“Mε φουσκωτά και με καΐκια θα εμποδίσουμε την καταστροφή”

syria ximikaΕίδαν κι απόειδαν οι Κρητικοί ότι ο Ευ. Βενιζέλος δεν είναι διατεθειμένος να τους προστατεύσει από τα χημικά της Συρίας, ίσα ίσα τους συμβουλεύει να μην σπέρνουν τον πανικό διότι θα βλάψουν τον τουρισμό τους, και αποφάσισαν να πάνε οι ίδιοι με φουσκωτά και καΐκια για να εμποδίσουν την εν πλω καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του Άσαντ που θα γίνει από τους Αμερικανούς στ’ ανοιχτά της Κρήτης.

Το μεσημέρι της Παρασκευής και αφού ολοκληρώθηκε η συζήτηση του ζητήματος στη Βουλή και η συνάντηση με τον “αδαή”, όπως τον χαρακτήρισαν, υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, η αντιπροσωπεία της Παγρκήτιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά της Εξουδετέρωσης των Χημικών Όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο μίλησε στον Τύπο από τον φιλόξενο χώρο της Ένωσης Απανταχού Σφακιανών.

Αφού η Κατερίνα Φουράκη παρουσίασε το πλαίσιο και είπε πως έπιασαν τον υφυπουργό “αδιάβαστο”, τον λόγο πήρε ο Ευάγγελος Πισσίας, καθηγητής διαχείρισης υδάτινων πόρων, ο οποίος κάλεσε την επιστημονική κοινότητα να ασχοληθεί με το θέμα ώστε να μην πέφτει ο κόσμος “θύμα της παραπληροφόρησης του Βενιζέλου και του Κούρκουλα, οι οποίοι διαχειρίζονται την κρίση με πολιτικούς όρους χωρίς να έχουν την παραμικρή γνώση ή σχέση με το θέμα”.

Εξήγησε ότι το βασικό επιχείρημα Βενιζέλου, πως “εξεγείρεται μια μειοψηφία”, είναι λάθος, υπενθύμισε ότι για την καταστροφή των χημικών εξεγέρθηκαν και οι Αλβανοί και οι Τυνήσιοι. Σε ό,τι αφορά στην υδρόλυση, υπενθύμισε πως δεν πρόκειται ούτε για καινοτόμο μέθοδο ούτε για πολυδοκιμασμένη. Άλλωστε, όπως είπε, σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως χρησιμοποιείται η μέθοδος της πυρόλυσης. Ο καθηγητής αναρωτιέται “γιατί αποφάσισαν να εφαρμόσουν μια πειραματική μέθοδο (υδρόλυση εν πλω δεν έχει ξαναγίνει) στη μέση της Μεσογείου” όταν οι Αμερικανοί “δίνουν στις αναλύσεις κινδύνου 1 στις 1.000”. Ο καθηγητής – ακτιβιστής προειδοποίησε πως ο λόγος 1 προς 1.000 δεν είναι λίγος ούτε ασήμαντος. “Φανταστείτε στις 1.000 πτήσεις να πέφτει ένα αεροπλάνο” είπε. Τέλος, αναφέρθηκε στη μηδενική ενημέρωση σχετικά με την μεθοδολογία καταγγέλλοντας έτσι ως “ασήμαντη” την ξενάγηση στο πλοίο.

Νωρίτερα το πρωί, η επιτροπή συνάντησε στη Βουλή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συζήτησαν το θέμα και οργάνωσαν κοινές δράσεις. Σε αποφασιστικό τόνο, ο Δήμαρχος Σφακίων -με όλους τους εκπροσώπους των φορέων να συμφωνούν- δήλωσε πως οι “Κρητικοί είναι έτοιμοι με καΐκια και φουσκωτά να εμποδίσουν την αποστολή”. “Το σαββατοκύριακο του Θωμά συγκεντρωνόμαστε στη θάλασσα και σχηματίζουμε αλυσίδα για να εμποδίσουμε τη διέλευση αυτών των φορτίων” είπε, με τους υπόλοιπους να γνέφουν καταφατικά.

Αυγή