Πώς έφυγαν καταθέσεις από τις κλειστές τράπεζες στην Κύπρο

xrhma«Πέταξαν» εκατοντάδες εκατομμύρια, σύμφωνα με το Reuters

Τεράστια ποσά έφυγαν από τις κυπριακές τράπεζες, την ώρα που αυτές ήταν κλειστές, οι πολίτες έκαναν ουρές στα ATM και ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν σε διαπραγματεύσεις για να βρεθεί λύση.

Όπως αποκαλύπτει το Reuters έγιναν αναλήψεις από υποκαταστήματα του εξωτερικού, μεταφορές κεφαλαίων με το αιτιολογικό ότι προορίζονται για «ανθρωπιστική βοήθεια», αγορά φαρμάκων ή ακόμη και καυσίμων αεροσκαφών ήταν μερικά από τα τεχνάσματα που χρησιμοποίησαν μεγάλοι πελάτες τραπεζών της Κύπρου για να σηκώσουν όσο περισσότερα χρήματα μπορούσαν.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το Reuters με τον τρόπο αυτό έφυγαν από το νησί δεκάδες ή ίσως εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ όσο ήταν κλειστές οι τράπεζες και λίγο πριν ληφθεί η απόφαση για την αναδιάρθρωσή τους.

Τα στελέχη της ΕΕ κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου άρχισε να ζητάει περισσότερα χαρτονομίσματα από όσα δήλωνε στα κεντρικά της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη και ότι έκαναν αναλήψεις πελάτες τραπεζών της Κύπρου, αναφέρουν πηγές του Reuters.

Η αποκάλυψη προκαλεί αίσθηση αφού την ώρα που πολλοί μικροκαταθέτες Κύπριοι έκαναν ουρές στα ΑΤΜ για να πάρουν μερικές μόνο εκατοντάδες ευρώ, άλλοι που είχαν πρόσβαση κυρίως σε εταιρείες χρησιμοποίησαν τεχνάσματα για να σηκώσουν ρευστό.

Εταιρείες έπαιρναν πράσινο φως για αναλήψεις δηλώνοντας ότι έπρεπε να καλύψουν επενδυτικά ανοίγματα ενώ επιτράπηκαν ακόμη και μεταφορές κεφαλαίων για όσους τις ζητούσαν με αιτιολογικό την αγορά ανθρωπιστικής βοήθειας, φαρμάκων ή καυσίμων για αεροσκάφη.

newsbeast