Οι εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας στο Ρέθυμνο

kathara-deftera-melidoni

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Καθαρά Δευτέρα στο νομό Ρεθύμνου:

Δήμος Ρέθυμνου

10:00 Αρμένοι – Αναβίωση εθίμου μουτζουρώματος με παραδοσιακά κούλουμα

11:00 Ελεύθερνα – Αναβίωση παραδοσιακού εθίμου Μπεγιράκι ή Ψηλογαϊδούρα από τους νέους του χωριού.

12:00 Ρέθυμνο – Παραδοσιακά Κούλουμα στην παραλία Ελ. Βενιζέλου (τέως Λαβύρινθος)

12:00 Γεράνι – Παρέλαση της Καμήλας (αναβίωση εθίμου Καμήλας). Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Γερανίου “ΤΟ ΚΑΜΑΡΙ”.

Δήμος Μυλοποτάμου

12:00 Μελιδόνι – Αυγομάζωμα, Καντής και 14:00 Κλέψιμο της Νύφης

Δήμος Αμαρίου

11.00: Απόδουλου – Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αποδούλου θα αναβιώσει το έθιμο του Καντή στα σοκάκια του χωριού και στη συνέχεια στις 15.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων θα προσφερθούν φασολάδα και σαρακοστιανά.

12:00 Μέρωνας – Παραδοσιακά δρώμενα. Οι Λεράδες, η Αρκούδα, ο Χότζας, ο Τσαγκάρης, το Προξενιό, η Καμήλα καθώς και άλλα παιχνίδια μαζί με παραδοσιακή μουσική & χορό.

12.00: Νευς Αμάρι – Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμαρίου Οψιγιά «Η Σάμιτος» και η Κοινωνική Ομάδα Γυναικών Αμαρίου ανοίγουν την Σαρακοστή στην αίθουσα του σχολείου του χωριού. Τους επισκέπτες θα περιμένει ζεστή φασολάδα και είναι καλοδεχούμενο ότι φέρει μαζί του ο καθένας στο παραδοσιακό τραπέζι που θα στηθεί.

12:00 Άνω Μέρος – Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Άνω Μέρους υποδέχεται τη Σαρακοστή με το συγκρότημα του Γιάννη Βολακάκη (λύρα). Μαζί του οι Μανώλης Διαμαντάκης και Παύλος Καλιτσουνάκης.

13.00: Φουρφουράς Αμαρίου – Αναβίωση του Κρητικού Παραδοσιακού Γάμου με όλα τα έθιμα της Κρήτης με την ενεργή συμμετοχή πολλών δεκάδων «ηθοποιών».

Δήμος Αγίου Βασιλείου

12.00 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Γαλήνης διοργανώνει στις 12 το μεσημέρι ανοιχτή εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της Αγίας Γαλήνης, με παραδοσιακή φασολάδα, νηστίσιμα εδέσματα, και ντόπιο κρασί προσφορά του Συλλόγου!