Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η συμμετοχή στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι

95af20a543d0ffa5a101ab798fe1da12_XLΞεπέρασε κάθε προηγούμενη επιτυχία η φετινή διοργάνωση του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού. Δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από ολόκληρη τη χώρα και το εξωτερικό βρέθηκαν στο Ρέθυμνο το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς, συμμετέχοντας με κάθε τρόπο στην μεγάλη γιορτή του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.


Η φετινή διοργάνωση, ξεπέρασε σε επιτυχία κάθε προηγούμενη, στέλνοντας ένα μήνυμα χαράς και αισιοδοξίας σε όλο τον κόσμο. Καθ ‘όλη τη διάρκεια του τριημέρου η πόλη του Ρεθύμνου καθώς και πολλά χωριά του Νομού Ρεθύμνης, κατακλίστηκαν από επισκέπτες.
Σε συνέντευξη Tύπου που οργάνωσε ο Δήμος Ρεθύμνης και η Οργανωτική Επιτροπή του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, συμμετείχαν για να παρουσιάσουν τα στοιχεία του απολογισμού όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Τα ξενοδοχεία που άνοιξαν στην πόλη, κατάφεραν να επιτύχουν πολύ υψηλές πληρότητες, που στις περισσότερες επισκέψεις άγγιξαν το 100% (επίσημα στοιχεία Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου).
Τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα εστίασης όλων των ειδών (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, ταχυφαγεία, κλπ.) πέτυχαν ιδιαίτερα υψηλή κίνηση και σημαντικούς τζίρους, αναδεικνύοντας την διοργάνωση, ως την κορυφαία και με την μεγαλύτερη οικονομική δύναμη, ολόκληρης της χειμερινής περιόδου.

Ομιλητές στην Συνέντευξη Τύπου ήταν: Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Μαρινάκης, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού- Πολιτισμού κ. Πέπη Μπιρλιράκη – Μαμαλάκη, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου κ. Νίκος Ξυπολυτάς, ο Αναπληρωτής Αστυνομικός Διευθυντής κ. Ανδρέας Δασκαλάκης, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνης ο Πύραρχος κ. Γιώργος Μαρκουλάκης, ο Αρχηγός Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών κ. Κωνσταντίνος Καλφούντζος και από την Οργανωτική Επιτροπή του Καρναβαλιού, η κ. Μαρία Ταταράκη, η κ. Σάρα Νίκολσον, ο κ. Πέτρος Κλαψινός και ο κ. Γρηγόρης Νικολάου.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Μαρινάκης δήλωσε: «Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις 2013 περατώθηκαν με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία, θα’ λεγα με πρωτοφανή επιτυχία, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Οφείλουμε να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που συνέβαλαν στο να’ χουμε το καλύτερο Καρναβάλι όλων των εποχών. Ήταν όλοι επί ποδός, έδειξαν την προθυμία τους, και αντιμετώπισαν καθετί που προέκυψε με τρόπο επαγγελματικό και αποτελεσματικό.

Αναφορικά με τα ψευδή και ανυπόστατα δημοσιεύματα στον κρητικό τύπο, ο κ. Μαρινάκης είπε: «Δεν είχαμε τίποτε που να σκιάζει αυτό το τεράστιο γεγονός, που απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι το Ρέθυμνο και κυρίως οι Ρεθεμνιώτες μπορούν να κάνουν σπουδαία πράγματα».
Είμαστε έτοιμοι για τον Εορτασμό των 100 χρόνων
Με τη σειρά της η Αντιδήμαρχος Τουρισμού- Πολιτισμού του Δήμου Ρεθύμνης κ. Πέπη Μπιρλιράκη – Μαμαλάκη δήλωσε: «Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι έζησε 20 χρόνια Μύθους. Τώρα νιώθουμε πιο έτοιμοι από ποτέ για τον εορτασμό των 100 χρόνων. Οι επισκέπτες μας αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Η πόλη βρισκόταν ένα μήνα σε εορταστικό περιβάλλον. Εμείς είμαστε εδώ σαν Οργανωτική Επιτροπή του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2013 και νιώθουμε ότι οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους νέους και τις οικογένειες από όλη την Κρήτη και την Ελλάδα που μοιράστηκαν το κέφι μας και υπάκουσαν στις οδηγίες των Σωμάτων Ασφαλείας και στις Ομάδες Περιφρούρησης, οι οποίοι τους υποδέχτηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συντελεστές αυτής της διοργάνωσης: τον Δήμο Ρεθύμνης, την Κ.Ε.ΔΗ.Ρ., την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, την Δημοτική αστυνομία, το Λιμενικό Ταμείο, την Υπηρεσία Πρασίνου και Καθαριότητας, τον Ερυθρό Σταυρό, τη Διοίκηση και το προσωπικό του Νοσοκομείου και το ΕΚΑΒ.

Η Αστυνομία, η Τροχαία, το Λιμεναρχείο, η Πυροσβεστική, οι Ναυαγοσώστες δημιούργησαν ένα πλέγμα ασφαλείας, το οποίο μας πρόσφερε το καλύτερο Καρναβάλι όλων των εποχών.

Κοιτάμε το παρελθόν με ευχαρίστηση κα το μέλλον με αισιοδοξία. Το Καρναβάλι ήταν μια ένεση θετικής ενέργειας τους Ρεθεμνιώτες και τους επισκέπτες. Σας υποσχόμαστε μια καλύτερη διοργάνωση το 2014.
Νοσοκομείο: Είχαμε λιγότερα περιστατικά από πέρυσι
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνης κ. Νίκος Ξυπολυτάς δήλωσε: «Είχαμε λιγότερα περιστατικά από πέρυσι και ευχαριστώ τους Σαμαρείτες για την πολύτιμη βοήθειά τους. Κανένα περιστατικό δε νοσηλεύτηκε και δε διανυκτέρευσε στο νοσοκομείο. Όλοι παρέμειναν 2-3 ώρες και μετά πήγαν σπίτι τους.

Κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού και μέχρι τις 23:00 το βράδυ είχαμε 35 άτομα σε κατάσταση μέθης, εκ των οποίων τα 2 ανήλικα. Ενημερώσαμε άμεσα τους γονείς και πραγματοποιήσαμε τους απαραίτητους ελέγχους ασφαλείας. Μέχρι τις 11:00 πμ την Καθαρά Δευτέρα τα περιστατικά μέθης είχαν ανέλθει στα 43.

Αντιμετωπίσαμε ακόμα μικροτραυματισμούς (διαστρέμματα, κακώσεις κτλ) και δύο σοβαρούς τραυματισμούς. Συγκεκριμένα, μια κυρία έπεισε από το άρμα και διακομίστηκε στο Ηράκλειο με εγκεφαλική αιμορραγία. Η κατάστασή της είναι ελεγχόμενη και δεν κινδυνεύει η ζωή της.
Το άλλο περιστατικό πρόκειται για ένα αγόρι 6 ετών, το οποίο χτύπησε στο χέρι του και μεταφέρθηκε τη Δευτέρα στην Ορθοπαιδική Κλινική του ΚΑΤ Αθηνών.
Λανθασμένη η διατύπωση για τα στοιχεία του ΕΚΑΒ
Σε ολόκληρη την Κρήτη αφορούσαν τα 120 περιστατικά που αντιμετώπισε το ΕΚΑΒ την Κυριακή και όχι μόνο στο Ρέθυμνο όπως έγραψαν κάποια κρητικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, υποστηριζουν οι διοργανωτές του πετυχημένου καρναβαλιού.
Καμιά καταγγελία για αισχροκέρδια
Καμία καταγγελία για αισχροκέρδεια δεν έγινε καθ’ όλη διάρκεια του καρναβαλιού, κανένα παράπονο, κανένα τηλεφώνημα, ούτε Σάββατο,ο ούτε Κυριακή δήλωσε ο Αναπληρωτής Αστυνομικός Διευθυντής Ρεθύμνης κ. Ανδρέας Δασκαλάκης.

Όπως τόνισε: «Πραγματοποιήσαμε τον σχεδιασμό των μέτρων σύμφωνα με την ιστορικότητα του θεσμού, την επισκεψιμότητα και τις εμπειρίες των προηγούμενων ετών. Διαχειριστήκαμε πάνω από 7.500 αυτοκίνητα. Στις 12:30 μμ τα πάρκινγκ της πόλης είχαν γεμίσει και κλείσαμε τις εισόδους παραπέμποντας τον κόσμο στα πάρκινγκ που βρίσκονται επί της εθνικής οδού. Είχαμε εντείνει την περιφρούρηση για αποφυγή της εγκληματικότητας. Συλλάβαμε 4 άτομα για εμπόριο ναρκωτικών και 1 για χρήση.

Θεωρούμε ότι η όλη προσπάθεια στέφθηκε με πλήρη επιτυχία στα μέτρα των δυνατοτήτων μας και με τη συνεργασία των όμορων νομών. Δε δεχτήκαμε κανένα παράπονο και ευχαριστούμε τους γειτονικούς νομούς και τους πολίτες για τη συνεργασία τους. Σημειώνεται ότι η αστυνομία κατέγραψε 5 παραβάσεις σε κέντρα διασκέδασης που επέτρεψαν την είσοδο σε ανήλικους.
Κανένα περιστατικό δηλώνει η Πυροσβεστική
Ο Πύραρχος Γιώργος Μαρκουλάκης δήλωσε: «Ευτυχώς δε συνέβη κανένα περιστατικό.

Ήμασταν έτοιμοι με πλάνο, για το πώς θα κινηθούμε διακριτικά χωρίς να επικρατήσει πανικός. Συνεργαστήκαμε με τους Σαμαρείτες για τους πυροσβεστήρες και είχαμε συνεχή παρακολούθηση στο κέντρο και ανατολικά – δυτικά της πόλης».

Λιγότερα από κάθε άλλη χρονιά τα περιστατικά μέθης
Ο Αρχηγός Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών κ. Κωνσταντίνος Καλφούντζος δήλωσε: «Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Δήμου και της Οργανωτικής Επιτροπής με 152 εθελοντές Ά βοηθειών, Σαμαρείτες και γιατρούς. Συνεργαστήκαμε με το Νοσοκομείο, το ΕΚΑΒ και την Πυροσβεστική, και είχαμε και βοήθεια από το Δήμο Αμαρίου που μας διέθεσε ένα μικρό πυροσβεστικό όχημα.
Οι τραυματισμοί και τα περιστατικά μέθης κινήθηκαν σε λογικό πλαίσιο. Σε πρώτη δήλωση έχω να πω ότι τα φετινά περιστατικά δεν έχουν καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ήταν αισθητά λιγότερα από πέρυσι. Συγκεκριμένα από τις 9 π.μ. την Κυριακή μέχρι τις 23:00 αντιμετωπίσαμε 32 περιστατικά μέθης, 13 τραυματισμούς και 14 αδιαθεσίες. Εμείς κάναμε προνοσοκομειακή δουλειά παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες.. Από τα 32 περιστατικά μέθης τα 22 ή 24 παραδόθηκαν στο ΕΚΑΒ, κάποιοι μόνοι τους ή με τραυματιοφορείς αν δεν υπήρχε ασθενοφόρο. Στη βραδινή παρέλαση του Σαββάτου δεν είχαμε κανένα περιστατικό, ούτε αδιαθεσία».

mykriti.gr