Σχέδιο διόρθωσης του φόρου ακινήτων από τη κυβέρνηση

638918244BC4DCED988D0E706C2ED029Σχέδιο διορθωτικών κινήσεων στην φορολογία ακινήτων ώστε να αντιμετωπισθεί το μεγάλο κύμα των αντιδράσεων από τα προβλήματα που επέφερε ο νέος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβανόμενοι πλήρως την κατάσταση, με βάσει και τα μηνύματα που έχουν φθάσει από βουλευτές και στελέχη, είναι σε εξέλιξη εκτενής συζήτηση για τις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από την πρώτη στιγμή που προκλήθηκε το ζήτημα έδωσε εντολή να υπάρξουν εκείνες οι αναγκαίες παρεμβάσεις στο σύστημα, ώστε να διορθωθούν λάθη, αδικίες και εξόφθαλμες στρεβλώσεις, ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα της φορολογικής δικαιοσύνης.
Σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευάγγελος Βενιζέλος που συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό την Τρίτη για θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά έγινε και συζήτηση για τον ΕΝΦΙΑ.
Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να υπάρξει συντήρηση του κλίματος της γκρίνιας και της δυσαρέσκειας από τους πολίτες και ειδικά από φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα, όπως π.χ. οι κάτοικοι της περιφέρειας, οι αγρότες, κ.α. και να διευρυνθεί ο κύκλος των ψηφοφόρων που διαμαρτύρονται. Εξάλλου πρόσφατη είναι η διαμαρτυρία των ένστολων για το συνταξιοδοτικό τους, ενώ υπάρχει και μεγάλος προβληματισμός σε σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων για την αξιολόγηση στο δημόσιο καθώς οι βουλευτές δεν θέλουν να «πειραχτούν» οι δημόσιοι υπάλληλοι που αποτελούν σταθερές δεξαμενές ψήφων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» ακόμα δεν υπάρχουν οριστικές λύσεις, αν και πολλά σενάρια εξετάζονται όπως π.χ. να υπάρξει παράταση για την καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, που είναι και το επικρατέστερο στην παρούσα φάση, διότι δεν είναι και εύκολο να γίνουν άμεσα και γρήγορα παρεμβάσεις.
Παράλληλα υπάρχει και η πίεση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ με 27 «γαλάζιους» βουλευτές να καταθέτουν ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, όπου αναφέρονται σε εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες και απαράδεκτες χρεώσεις του ΕΝΦΙΑ και ζητούν να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμό του, να μειωθεί ο φόρος για τους πολίτες, να απαλλαγούν οι κάτοχοι ακινήτων από αυτόν εάν δεν έχουν κανένα έσοδο από την εκμετάλλευση τους, να διορθωθούν τα λάθη, να αναβληθεί η καταβολή της πρώτης δόσης και να αυξηθούν οι δόσεις από πέντε σε δέκα.
Το κείμενο υπογράφουν οι Ιορδάνης Τζαμτζής που είχε την πρωτοβουλία και οι Ηλίας Βλαχογιάννης, Κώστας Τσιάρας Κώστας, Κώστας Τζαβάρας, Σάββας Αναστασιάδης, Γιώργος Βλάχος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Θανάσης Δαβάκης, Θυανάσης Νταβλούρος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Αλέκος Κοντός, Γιάννης Καράμπελας, Κώστας Κόλλιας, Κώστας Κλειτσιώτης, Γιώργος Κοντογιάννης, Τιμολέων Κοψαχείλης, Ασπασία Μανδρέκα, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Θόδωρος Σολδάτος, Παύλος Βογιατζής, Ανδρέας Κουτσούμπας, Άννα Καραμανλή, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Ανδρέας Μαρίνος, Χρήστος Δήμας, Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος και Γιάννης Πασχαλίδης.
Από την άλλη πλευρά το ΠαΣοΚ που ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών με τον οποίο επικοινώνησε και ο Φίλιππος Σαχινίδης θέτει ως κύριο αίτημα την μετάθεση της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ από τα τέλη Αυγούστου στις 30 Σεπτεμβρίου και οι υπόλοιπες δόσεις να μετατεθούν αντίστοιχα, ώστε να διορθωθούν τα λάθη. «Θέση μας είναι πως το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην μετακυλήσει άδικες αποφάσεις στις πλάτες των πολιτών, με την εκ των προτέρων οικονομική επιβάρυνση τους για θέματα που μπορεί να αλλάξουν» αναφέρει το ΠαΣοΚ.
Οι διορθωτικές κινήσεις είναι επιβεβλημένες και αυτό αναγνωρίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου που θέλει να υπάρξει άμεση αντιμετώπισης της κατάστασης για να μην γενικευθεί το κύμα των αντιδράσεων και των διαμαρτυριών. Βέβαια δεν είναι και πολύ εύκολο το σχέδιο να υπάρξουν άμεσα και γρήγορα παρεμβάσεις, καθώς και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι «χρειάζεται πολλή δουλειά, δεν είναι εύκολο να διορθωθούν τα πολλά λάθη που έχουν εντοπισθεί στον ΕΝΦΙΑ, αλλά θα το κάνουμε».Σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. «Τα όρια της πολιτικής πρόκλησης αγγίζουν οι δήθεν αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει ότι «δεν είναι δυνατόν αυτοί που υπερθεμάτιζαν και στήριζαν τις σχετικές διατάξεις πριν λίγους μήνες και αναθεμάτιζαν τον ΣΥΡΙΖΑ για την κριτική του, τώρα «ως μωραί παρθέναι» να καταγγέλλουν το νόμο που οι ίδιοι ψήφισαν».Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η στάση αυτή «αγγίζει σίγουρα τα όρια της γελοιότητας και θυμίζει νούμερο κακόγουστης θερινής κωμωδίας, αν δεν αφορούσε τις ζωές και τα σπίτια των πολιτών».

Καλεί παράλληλα τους βουλευτές της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να καταλάβουν ότι δεν είναι λάθος η εφαρμογή της μνημονιακής βαρβαρότητας, αλλά καταστροφή και λάθος είναι η πολιτική που στηρίζουν, ενάντια σε όλη την κοινωνία, καθώς στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αποκαλύπτεται η άδικη, αναποτελεσματική και ατελέσφορη φορολογική πολιτική ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η δική του φορολογική πολιτική βρίσκεται στον αντίποδα της μνημονιακής φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης, με μετατόπιση του φορολογικού βάρους από τα μικρά και μεσαία εισοδήματα και περιουσίες, με την επιβολή φόρου στη μεγάλη περιουσία, που θα έχει υψηλό αφορολόγητο όριο, δεν θα εξοντώνει τις κατοικίες και τις μικρές ιδιοκτησίες και θα φορολογεί δίκαια και με προοδευτική κλίμακα το σύνολο της περιουσίας.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η μεγαλύτερη αδικία στον ΕΝΦΙΑ, που δεν διορθώνεται, είναι ο λαός να πληρώνει ενοίκιο στο σπίτι που απέκτησε με κόπους και θυσίες, στο αγροτεμάχιο που καλλιεργεί για να ζήσει». Επιμένει στην πλήρη απαλλαγή της πρώτης, αλλά και δευτερεύουσας κατοικίας, που καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες και τις ανάγκες αναψυχής της λαϊκής οικογένειας, να μην υπάρξει κανένας φόρος στην αγροτική γη και να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία.

tovima.gr