε κάθε περίπτωση οι πολιτιστικοί σύλλογοι φροντίζουν έτσι ώστε όλες οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν να είναι προσβάσιμες σε όλο τον κόσμο και ανέξοδες. Με τον τρόπο αυτό δίνουν μία διέξοδο στον κόσμο, χωρίς να χρειάζεται να βάλει το χέρι στην τσέπη, να χαλαρώσει λίγο και να απολάυσει τους αποκριάτικους ρυθμούς.

prismanews