jetoilΜε τη …. βούλα του ΣτΕ δόθηκε το πράσινο φως σύμφωνα με το γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γρηγόρη Ροκαδάκη το επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης MAMIDOIL JETOIL που αφορά στην ίδρυση εγκατάστασης αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων στη περιοχή Πλατάνι, Σούδας του δήμου Χανίων στην Κρήτη συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 14,1 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ Ροκαδάκης ο Κ.Μαμιδάκης είχε προσφύγει στο ΣτΕ ενώ η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου έγινε γνωστή μόλις πριν απο λίγες ημέρεςκαι ήταν θετική και αυτός ήταν σύμφωνα με τον ίδιο ο λόγος για τον οποίο ο υπουργός ενέκρινε το επενδυτικό του σχέδιο.

Η υπόθεση αυτή είχε ανάψει φωτιές στην Κρήτη, “γεννώντας” μια κόντρα που συνεχίστηκε στα δικαστήρια ! Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον τότε γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Θανάση Καρούντζο και τον πρόεδρο της εταιρείας “MAMIDOL JETOIL A.E” Κυριάκο Μαμιδάκη προέκυψε μετά τις μηνύσεις που είχαν υποβληθεί εκατέρωθεν με αφορμή την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων της εταιρείας. Ο κ.Καρούντζος κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος ενώ ο κ.Μαμιδάκης για απόπειρα εκβίασης.

Η κατάληξη της υπόθεσης στα δικαστήρια είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από τις αρχές Απριλίου του 2010 όταν ο κ. Μαμιδάκης είχε επιτεθεί δημοσίως-μέσω ανοιχτής επιστολής-στον κ. Καρούντζο για την απόφαση του να ανακαλέσει την άδεια που είχε δώσει ο ίδιος το 2004. Ο κ. Καρούντζος είχε απαντήσει ότι το 2004 παραπλανήθηκε και ότι ανακάλεσε έξι χρόνια μετά την αρχική του απόφαση, διαπιστώνοντας ότι τα στοιχεία της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ήταν ελλιπή.

Πρώτος στην Δικαιοσύνη προσέφυγε ο γ. γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ήταν το Μάιο του 2010 όταν ο κ. Καρούντζος πέρασε το κατώφλι του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Ηρακλείου προκειμένου να υποβάλλει μήνυση σε βάρος του προέδρου της πετρελαϊκής εταιρείας για απόπειρα εκβίασης μετά από σχετικό τηλεφώνημα που δέχτηκε στο γραφείο του.

Σχεδόν τρεις εβδομάδες αργότερα είναι η σειρά του Χανιώτη επιχειρηματία να προσφύγει στην Δικαιοσύνη, στρεφόμενος τόσο κατά του κ. Καρούντζου όσο κατά παντός υπευθύνου. Στο πολυσέλιδο κείμενο της μηνύσεως υποστηρίζει μεταξύ άλλων: «Από τα παραπάνω συνάγεται με απόλυτη βεβαιότητα ότι η ανάκληση δεν στηρίζεται στο νόμο αλλά υπήρξε αποτέλεσμα μεθοδεύσεων, σθεναρών πιέσεων και ύποπτων συναλλαγών με προφανή μεν, άγνωστα μέχρι στιγμής ανταλλάγματα. Ο εγκαλούμενος ψελλίζει ότι κατέληξε τάχα στην απόφαση του αφού είχε πλήρη τεκμηρίωση των ελλείψεων και παραλείψεων στη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Αποδεικνύεται ότι είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».

Το έργο

Η συνολική ενίσχυση ανέρχεται σε 4,2 εκατ. ευρώ, ήτοι ποσοστό 30% του ενισχυόμενου κόστους και χορηγείται με τη μορφή της επιχορήγησης. Ο αριθμός των νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας που θα δημιουργηθούν από τη υλοποίηση της επένδυσης μετά το δεύτερο έτος λειτουργίας από την ολοκλήρωσή της, ανέρχονται σε 18.