Χανιά | Υποψήφιος δήμαρχος Κισσάμου ο Γιώργος Μυλωνάκης

MYLWNAKHSSΤη “συνεργασία και τη στήριξη όλων ανεξαιρέτως των Κισσαμιτών” που ονειρεύονται “καλύτερο, ομορφότερο, τον ευλογημένο τόπο” της Κισσάμου, με στόχο να γίνει η περιοχή “πρωτεύουσα δύναμη” ζήτησε ο νυν δήμαρχος κ. Γιώργος Μυλωνάκης, το απόγευμα της Δευτέρας, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του για τις επερχόμενες εκλογές, αφού έκανε έναν απολογισμό της τετραετίας.

Ο κ. Μυλωνάκης, στην αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι:

“Ξεκινήσαμε τούτο το «ταξίδι» χωρίς μεγάλα και εύκολα λόγια, χωρίς ανεδαφικές υποσχέσεις, αντιλαμβανόμενοι τη δυσκολία, αλλά και την πρόκληση του εγχειρήματος, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και κατά συνέπεια και για την Αυτοδιοίκηση.

Βασικός μας στόχος, τον οποίο διακηρύξαμε εξ αρχής και για τον οποίο εργαστήκαμε μεθοδικά και αποτελεσματικά ήταν να αλλάξουμε σελίδα στον Δήμο μας, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν στον τρόπο λειτουργίας του και στον σχεδιασμό και τη διεκδίκηση πόρων για την υλοποίηση μεγάλων και μικρών έργων.

Η επίτευξη αυτού του στρατηγικού στόχου ήταν κομβικής σημασίας προκειμένου να μη συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα μεγάλα έργα και τις πιστώσεις να πηγαίνουν αλλού, άρα να βγούμε, επιτέλους, από το τέλμα του αναπτυξιακού ελλείμματος και να μη νιώθουμε πια αδικημένοι και περιθωριοποιημένοι.

Ο στόχος αυτός δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την ανάπτυξη πολύπλευρων συνεργασιών, χωρίς την ενεργοποίηση όλων των ενεργών δυνάμεων και του τοπικού ανθρώπινου πλούτου και χωρίς την αξιοποίηση των φυσικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κισσάμου, που αποτελεί, κατά γενική ομολογία, έναν ευλογημένο τόπο με εκπληκτικές δυνατότητες.”.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις αντικειμενικές δυσκολίες, οι οποίες, όπως είπε, ήταν πολλές και σύνθετες:

“Θυμίζω ότι αναλάβαμε τις τύχες του νέου «Καλλικρατικού» Δήμου Κισσάμου στη δυσκολότερη εποχή για τη χώρα και την Αυτοδιοίκηση μετά τη Μεταπολίτευση, έχοντας να διαχειριστούμε και να αντιμετωπίσουμε, μεταξύ άλλων:

Τη βαθειά οικονομική, κοινωνική και, τελικά, ανθρωπιστική κρίση που βιώνει τα τελευταία χρόνια όλη η Ελλάδα και κατά συνέπεια και η τοπική κοινωνία της Κισσάμου.

Τη μεγάλη περικοπή θεσμοθετημένων πιστώσεων της Αυτοδιοίκησης, άρα και του Δήμου Κισσάμου.

Την κακή οικονομική κατάσταση που δυστυχώς παραλάβαμε.

Το δεδομένο αναπτυξιακό έλλειμμα της ευρύτερης περιοχής της Κισσάμου.

Την «καθιερωμένη», εδώ και χρόνια, εσωστρέφεια στην Κίσσαμο και την έλλειψη συνεργασίας σε ό,τι αφορά στον τρόπο λειτουργίας μας, γενικότερα και ειδικότερα.”

Κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας του, ο Δήμαρχος Κισσάμου, εκτίμησε ότι, “Τρία χρόνια μετά, έχουμε καταφέρει, χάρη στη συλλογική προσπάθεια και δουλειά, να πετύχουμε:

Τη λειτουργική και αποτελεσματική οργάνωση, σε μεγάλο βαθμό, του νέου «Καλλικρατικού» Δήμου Κισσάμου, παρά την υποστελέχωσή του.

Την εντυπωσιακή εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου μας, όπως ξεκάθαρα προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, τα οποία είναι στη διάθεση κάθε δημότη.

Τη λειτουργία κατά τρόπο ενωτικό και συλλογικό στο Δημοτικό Συμβούλιο και κατ’ επέκταση στον Δήμο μας, σεβόμενοι την προσφορά των προηγούμενων δημάρχων των πρώην Δήμων της περιοχής της Κισσάμου.

Τη δημιουργία ισχυρών συμμαχιών, όχι μόνο στο Νομό Χανίων αλλά και σε όλη την Κρήτη.

Τη μεγιστοποίηση της πολύτιμης συνεργασίας μας με την Περιφέρεια Κρήτης μέσω της οποίας ήρθαν τόσα πολλά έργα στην Κίσσαμο.

Τη μέγιστη δυνατή ανταγωνιστικότητα στη διεκδίκηση έργων και πόρων, συγκριτικά με άλλους, μεγαλύτερους, πιο εύρωστους και πληρέστερους σε υπηρεσίες Δήμους της Κρήτης.

Και, τελικά, τη διεκδίκηση και εξασφάλιση τόσων έργων και πιστώσεων για τον Δήμο μας, που πλέον σήμερα οι άλλοι πρέπει να μιλούν για εμάς και τις επιτυχίες του Δήμου Κισσάμου και όχι εμείς να μιλάμε για τους άλλους, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Συμπερασματικά, σε αυτά τα τρία χρόνια -και με δεδομένο το σημαντικό χρονικό διάστημα προσαρμογής που όλοι οι Δήμοι χρειάστηκαν για να περάσουν στην ουσιαστική υλοποίηση του προγράμματος «Καλλικράτης»- δεν μπορεί κανείς καλοπροαίρετος κριτής, όσο αυστηρός και αν είναι, να αμφισβητήσει ότι:

1ον: Παραλάβαμε το δυσκολότερο φορτίο άλυτων χρόνιων θεμάτων, αναγκών και χρεών από κάθε άλλη περίοδο στην Κίσσαμο.

2ον: Διοικήσαμε στη δυσκολότερη περίοδο της Αυτοδιοίκησης μεταπολιτευτικά, εξαιτίας της βαθειάς οικονομικής κρίσης.

Και 3ον: Αντιμετωπίσαμε, διεκδικήσαμε, προωθήσαμε, εξασφαλίσαμε και πετύχαμε περισσότερα από κάθε άλλη περίοδο στην πρόσφατη ιστορία της Κισσάμου.

Όλα αυτά, βέβαια, δεν ήταν αποτέλεσμα της δουλειάς λίγων, μόνο, ανθρώπων. Ήταν και είναι αποτέλεσμα σκληρής ομαδικής δουλειάς πολλών προσώπων, εσωτερικής ενότητας και αγαστής συνεργασίας, σφυραλάτησης ισχυρών συμμαχιών, ιεραρχημένης «ωρίμανσης» στόχων και οργανωμένης και πιεστικής διεκδίκησης για την επίτευξή τους.”

Επίσης, τόνισε ότι: “Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι πέρα από την αναπτυξιακή προοπτική που χαράξαμε με επιτυχία χάρη στην πρωτόγνωρη εξασφάλιση πιστώσεων, επιτελέστηκε παράλληλα, αθόρυβα αλλά ουσιαστικά, ένα πολύπλευρο σημαντικό έργο, καθώς:

Σταθήκαμε δίπλα στους δημότες, σε δύσκολη αυτή περίοδο της οικονομικής κρίσης, διατηρώντας ασύγκριτα χαμηλές τιμές στα δημοτικά τέλη. Κρατήσαμε «ζωντανές» όλες τις λειτουργίες του Δήμου, παρά την έλλειψη πόρων. Συνεργαστήκαμε αρμονικά με τους τοπικούς φορείς. Υπερασπιστήκαμε βασικές στρατηγικές επιλογές του Δήμου μας. Αντιμετωπίσαμε πολλές και μεγάλες κρίσεις και φυσικές καταστροφές.

Σήμερα πια, είμαστε πεπεισμένοι ότι το έργο μας, το οποίο θα παρουσιάσουμε αναλυτικά το επόμενο διάστημα, έχει θετικό πρόσημο, ότι η προσπάθειά μας απέδωσε καρπούς και γι’ αυτό μπορούμε με υπερηφάνεια να κοιτάζουμε τους Κισσαμίτες στα μάτια.”

Για τις επερχόμενες εκλογές, τόνισε:

“Τον ερχόμενο Μάιο, οι τοπικές κοινωνίες καλούνται και πάλι να επιλέξουν εκείνα τα πρόσωπα που θεωρούν καταλληλότερα να διαχειριστούν τις τύχες του τόπου τους. Κατά συνέπεια, οι δημοτικές εκλογές είναι μια εξαιρετικά σημαντική δημοκρατική συμμετοχική διαδικασία ευθύνης, γιατί αποφασίζουμε για το μέλλον της περιοχής μας. Εκτιμώντας και κρίνοντας το χθες, αποφασίζουμε για το πώς επιθυμούμε να πορευτούμε στο σήμερα, με το βλέμμα στο αύριο, στην επόμενη μέρα.

Αυτή η επόμενη μέρα στον Δήμο αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση και μία μεγάλη ευθύνη καθώς υπάρχουν, πλέον, οι περισσότερες από τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να επιτευχθεί κατά τρόπο εντυπωσιακό η μεγάλη αλλαγή, με την οποία η Κίσσαμος, μετά από πολλά χρόνια αναπτυξιακής υστέρησης, θα είναι μεταξύ των πρωταγωνιστών.

Η Δημοτική Αρχή που θα εκλεγεί τον Μάιο, η θητεία της οποίας θα είναι πενταετής, θα έχει τον χρόνο, τα «εργαλεία» και τις προϋποθέσεις να πετύχει πολύ περισσότερα, αν αξιοποιήσει και μεγιστοποιήσει τα πολύ καλύτερα δεδομένα εκκίνησης που θα «κληρονομήσει».”

Τέλος, ζητώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών, είπε:

“Πεποίθησή μας είναι ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή, διευρυμένη και ανανεωμένη, με πολλά νέα πρόσωπα με όρεξη για προσφορά, αλλά και με πολλούς έμπειρους συμπολίτες μας, όλοι τους με σημαντικές ικανότητες, αποτελεί εγγύηση σταθερότητας, αποτελεσματικότητας και επιτυχίας για τη νέα πενταετία.

Και αυτό γιατί, την προηγούμενη τριετία αποδείξαμε ότι έχουμε την όρεξη, τη θέληση και την ικανότητα να πετύχουμε.

Αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε υπερβάσεις.

Αποδείξαμε ότι μπορούμε να ενώσουμε δυνάμεις, με πνεύμα συλλογικότητας και ισοτιμίας.

Αποδείξαμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να βελτιωνόμαστε συνεχώς.

Αποδείξαμε ότι έχουμε την ικανότητα να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά προβλήματα και κινδύνους.

Αποδείξαμε ότι δεν διστάζουμε να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, να προσπαθούμε να τα διορθώνουμε και να βελτιωνόμαστε συνεχώς.

Αποδείξαμε ότι έχουμε την τεχνογνωσία για τον προγραμματισμό, τη διεκδίκηση και την υλοποίηση μεγάλων και μικρών αναπτυξιακών έργων.

Αποδείξαμε ότι έχουμε τη βούληση να πολλαπλασιάζουμε τους φίλους.

Αποδείξαμε ότι μόνο μας μέλημα είναι η προκοπή της Κισσάμου και των ανθρώπων της.

Ενωμένοι και δυνατοί, παρά τη βαθειά κρίση.

Με λόγια αληθινά και όχι αόριστες υποσχέσεις ανεύθυνου εντυπωσιασμού.

Με πράξεις ουσίας και όχι επικοινωνιακά «παιχνίδια».

Με καθημερινή επαφή με όλους τους δημότες, τους οποίους αντιμετωπίζουμε ισότιμα.

Και με κυρίαρχο στόχο να κάνουμε την Κίσσαμο «Πρωτεύουσα Δύναμη».

Πριν από τρία χρόνια ξεκινήσαμε δυναμικά.

Αυτά τα τρία χρόνια πορευτήκαμε με επιτυχία.

Σήμερα, δεσμευόμαστε, με αίσθημα ευθύνης, να ολοκληρώσουμε τον στόχο μας.

Και θα τα καταφέρουμε.

Με πρόγραμμα και σχέδιο, το οποίο θα καταθέσουμε δημόσια, ενώπιον όλων των δημοτών.

Για να μας κρίνετε για όσα υλοποιήσαμε μέχρι σήμερα, για όσα έχουμε δρομολογήσει και αναμένεται να μπουν σε τροχιά υλοποίησης το επόμενο διάστημα καθώς και για όσα συγκεκριμένα και σημαντικά σχεδιάζουμε και προτείνουμε για την επόμενη μέρα στην Κίσσαμο.

Μια επόμενη μέρα, που θα έχουμε τη δυνατότητα με μεγαλύτερη άνεση πια να δώσουμε ακόμη περισσότερη έμφαση στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των μικρών και μεγάλων θεμάτων της καθημερινότητας, σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, αλλά και σε αναπτυξιακά ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος.

Φίλες και φίλοι Οι επικείμενες εκλογές είναι εξαιρετικά σημαντικές.  Αφορούν, τον τόπο μας, την ποιότητα της ζωής μας, εμάς και τα παιδιά μας. Γι’ αυτό επιζητάμε τη συνεργασία και τη στήριξη όλων ανεξαιρέτως των Κισσαμιτών, που ονειρευόμαστε καλύτερο, ομορφότερο, τον ευλογημένο τόπο μας. Προχωράμε μπροστά και σας θέλουμε δίπλα μας, ενεργούς συμπαραστάτες και συνοδοιπόρους. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα.”