Θα σε δω στην πλατεία Κοραή – Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

korah hrakleio

Σαν σύνθημα ή σαν υπόσχεση … για τρίτη χρονιά φέτος! Η πρωτότυπη ιδέα γίνεται θεσμός πολιτιστικής εκτόνωσης, ικανός να συσπειρώνει και να προτρέπει τους Ηρακλειώτες και όχι μόνον, σε αντάμωμα μουσικής και κοινωνικής δράσης.

Μία από τις πιο ιστορικές πλατείες της πόλης, η πλατεία Κοραή, ετοιμάζεται και φέτος να βάλει τα καλοκαιρινά της. Τραπεζάκια έξω… κατά τον Νιόνιο και κοινό που διψά να ακροαστεί άλλοτε ήχους παράδοσης, άλλοτε έντεχνης έκφρασης και συχνά σύγχρονης άποψης. Τίποτε δεν λείπει από το πρόγραμμα και από την διάθεση των τεσσάρων επιχειρηματιών που διατηρούν τα καταστήματα Μήλον της ‘Εριδος, Νότος ,Αντίποδας,La Brasserie στην πλατεία Κοραή και παράλληλα διοργανώνουν τις μουσικές εκδηλώσεις κάθε καλοκαίρι. Η όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση του κοινού αποτελεί ένα ακόμη κίνητρο για ολοένα πιο οργανωμένο και αρτιότερο αποτέλεσμα. Αυτό το δεδομένο παρακινεί και τους διοργανωτές σε καιρούς κρίσης να προσφέρουν όαση πολιτισμού μέσα στο κέντρο του Ηρακλείου και να ενισχύουν έτσι την άποψη πως τα δύσκολα θέλουν εύκολη πρόσβαση και καλές τιμές, αφού και φέτος η είσοδος είναι δωρεάν!

Ψαραντώνης

Θα σε δω στην πλατεία Κοραή λοιπόν …να υποδέχεσαι τον Ιούλιο με την αρχέγονη πνοή, την τραχιά ευαισθησία του Ψαραντώνη (Τρίτη 2 Ιουλίου). Ο πολύ σημαντικός κρητικός καλλιτέχνης θα εγκαινιάσει τις φετινές εκδηλώσεις σκορπώντας στον αέρα της πόλης την τίμια κραυγή της συγκίνησης και της λεβεντιάς του ήχου του.

Γιώργος και Νίκος Στρατάκης

Ακολουθώντας τα βήματα του Ιούλη, πάμε στη δεύτερη εβδομάδα του, που την ορίζουν πάνω από το πάλκο οι Γιώργος και Νίκος Στρατάκης (Δευτέρα 8 Ιουλίου). Αδελφικός δεσμός και κρητικός μουσικός πυρήνας εξαιρετικής έκφρασης, τόσο ερμηνευτικά όσο και δημιουργικά. Η πορεία τους πλούσια σε συνεργασίες είτε δίνοντας τραγούδια τους σε καλλιτέχνες όπως ο Μανώλης Λιδάκης και ο Σωκράτης Μάλαμας, είτε κεντώντας την αυθεντική κρητική μουσική με εντελώς προσωπική, επιτυχημένη, βελονιά…

Μάνος Πυροβολάκης

Μέσα του έβδομου μήνα του καλοκαιριού και η πλατεία Κοραή υποδέχεται τον Μάνο Πυροβολάκη (Δευτέρα 15 Ιουλίου). Έχοντας στις αποσκευές του συνεργασίες πολύ αξιόλογες όπως αυτή με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, αλλά και κάποια από τα πιο εμπορικά τραγούδια των τελευταίων χρόνων ,είναι η πιο τρανή απόδειξη πως ο πειραματισμός όταν συναντά την πηγαία έμπνευση δημιουργεί κάτι νέο. Παραδοσιακοί ήχοι, μαντινάδες και έντονες pop επιρροές του έδειξαν το δρόμο της επιτυχίας και συνεχίζουν ακόμη ,αφού η φετινή του συνεργασία με τον Αντώνη Ρέμο θεωρείται μια από τις πλέον επιτυχημένες του καλοκαιριού.

Haig Yazdjian

Ιουλίου συνέχεια… με το αηδόνι της Αρμενικής μουσικής Haig Yazdjian(Τρίτη 23 Ιουλίου). Ο καταπληκτικός δεξιοτέχνης στο ούτι, με την απαράμιλλη ευαισθησία στον τρόπο που παίζει και τραγουδά, θα μας οδηγήσει σε ένα πολύ συναρπαστικό ταξίδι σε ελληνικούς, αρμένικους, παραδοσιακούς, σύγχρονους δρόμους. Οι συνεργασίες του σε live εμφανίσεις αλλά και στη δικογραφία , με τις Ελευθερία Αρβανιτάκη, Ελένη Βιτάλη, Αρετή Κετιμέ είναι το πιο πολύτιμο διαβατήριο του. Οι ζωντανές του εμφανίσεις είναι ποτισμένες με το γλυκό καημό της Αρμενικής καταγωγής του και την γοητεία του μεγάλου του μουσικού ταλέντου.

Μιχάλης Κουνάλης

Τελειώνει ο Ιούλιος και η πλατεία Κοραή στο πάλκο της φιλοξενεί ένα από τα πιο γνήσια τέκνα της κρητικής μουσικής ,τον Μιχάλη Κουνάλη (Τετάρτη 31 Ιουλίου). Μήλο που έπεσε κάτω από τη μηλιά, αφού είναι γιός του Δημήτρη Κουνάλη ,μα και νέο δέντρο που τα κλαδιά του απλώνονται μπολιασμένα με γνήσια μουσικά βιώματα και διάθεση εξέλιξης. Ο Μιχάλης Κουνάλης 26 χρονών νέος ,με το μαντολίνο του και την φωνή του δεν ξεφεύγει από τον κύκλο της κρητικής παράδοσης, αγαπάει αυτό που κάνει και το κάνει με πάθος και ζήλο. Η πρόσφατη συμμετοχή του σε συναυλία του Παντελή Θαλασσινού αποδεικνύει την άξια πορεία του στα μουσικά πράγματα.

Άκης Κάργατζης

Ο Αύγουστος μας έφτασε! Μάλιστα μας πέτυχε σε μια διάθεση να τιμήσουμε την ντόπια Ηρακλειώτικη γενιά μουσικών και τραγουδιστών ,καλώντας στην πλατεία Κοραή έναν άξιο εκπρόσωπο της, τον Άκη Κάργατζη (Τρίτη 6 Αυγούστου). Έχοντας στο δισάκι του αμέτρητες ώρες καλλιτεχνικής επαφής με το γνήσιο λαϊκό και ελαφρολαϊκό τραγούδι, έχοντας δημιουργήσει με την αμεσότητά του ως καλλιτέχνης πάρα πολλά στέκια στο Ηράκλειο, ανήκει πια στους γνήσιους εκφραστές της καλής λαϊκής μουσικής. Νοσταλγικό αλλά και πολύ κεφάτο προβλέπεται το ταξίδι μαζί του.

Ματούλα Ζαμάνη

Στην καρδιά του Αυγούστου, κάντε τόπο να περάσει η Ματούλα Ζαμάνη! (Τετάρτη 21 Αυγούστου). Η Ματούλα Ζαμάνη είναι μια ξεχωριστή περσόνα της μουσικής, που εκτός από… φωνάρα έχει κι ένα δικό της ιδιαίτερο και καθόλου επιτηδευμένο στυλ. Αγαπημένη ερμηνεύτρια του Θανάση Παπακωνσταντίνου, συνεργάτης της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου ,της Έλλης Πασπαλά, του Κωστή Μαραβέγια κα..Δραματική σοπράνο που όμως η εκρηκτικότητα και το μεσογειακό ταμπεραμέντο της, επιτρέπουν να ισορροπεί σε ακούσματα που τέρπουν αυτιά και ξεσηκώνουν πλήθη! Έγινε ευρύτερα γνωστή όταν εμφανίστηκε στο Αλ τσαντίρι Νιουζ.

Νίκος Γωνιανάκης

Ο Αύγουστος μας αφήνει με ένα πολύ δυνατό κρητικό γλέντι του Νίκου Γωνιανάκη (Τετάρτη 28 Αυγούστου). Ο αγαπητός λυράρης που έχει έναν μοναδικό τρόπο να παρασύρει το κοινό του και που παράλληλα για χρόνια πολλά δημιούργησε αξέχαστα μουσικά στέκια που έφεραν την υπογραφή του, έχει ετοιμάσει ένα πολύ καλό πρόγραμμα για να ξεπροβοδίσει τον όγδοο… Με επιτυχίες από την πλούσια προσωπική δισκογραφία αλλά και με διασκευές άλλων τραγουδιών κρητικής και έντεχνης μουσικής ,υπόσχεται πολλά!

Βασίλης Σκουλάς

Ο Σεπτέμβριος έχει την τιμητική του, φέτος στην πλατεία Κοραή! Θα μπορούσε κάλλιστα να ονομαστεί μήνας της κρητικής μουσικής καθώς ο Βασίλης Σκουλάς (Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου) ξεκινά την πρώτη εβδομάδα του μήνα, κοινωνώντας με το μεθυστικό κρασί της λαϊκής και ποιητικής στόφας του, τους πολυάριθμους φίλους του. Το πολύχρονο πέρασμα του μέσα στο μουσικό κόσμο της χώρας μας ,από τα πανηγύρια του χωριού του σε θέατρα και συναυλιακούς χώρους μοναδικής ποιότητας ανά τον κόσμο, κάνουν μαγική την στιγμή της αντάμωσης με τα δύο δώρα του :τη λύρα και τη φωνή του.

Βασίλης Σταυρακάκης

Το νήμα των εκδηλώσεων θα τραβήξει στη συνέχεια ο Βασίλης Σταυρακάκης (Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου). Όπως τόσα χρόνια τραβά το δρόμο του με βήματα σταθερά και προσεγμένα, αποκτώντας το πιο φανατικό και πιστό κοινό. Φωνή δωρική, απλά γνήσια και μοναδικά δυνατή. Αρθρώνει τις λέξεις και σμιλεύει τους ρυθμούς δίνοντας τους μοναδικά σχήματα.

Ψαρογιώργης

Στα μέσα του Σεπτέμβρη το μουσικό καράβι μας θα αράξει στο λιμάνι του, με καπετάνιο πρώτο τον Ψαρογιώργη (Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου). Την ενσάρκωση του στίχου μα όπου πατεί ο φρόνιμος… τόσο καλλιτεχνικά όσο και ως ήθος ψυχής. Η γνήσια καταγωγή του, η προσωπική του παρέμβαση για την δημιουργία ενός ιδιαίτερου ήχου συνδέθηκαν άψογα στην περίπτωση του. Ευγενικός, αυθεντικός και απόλυτα ονειρικός ,κοσμεί την κρητική μουσική πράξη.

Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων  Θα σε δω στην πλατεία Κοραή και όλοι όσοι μετέχουν για την υλοποίηση τους, επιθυμούν να εκφράσουν ένα ειλικρινές και θερμότατο ευχαριστώ, σε όλο τον κόσμο που αγκαλιάζει 3 χρόνια τώρα την προσπάθεια αυτή. Είναι όμορφο η καρδιά της πόλης να χτυπά στο ρυθμό της μουσικής … Καλό καλοκαίρι σε όλους !