Πυρά ΣΥΡΙΖΑ για κατανομή χρηματοδότησης στα κόμματα

megaΒολές εναντίον της κυβέρνησης, αλλά και προσωπικά κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την κατανομή των κονδυλίων της κρατικής χρηματοδότησης που εισπράττουν τα κόμματα.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση ένα μεγάλο τμήμα των χρημάτων, αλλά και του χρόνου προβολής των κομμάτων κατανέμεται βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2009, με αποτέλεσμα τα περισσότερα να καταλήγουν στο ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα η επιχορήγηση που θα λάβουν συνολικά τα κόμματα για τη “μάχη” των ευρεκλογών φτάνει τα 7 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 3,5 εκατ. θα κατανεμηθούν με βάση την εκλογική δύναμη που κατέγραψε κάθε κόμμα στις ευρωεκλογές του 2009, 700.000 ευρώ θα δοθούν με βάση το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του 2012, ενώ 2,8 εκατ. θα δοθούν μετεκλογικά και με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Μαΐου.

 

Με βάση αυτή τη ρύθμιση, θα λάβουν:

  • ΠΑΣΟΚ 1.476.145 ευρώ
  • ΝΔ 1.441.068 ευρώ
  • ΣΥΡΙΖΑ 377.738 ευρώ
  • ΚΚΕ 349.007 ευρώ
  • ΛΑΟΣ 270.126 ευρώ
  • Οικολόγοι Πράσινοι 131.888 ευρώ
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες 55.931 ευρώ.

 

Η Χρυσή Αυγή μετά την απόφαση της Βουλής για αναστολή χρηματοδότησης δε θα λάβει τα 51.530 ευρώ που της αναλογούσαν.

Επίθεση στον Ευάγγελο Βενιζέλο εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας καθώς η ρύθμιση αυτή φέρνει πιο ψηλά το ΠΑΣΟΚ στη χρηματοδότηση.

“Σ’ ένα κόμμα που χρωστάει 160 εκατ. ευρώ στις τράπεζες και θα τα χρεώσει στις πλάτες τους ελληνικού λαού, και γι’ αυτό αλλάζει όνομα και αλλάζει και ΑΦΜ για να μην πληρώσει αυτά τα χρήματα που χρωστάει στον ελληνικό λαό. Και αποφάσισαν να του δώσουν τέσσερις φορές περισσότερη εκλογική ενίσχυση απ’ ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση και δύο φορές περισσότερο τηλεοπτικό χρόνο. Εμείς τους προκαλούμε, δώστε στο ΠΑΣΟΚ και στον κ. Βενιζέλο οχτώ φορές περισσότερο τηλεοπτικό χρόνο. Όσο περισσότερο βγαίνει ο κ. Βενιζέλος στην τηλεόραση τόσο θα ανεβαίνουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο θα μεγαλώνει η νίκη του λαού μας σε αυτές τις εκλογές” υποστήριξε σε ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.