ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα ανοίγουν την Ουκρανία στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

ukraine monsantoEντέλει έστω ελάχιστα η κρίση στην Ουκρανία έχει άρχισει λαμβάνει κάποια διεθνή προσοχή.Στις 28 Ιουλίου, το Ινσιτούτο του Όκλαντ με έδρα την Καλιφόρνια, δημοσίευσε μια έκθεση που αποκαλύπτει ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με τους όρους των δανείων προς την Ουκρανία, αξίας $ 17 δισεκατομμυρίων, θα ανοίξουν την χώρα στις γενετικά τροποποιημένες (ΓΤ) καλλιέργειες και στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) στη γεωργία.

Η έκθεση έχει τίτλο «Περπατώντας στη Δυτική Πλευρά: Η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ στην σύγκρουση της Ουκρανίας». Στα τέλη του 2013, ο τότε πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, απέρριψε μια συνεταιριστική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνδέεται με το δάνειο των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ, οι όροι του οποίου μόλις τώρα αποκαλύπτονται. Αντ ‘αυτού, ο Γιανουκόβιτς επέλεξε ένα ρωσικό πακέτο βοήθειας ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολάρια συν μια έκπτωση για το ρωσικό φυσικό αέριο. Η απόφασή του αυτή, ήταν ένας σημαντικός παράγοντας, που οδήγησε στις επακόλουθες θανατηφόρες διαδηλώσεις, που οδήγησαν και στην αποπομπή του από το αξίωμά του το Φεβρουάριο του 2014 και τη συνεχιζόμενη κρίση. Σύμφωνα με την Ινστιτούτο Oakland

«Εκτιμώντας ότι η Ουκρανία δεν επιτρέπει τη χρήση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) στη γεωργία, το άρθρο 404 της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο αφορά τη γεωργία, περιλαμβάνει μια ρήτρα που έχει γενικά περάσει απαρατήρητη: υποδεικνύει, μεταξύ άλλων, ότι τα δύο μέρη θα συνεργάζονται για να επεκτείνουν τη χρήση των βιοτεχνολογιών. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η διάταξη αυτή ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της βιομηχανίας μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Όπως παρατηρείται από τον Michael Cox, διευθυντή έρευνας στο επενδυτική τράπεζα Piper Jaffray, «η Ουκρανία και, σε ευρύτερη έκταση, η Ανατολική Ευρώπη, είναι από τις πλέον υποσχόμενες αγορές ανάπτυξης των εξοπλισμών αγροκτημάτων του γίγαντα Deere, καθώς και από τους πλέον υποσχόμενους παραγωγούς σπόρων της Monsanto και του DuPont» . Η ουκρανική νομοθεσία απαγορεύει τους αγρότες από την καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένων καλλιεργειών. Εδώ και καιρό θεωρείται από τα προσοδοφόρα εδάφη της Ευρώπης, το πλούσιο μαύρο χώμα της Ουκρανίας είναι ιδανικό για την καλλιέργεια των σπόρων, και το 2012 οι Ουκρανοί αγρότες έκαναν συγκομιδή πάνω από 20 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού. Οι επενδύσεις της Monsanto Τον Μάιο του 2013, η Monsanto ανακοίνωσε τα σχέδιά της να επενδύσει 140 εκατομμύρια δολάρια σε ένα σπόρο καλαμποκιού μη μεταλλαγμένο στην Ουκρανία, με τον εκπρόσωπο της Monsanto στην Ουκρανία Vitally Fechuk Fechuk, να επιβεβαιώνει ότι «θα εργαστούμε μόνο με συμβατικούς σπόρους» γιατί «στην Ουκρανία μόνο συμβατικοί σπόροι, επιτρέπονται για την παραγωγή και την εισαγωγή». Ωστόσο, τον Νοέμβριο του 2013, έξι μεγάλες ενώσεις της ουκρανικής γεωργίας, είχαν ετοιμάσει σχέδιο τροποποιήσεων του νόμου, πιέζοντας για «δημιουργία, δοκιμή, μεταφορά και χρήση των γενετικά μεταλλαγμένων σπόρων, σχετικά με τη νομιμοποίηση των γενετικά τροποποιημένων σπόρων.» [4] Ο πρόεδρος της ουκρανικής Grain Association, Volodymyr Klymenko, είπε σε μια συνέντευξή του την 5η Νοεμβρίου στο Κίεβο, ότι «θα μπορούσαμε να συζητάμε πάνω σ’αυτό το θέμα για πολύ καιρό, αλλά εμείς, από κοινού με τις [γεωργικές] ενώσεις, υπογράψαμε δύο επιστολές για να αλλάξει ο νόμος σχετικά με τη βιοασφάλεια, στις οποίες προτείνουμε τη νομιμοποίηση της χρήσης των γενετικά τροποποιημένων σπόρων, που έχουν δοκιμαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, για τους παραγωγούς μας.» (στην πραγματικότητα, οι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι και τα ΓΤΟ δεν έχουν ποτέ υποβληθεί σε ανεξάρτητη, μακροχρόνια δοκιμή στις ΗΠΑ). Το σχέδιο τροποποιήσεων των γεωργικών ενώσεων, συνέπεσε με τους όρους της συνεταιριστικής συμφωνίας της ΕΕ και του δανείου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.


η συνέχεια εδώ