ΠΟΠ κάστανα που ροκάρουν από την Κίσσαμο

kastana ennia xwriaΨωμί από… κάστανο; Κι όμως το κάστανο παραμένει νόστιμο, γλυκό, παραδεισένιος καρπός και στην Κίσσαμο Χανίων, εκτός από τις άλλες χρήσεις στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, μ’ αυτό παρασκεύαζαν οι Χανιώτισσες μια φορά κι έναν καιρό και ψωμί, κάτι που θα άξιζε τον κόπο κάποια στιγμή να το δούμε και στην αγορά!

Το κρητικό κάστανο προέρχεται από τις ξεχωριστές ποικιλίες Ρογδιανή και Στροβλιανή, που είναι μοναδικές σε γεύση, σύσταση και θρεπτικές ιδιότητες.

Ο πολύτιμος καρπός της φύσης αποτελεί μια απ’ τις πιο σημαντικές τροφές στην Ελλάδα, και στην Κρήτη καλλιεργείται.

Ομως ένας συνδυασμός προβλημάτων καταδίκασε τη δενδροκαλλιέργεια κάστανου τα τελευταία χρόνια, παρά το ενδιαφέρον και της ξένης αγοράς για το χανιώτικο γευστικό προϊόν.

Στον απολαυστικό κόσμο του κάστανου, που ξαναρχίζει να παίρνει ανάσες, επιχειρεί να μας μυήσει ο δρ Απόστολος Κυριτσάκης, ενώ πληροφορίες μας δίνει κι ο διευθύνων σύμβουλος Μπάμπης Ανουσάκης. Αμφότεροι εκπροσωπούν την Αναπτυξιακή Εταιρεία Εννιά Χωριών Κισσάμου Α.Ε., η οποία άρχισε να λειτουργεί με πρωτοβουλία του μακαριστού μητροπολίτη Χανίων Ειρηναίου. Το κάλεσμά του είχε ως αποτέλεσμα να έχει συμμετοχή η Αντιπεριφέρεια Χανίων και η δημοτική Αρχή και να συγκεντρωθούν χρήματα απ’ τους κατοίκους της περιοχής, τα οποία επενδύθηκαν το 2009 σε σύγχρονο συσκευαστήριο κάστανου στο Ελος Κισσάμου Χανίων, ώστε να αξιοποιηθεί η τοπική παραγωγή.

«Το κάστανο καλλιεργείται κυρίως στην ορεινή Κίσσαμο. Πρόκειται για την περιοχή Ιναχωρίου, στη νοτιοδυτική πλευρά του νομού Χανίων, με μεγάλη ιστορική σημασία και πλούσιο φυσικό κάλλος, δηλαδή τον τόπο με τα πολλά φαράγγια και ρυάκια, όπως, κατά μια έννοια, σημαίνει και τ’ όνομά του. Το κάστανο ενώνει μεταξύ άλλων τα χωριά Ελος, Βλάτος, Λούχι, Κεραμωτή, Στροβλές, Κεφάλι, Παπαδιανά, Κάμπος, Κουτσοματάδο κ.ά.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες περιοχές της χώρας, στην Κρήτη το κάστανο καλλιεργείται, όχι μόνο στα χωράφια, αλλά ακόμη και μέσα στους οικισμούς. Τα καστανοδάση ανέκαθεν ήταν πηγή υδατανθράκων, αλλά καθώς πολλοί παραγωγοί απομακρύνθηκαν από την καλλιέργεια τα προηγούμενα χρόνια, δημιουργήθηκαν προβλήματα. Σημαντικά πλήγματα ήταν οι ασθένειες, το έλκος της καστανιάς και η μελάνωση, που χτύπησαν ανελέητα το φυτικό κεφάλαιο της περιοχής.

Ομως, μετά την πτώση, αρχίζει η ανάβαση και πλέον υπάρχει καλύτερη καλλιεργητική φροντίδα. Εχει κατατεθεί φάκελος για ΠΟΠ Κάστανο από τα Χανιά με στόχο την αναβίωση της καστανοκαλλιέργειας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών Χανίων. Ηδη πωλούνται κάστανα στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ με τίτλο: «Ορεινά Κάστανα Χανίων Κρήτης», μας αναφέρει ο κ. Ανουσάκης.

Αν και προσπάθεια για δημιουργία ψωμιού από κάστανο δεν έχει γίνει ακόμη, το κρητικό προϊόν διατίθεται τυποποιημένο στην ελληνική αγορά σε διάφορες συσκευασίες και ποιότητες,όπως το κρητικό κάστανο μαρόνι. Προέρχεται από τις ξεχωριστές ποικιλίες Ρογδιανή και Στροβλιανή, που είναι μοναδικές σε γεύση, σύσταση και θρεπτικές ιδιότητες.

Το κάστανο Χανίων είναι γλυκό σε γεύση, ξεφλουδίζει εύκολα κι είναι ιδανικό για ψητό. Στο συσκευαστήριο της μονάδας ακολουθούνται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να είναι ποιοτικό προϊόν: απεντόμωση, πλύσιμο, διαλογή κ.ά. Τώρα μάλιστα γίνεται προσπάθεια και για βιολογική καταπολέμηση των εχθρών της καστανιάς.

Κατά τον κ. Κυριτσάκη, πρόεδρο της Αναπτυξιακής Εταιρείας Εννιά Χωριών Α.Ε., συνταξιούχο καθηγητή τεχνολόγο Τροφίμων Ελαιολάδου – Λιπαρών Τροφών στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και πρόεδρο του Παρατηρητηρίου για το Οξειδωτικό Στρες, έχουν μπει ήδη περίπου 100 άτομα στην παραγωγή, ανάμεσά τους και νέα παιδιά, που ενδιαφέρονται για την καλλιέργεια της καστανιάς.

«Η καστανιά αρχίζει να αποδίδει καρπό έπειτα από 5-6 χρόνια από τη φύτευσή της. Κάθε δένδρο μπορεί να αποδώσει 20 ώς 50 κιλά κάστανου. Η περίοδος συγκομιδής είναι μικρή, ξεκινά στις αρχές Οκτωβρίου και τελειώνει λίγο πριν από του Αϊ-Δημήτρη. Σήμερα παράγονται στο νομό Χανίων περίπου 900 τόνοι κάστανου, απ’ τους 3.000 που παρήγαγε παλαιότερα η περιοχή. Βέβαια στόχος είναι η παραγωγή να αυξηθεί ώστε να μπορούν να γίνουν κι εξαγωγές, για τις οποίες υπάρχει ενδιαφέρον, κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες. Ας μην ξεχνάμε πως το κάστανο, παρ’ ότι δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία», καταλήγει.

enet.gr