ΕΝΦΙΑ: Έκπτωση έως και 50% στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

6D6934C56EF63325FD5047E13C6EDF44Προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από τη μεγάλη αύξηση των φόρων που επέρχεται εξαιτίας του ΕΝΦΙΑ στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, καθώς τα σπίτια αυτά δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα στον πολίτη.

Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γκίκας Χαρδούβελης, έχει δεχθεί εισηγήσεις να μειώσει έως και 50% τον φόρο που προκύπτει για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που έχει διακοπεί η παροχή ρεύματος. Ο κ. Χαρδουβελης, ο οποίος δεν θεωρεί το αίτημα παράλογο, αναμένεται αποφασίσει την ερχόμενη εβδομάδα.



Την ίδια ώρα, σε έξι δόσεις θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι τον φόρο ακινήτων ΕΝΦΙΑ, όπως αποφασίστηκε από τον υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη δόση -εκτός απροόπτου- θα πληρωθεί τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος του Φεβρουαρίου.

Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε διορθώσεις των τιμών υπολογισμού του φόρου για τα οικόπεδα 4.000 οικισμών, ώστε η φορολογητέα αξία τους να υπολογίζεται με την ευνοϊκότερη τιμή ζώνης  μεταξύ της τιμής ζώνης που χρησιμοποιήθηκε για τον ΕΝΦΙΑ και την τιμή ζώνης που χρησιμοποιήθηκε για τον ΦΑΠ.

Με βάση τους έως τώρα υπολογισμούς, ο ΕΝΦΙΑ για τις συγκεκριμένες περιοχές θα είναι 167 εκατ. ευρώ χαμηλότερος. 

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο έκπτωσης στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής του φόρου, ενώ υπό εξέταση είναι και το ενδεχόμενο κατάργησης της υποχρέωσης ύπαρξης ασφαλιστικής ενημερότητας για τη παροχή εκπτώσεων επί του φόρου ή και απαλλαγής από αυτόν.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Παρασκευής, αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε στον κ. Χαρδούβελη τις προτάσεις του Κινήματος για τις αναγκαίες βελτιώσεις και διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ και το θέμα των δόσεων για την καταβολή του, ενώ στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε αντιπροσωπεία βουλευτών της ΝΔ, του Β” Θερινού Τμήματος της Βουλής, για όλες τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, αλλά και για τις τελικές ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ.

inotos.gr