Τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης τιμά ο Δήμος Μινώα

Εκδήλωση προς τιμήν της κας. Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα, Ομότιμης Καθηγήτριας Ιστορίας της Τέχνης και Διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης, καθώς και του Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, διοργανώνει ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας αυτό το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στο Καστέλλι.


Η Δημοτική Αρχή απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε δημότες και επισκέπτες να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 8:00μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου Καστελλίου. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Κρήτης, το Σύλλογο Πεδιαδιτών Αθηνών και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καστελλίου.

Η κα. Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα γεννήθηκε στο Αρκαλοχώρι και σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλασική Αρχαιολογία αλλά και στην Ιστορία και Κοινωνιολογίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.)

Το 1975 εξελέγη παμψηφεί Τακτική Καθηγήτρια στην έδρα της Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, διατελώντας ως η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στην ιστορία της Σχολής. Δίδαξε ως επισκέπτρια καθηγήτρια σε ξένα πανεπιστήμια της Γαλλίας, των ΗΠΑ και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Από το 1992 είναι Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου.

Στη διάρκεια της θητείας της η Εθνική Πινακοθήκη εκσυγχρονίστηκε, απέκτησε νέα παραρτήματα (Κέρκυρα, Ναύπλιο, Γλυπτοθήκη, Γουδή), απέκτησε 3.000 νέα έργα, μεταξύ των οποίων δυο πίνακες του Θεοτοκόπουλου (El Greco), διοργάνωσε σημαντικές εκθέσεις ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών και γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό με περισσότερους από 6.000.000 επισκέπτες.

Έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων, με το Βραβείο Καζαντζάκη του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης (1985), με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Μελέτης-Δοκιμίου για το βιβλίο Περί Ζωγραφικής-Αλμπέρτι και Λεονάρντο (1988), και με πολλά παράσημα και διακρίσεις: Ιππότης και Ταξιάρχης Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας (1997 και 2005), Παράσημο του Αλφόνσου του Σοφού του Υπουργείου Πολιτισμού της Ισπανίας (2000), Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (2004), Βραβείο ΤΕΙ Κρήτης (2005), Βραβείο International Lions (2006), Βραβείο XENIA (2006), Ιππότης και Ταξιάρχης Γραμμάτων και Τεχνών της Ιταλικής Δημοκρατίας (1994 και 2007), Βραβείο «Αριάδνη» από την Παγκρητική Ένωση Αμερικής (2009), Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας (2011).

Έχει δημοσιεύσει 17 βιβλία και περισσότερες από διακόσιες μελέτες και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες και έχει συγγράψει περισσότερα από εκατό εισαγωγικά κείμενα σε καταλόγους εκθέσεων.Έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

flashnews.gr