Δεν θα κατέβει τελικά ο Τσαπάκος

TSAPAKOS2013Σχετικά με τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου και τις συζητήσεις που αναπόφευκτα προκλήθηκαν, όλο το προηγούμενο διάστημα, γύρω από την υποψηφιότητά μου για το Δήμο των Χανίων, επιθυμώ να κάνω γνωστά στους πολίτες των Χανίων, τα εξής:

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά αποτελούσε και αποτελεί για μένα ύψιστο καθήκον και τιμή απέναντι στο τόπο μου και στους συμπολίτες μου. Σταθερή επιδίωξη μου άλλωστε, ήταν και παραμένει, όλα αυτά τα χρόνια που υπηρετώ την Αυτοδιοίκηση, να προσφέρω για την πρόοδο και την ανάπτυξη του Δήμου μας, απ’ όποια θέση και αν κλήθηκα να το κάνω.
Από τον Ιούλιο του 2012, οπότε και ανέλαβα επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, μετά την παραίτηση του κ. Γρηγόρη Αρχοντάκη από την ηγεσία της δημοτικής παράταξης “Χανιά Ανοιχτή Πολιτεία”, προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις – μαζί με τους συνεργάτες μου – να συνεισφέρω κριτικά, δημιουργικά και υπεύθυνα για το καλό του Δήμου μας, έξω και πέρα από κομματικές ή παραταξιακές διαφορές, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και καταθέτοντας προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο που είχαν ως μοναδικό γνώμονα το κοινό καλό.
Ταυτόχρονα, όλο αυτό το διάστημα, υπήρξα αποδέκτης εκατοντάδων μηνυμάτων και προβληματισμών, από πλευράς πολιτών, που έθεταν στο επίκεντρο τους τη δύσκολη κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά συγκυρία και την αγωνία τους για το μέλλον. Προβληματισμών που κύρια είχαν να κάνουν με τις προκλήσεις που πηγάζουν από την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης των μικρών και μεγάλων προβλημάτων του Δήμου μας και από την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ρεαλιστικού και ταυτόχρονα δημιουργικού σχεδίου για τα Χανιά του μέλλοντος.
Στη βάση των παραπάνω, πρόθεση μου υπήρξε να ηγηθώ μιας δημοτική πρωτοβουλίας όπου θα ενσωμάτωνε τις παραπάνω ανησυχίες και προβληματισμούς των συμπολιτών μας, διαμορφώνοντας τις συνθήκες για να εκφραστούν μέσα απ’ αυτή, όλες οι δημιουργικές δυνάμεις του Δήμου μας, ανεξάρτητα από το που βρίσκονται ιδεολογικά, πολιτικά και αυτοδιοικητικά. Οι προϋποθέσεις ωστόσο που θα καθιστούσαν ένα τέτοιο εγχείρημα εφικτό, δεν διαμορφώθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, γεγονός που με οδήγησε εν τέλει στην απόφαση να μην λάβω μέρος στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ως υποψήφιος Δήμαρχος.
Σε κάθε των περιπτώσεων δηλώνω παρών και δεσμεύομαι να συνεχίσω να προσφέρω στα δημοτικά πράγματα, μαζί με όσους πιστεύουν στα παραπάνω σε όλη αυτή τη διαδρομή μέχρι σήμερα και θέλουν να συνεχίσουμε μαζί, χωρίς ηγεμονισμούς και με γνώμονα πάντα το συμφέρον και την ανάπτυξη του τόπου μας. Πεποίθηση μου άλλωστε είναι ότι – σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, αμφισβήτησης των θεσμών και συνειδητής απαξίωσης του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος, όπως αυτή που διανύουμε – όχι μόνο δεν περισσεύει κανείς αλλά επιπρόσθετα απαιτείται σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, η διαμόρφωση κοινωνικών συναινέσεων και προγραμματικών συνεργειών σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να μπορέσει να κερδηθεί η μάχη ενάντια στα προβλήματα των πολιτών και να μπει ο Δήμος μας σε τροχιά ουσιαστικής προόδου και ανάπτυξης, χωρίς να αγνοούμε και να μειώνουμε τα όσα θετικά έχουν ήδη συντελεσθεί από την παρούσα δημοτική αρχή και όλες τις προηγούμενες δημοτικές αρχές των πρώην «Καποδιστριακών» δήμων αλλά και του πρώην Δήμου Χανίων.
Με εκτίμηση,
Γιώργος Τσαπάκος