Στην τελική ευθεία η μάχη σε Δήμο Ηρακλείου και Περιφέρεια Κρήτης

arnaoutakis-tsokasΛίγα 24ωρα έχουν μείνει πριν το β’ γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών κι ενώ σ επίπεδο υποψηφίων για το Δήμο Ηρακλείου οι τόνοι διατηρούνται σχετικά χαμηλοί οι μονομάχοι για την Περιφέρεια Κρήτης ανεβάζουν το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης με φόντο το τηλεοπτικό τους debate, που όλα δείχνουν πως παραπέμπεται στις καλένδες.

Οι όροι διεξαγωγής της τηλεμαχίας μεταξύ των κυρίων Αρναουτάκη και Τσόκα φαίνεται να είναι το  ανυπέρβλητο εμπόδιο που μέχρι τώρα έχει οδηγήσει κάθε προσπάθεια συνεννόησης τους σε αδιέξοδο και σε αιχμηρές ανακοινώσεις εκατέρωθεν.

Η τελευταία ανακοίνωση του επιτελείου Τσόκα, η οποία εκδόθηκε μετά τα μεσάνυχτα, αναφέρει:

“Για μια ακόμη φορά, ο απερχόμενος Περιφερειάρχης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, απέδειξε πόσο πολύ φοβάται το δημόσιο διάλογο. Απόψε, στη συνάντηση για το καθορισμό του πλαισίου των όρων του διακαναλικού “debate”, η πλευρά του επιδίωξε μαγνητοσκοπημένη συζήτηση, παρουσία εννιά (!) δημοσιογράφων. Ακόμη κι όταν αποδέχτηκε ζωντανή εκπομπή, με λιγότερους δημοσιογράφους (5), επέμεινε στους παράλληλους μονολόγους, και σε ένα πλαίσιο που δεν θα επέτρεπε την παραμικρή δυνατότητα διαλόγου, ανάμεσα στου υποψηφίους.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια! Εμείς είμαστε διαθέσιμοι, οπουδήποτε και σε οποιαδήποτε ώρα, να συνομιλήσουμε με τον κ. Αρναουτάκη, ενώπιον του λαού.

Τον προκαλούμε, αύριο και μεθαύριο, στις ώρες που μας έχουν παραχωρήσει το Creta Channel και η Κρήτη TV να απευθυνθούμε μαζί στους πολίτες της Κρήτης.

Καταλαβαίνουμε όμως ότι και πάλι θα κυριαρχήσει στη σκέψη του απερχόμενου Περιφερειάρχη ο τρόμος να μην εκτεθεί.

Καληνύχτα, κ. Αρναουτάκη», καταλήγει η ανακοίνωση, για να έρθει η απάντηση από τον Σταύρο Αρναουτάκη, η οποία αναφέρει:

“Ο συνδυασμός μας, λίγες ώρες μετά από το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής έκανε την πρόταση για τη διεξαγωγή ενός Παγκρήτιου διακαναλικού DEBATE. Αποκλειστικός σκοπός της πρότασης μας αυτής ήταν η καλύτερη δυνατή ενημέρωση των Κρητικών και όχι οι στείρες αντιπαραθέσεις για τη δημιουργία εντυπώσεων που εδώ και μέρες επιδιώκει ο κ Σεραφείμ Τσόκας.

Εμείς προτείναμε εκτός από τους εκπροσώπους των 4 τηλεοπτικών καναλιών να υπάρχει και ένας δημοσιογράφος από κάθε περιφερειακή ενότητα ώστε να εκπροσωπηθεί ολόκληρη η Κρήτη στο πνεύμα του συγκρητισμού που παγίως υπηρετούμε και στοχεύοντας την ανάδειξη προβλημάτων και για τις 4 περιφερειακές ενότητες.

Οι εκπρόσωποι του κ Τσόκα στη συνάντηση που έγινε, με δική τους υπαιτιότητα αργά το βράδυ της Τετάρτης δύο μέρες μετά την πρόσκληση που στείλαμε, διαφώνησαν με τον αριθμό των δημοσιογράφων ζητώντας να είναι μόνο οι δημοσιογράφοι των 4 καναλιών και όχι και από τις 4 περιφερειακές ενότητες.

Ζητούσαν επίσης να δίνεται η δυνατότητα σε κάθε υποψήφιο να σχολιάζει την απάντηση του συνυποψήφιου του, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να γίνει μία συζήτηση άγονων αντιπαραθέσεων και εντυπώσεων και όχι ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών. Πιστοί στην αυτοδιοικητική μας προσέγγιση και αντιλαμβανόμενοι τα πραγματικά προβλήματα και τις αγωνίες των Κρητικών, εμείς επιμένουμε να προτάσσουμε την ενημέρωση του πολίτη και όχι τον καβγά των υποψηφίων.

Εμείς ούτε μπήκαμε, ούτε μπαίνουμε, στη χωρίς αντίκρισμα λογική των εντυπώσεων και των υποσχέσεων του κ Τσόκα . Εμείς στοχεύοντας την ουσιαστική ενημέρωση των Κρητικών, δεν κρυφτήκαμε και έγκαιρα καταθέσαμε την πρόταση μας για τη διεξαγωγή του DEBATE.

Ας αφήσει λοιπόν ο κ Τσόκας τα επικοινωνιακά παιχνίδια που μόνο σκοπό έχουν να παραπλανήσουν τους πολίτες όπως επιχειρεί τις τελευταίες μέρες με τα διαφημιστικά του μηνύματα.

Ας σταματήσει ο κ Τσόκας να προσβάλει τη νοημοσύνη του Κρητικού λαού ο οποίος θα είναι εκείνος που θα του πει “καληνύχτα” το βράδυ της Κυριακής”.

Με φόντο τη Λότζια…

Την ίδια ώρα στο Δήμο Ηρακλείου η ψήφος όλων εκείνων που στήριξαν τους συνδυασμούς που δεν πέρασαν στο β γύρο των εκλογών θα παραμείνει ένα μυστήριο μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες το απόγευμα της Κυριακής.

Κι αυτό γιατί τόσο ο Συνδυασμός του κ Λυγερού όσο κι εκείνος της κ Αμανατίδου δεν δίνουν κατευθύνσεις στους ψηφοφόρους τους.

Εξαίρεση η Λαϊκή Συσπείρωση που έχει καλέσει τους ψηφοφόρους της να δείξουν με κάθε τρόπο την αντίθεση τους στους δύο υποψήφιους που θα βρεθούν στο β γύρο των εκλογών .

Η παράταξη του Ηλία Λυγερού συνεδρίασε αργά χθες το απόγευμα κι αποφάσισε να μην τοποθετηθεί υπέρ του ενός ή του άλλου υποψήφιου δημάρχου αρκούμενη να προτείνει στους ψηφοφόρους της να πάνε στις κάλπες και να επιλέξουν όποιον θεωρούν καταλληλότερο.

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η παράταξη Λυγερού αφού ευχαριστεί  τους συνδημότες, όσες και όσους την  τίμησαν με την ψήφο τους υπογραμμίζει πως “Παρ’ ότι η παράταξή μας παρουσίασε αύξηση στις εκλογές, το αποτέλεσμα αυτό δεν ήταν να δημιουργήσει νέες προϋποθέσεις στο Δήμο. Δεσμευόμαστε για μια ισχυρή αντιπολίτευση με βάση τις προγραμματικές μας θέσεις με την συμμετοχή των ενεργών πολιτών.

Στο στόχαστρο μας ήταν και θα είναι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται στην τοπική αυτοδιοίκηση και αυτοί που την εφαρμόζουν ή την διακηρύττουν.

Οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις για δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία στο Δήμο, για την αλλαγή της πολιτικής του Δήμου και του τρόπου άσκησης με διαφάνεια, δημοκρατία, συμμετοχή θα είναι η καθημερινή παρέμβασή μας στην πόλη – στο Δήμο και τις λειτουργίες του”

Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση καλεί τους δημότες να πάρουν μέρος μαζικά στην εκλογική διαδικασία θεωρώντας  ότι έχουν γνώση, κρίση και ωριμότητα για να αποφασίσουν τη στάση τους στο β’ γύρο.

Τέλος καλεί τους Ηρακλειώτες  να ενισχύσουν  το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και να συμμετάσχουν  μαζικά στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Παρασκευής με τον Α. Τσίπρα.

Η Άμεση Δημοκρατία με επικεφαλής τη Μόνα Αμανατίδου συνεδρίασε επίσης χθες και αποφάσισε να αφήσει τους ψηφοφόρους της μόνοι να επιλέξουν ανάμεσα στους δύο μονομάχους για το Δήμο Ηρακλείου τον καλύτερο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Οι Ηρακλειώτες δεν χρειάζονται , ούτε πρέπει να δέχονται πολιτικές κατευθύνσεις»

Θεωρούμε, προστίθεται στην ανακοίνωση, την πλειοψηφία της κοινωνίας αρκετά υγιή και ώριμη να κρίνει η ίδια εάν επιθυμεί αλλαγή προσώπων στο δημαρχιακό θώκο ή παραμονή της υφιστάμενης Αρχής. Σαν γενική αρχή, θεωρούμε ότι ενεργός πολίτης είναι αυτός που δεν απέχει , αλλά παίρνει θέση για τα κοινά.

Καταλήγοντας η παράταξη ξεκαθαρίζει πως θέλει ένα Δήμο αλληλέγγυο στους χειμαζόμενους οικονομικά πολίτες, στην πράξη και όχι σε προεκλογικές εξαγγελίες, σε ρήξη με τις πολιτικές της τρόικα και των τοκογλύφων και διαρκή, θεσμοθετημένο έλεγχο και συμμετοχή των δημοτών στις αποφάσεις των Αρχών.


ekriti.gr