Εξηγώντας την ελληνική κουλτούρα στους ξένους Από τη δ/ντρια Ελληνικών Σπουδών του Drexel, Μαρία Χναράκη

1389607865Ένα βιβλίο – πολύτιμη παρακαταθήκη για την Κρήτη και το Ηράκλειο, αλλά και μια πολύ δημιουργική θεώρηση του έργου του Ν.Καζαντζάκη σε διάφορες τέχνες και στο περιβάλλον, με έμφαση στη διδασκαλία για ξένους φοιτητές,αποτελεί το βιβλίο της Μαρίας Χναράκη, Διευθύντριας Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Drexel στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Με τίτλο ‘’Sing In Me, Muse, and Through Me Tell the Story: Greek Culture Performed’’το βιβλίο που εκδόθηκε στη Νέα Υόρκη, αποτελεί τον ‘’καρπό’’ του 8ετούς προγράμματος που λαμβάνει χώρα στο αμερικάνικο αυτό πανεπιστήμιο.

Μέσα από τις σελίδες του εξηγεί τις διαφορετικές πτυχές της ελληνικής κουλτούρας στο εξωτερικό, μέσα από τη μουσική, την οικολογία αλλά και το φαγητό ως συνναστροφή, ξεκινώντας από τον Όμηρο και φθάνοντας στον Δασκαλογιάννη, τον Ξυλούρη, τον Μητρόπουλο, τον Βενιζέλο και τον Καζαντζάκη.

Το βιβλίο στο εξώφυλλο του οποίου κοσμεί μια φωτογραφία από τη γιορτή του αγγειοπλάστη και το μεγάλο γλέντι στο Θραψανό, διερευνά το πώς αρχαίες μυθολογίες διαμορφώνουν τις σύγχρονες ταυτότητες στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, ενώ παρέχει επίσης μια πλούσια περιγραφή των διαφόρων πτυχών και ενσαρκώσεων της ελληνικής λαογραφίας όπως το τραγούδι, η μουσική και ο χορός.

‘’Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης”, σημειώνει η κ.Χναράκη, “οι Έλληνες επιμένουν τοπικά και με υπερηφάνεια να γιορτάζουν το πολύπλευρο παρελθόν τους, καθώς το μεταφέρουν στο ταραγμένο παρόν. Από την εποχή του Ομήρου στις σύγχρονες μορφές αντίστασης, η ποιητική της ελληνικότητας παρέχει μια εξαιρετική βάση για τη διερεύνηση της οικολογίας των εκφραστικών συμπεριφορών που μπορεί να κατοικούν οποιοδήποτε“.

Το βιβλίο κλείνει με το πώς η Ελλάδα και η Κρήτη είναι το αμφιθέατρο της εκπαίδευσης για το πρόγραμμα του Drexel και πώς μπορεί να είναι ένα μορφωτικό αμφιθέατρο συνεχούς προσέλκυσης ξένων φοιτητών και όχι μόνο.

Με βραβεία και διακρίσεις

Η Μαρία Χναράκη είναι Διευθύντρια Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Drexel στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και Αναπληρώτρια Kαθηγήτρια Εθνομουσικολογίας, Λαογραφίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας. Ολοκλήρωσε τον πλήρη κύκλο σπουδών κλασικού πιάνου και ανώτερων θεωρητικών στην Αθήνα ενώ αποφοίτησε με Πτυχίο/Δίπλωμα από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Indiana (Bloomington) απ’ όπου κι έλαβε τους μεταπτυχιακούς τίτλους – Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MΑ) και Διδακτορικό (Ph.D.). Στις δραστηριότητές της συμπεριλαμβάνονται ομιλίες και συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια κι ερευνητικά προγράμματα, δημοσιεύσεις, βιβλιοκριτικές, διδασκαλίες παραδοσιακών χορών και τραγουδιών, μεταφράσεις αλλά και διοργανώσεις εκδηλώσεων. Έχει λάβει πολυάριθμες διακρίσεις, βραβεία και υποτροφίες κι έχει μελετήσει ενδελεχώς πολιτισμικά δρώμενα και ταυτότητες, παραδόσεις, ήθη κι έθιμα, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο νησί της Κρήτης, καθώς και τις εκφράσεις συνεργατισμού και συνεργασίας που παρατηρούνται στις εκκλησιαστικές, τις οικονομικές και καλλιτεχνικές κοινότητες.

patris.gr