Το μεγάλο κόλπο με τις offshore και τους “αχυρανθρώπους”

offshoreΤο πρόβλημα με τη  φορολόγηση των offshore εταιρειών που έχουν ακίνητα στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να λυθεί αν δεν χρησιμοποιηθούν από τις ελεγκτικές αρχές σύγχρονα εργαλεία όπως το άνοιγμα λογαριασμών για να εντοπιστούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες.

Σε διαφορετική περίπτωση οι ιδιοκτήτες των offshore θα συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν παρά τη βαριά φορολογία που έχει επιβληθεί και παραμένει μόνο στα χαρτιά ενώ πολλοί ιδιοκτήτες πανάκριβων ακινήτων και ιδιαίτερα αυτοί που έχουν λόγο να κρύβουν περιουσιακά στοιχεία θα διαθέτουν ιδιότυπη ασυλία.

Χαρακτηριστική στην κατεύθυνση αυτή είναι η περίπτωση γνωστού εφοπλιστή που είναι ιδιοκτήτης εκατοντάδων offshore εταιρειών που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα κτίρια και οικόπεδα στην Ελλάδα.

Όταν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές πήγαν να τους φορολογήσουν ο εν λόγω εφοπλιστής είπε ότι κατέχει μόνο το 10% της κάθε offshore και μόνο για το ποσοστό αυτό δέχεται να φορολογηθεί. 

Όταν ρωτήθηκε σε ποιόν ανήκει το υπόλοιπο 90% είπε στις αρμόδιες αρχές να ψάξουν οι ίδιες να το εντοπίσουν.

Γνώριζε βέβαια ότι το υπόλοιπο 90% από την κάθε offshore ανήκε σε καταπίστευμα άλλης παράκτιας εταιρίας που δεν μπορούσε να ελεγχθεί. Γιατί ο νόμος προβλέπει ότι μόνο το 10% των μετοχών των offshore είναι υποχρεωτικό να ανήκει σε φυσικά πρόσωπα. 

Μπορεί δηλαδή άνετα ένας πολιτικός να έχει το καταπίστευμα που είναι το 90% και να μη φαίνεται πουθενά και ένας αχυράνθρωπος το 10%.με το κόλπο αυτό ξεπλένεται βρώμικο αλλά και πολιτικό χρήμα.

lykavitos