Παρουσίαση βιβλίου: “Παύλου Βλαστού, Ασματα Λαϊκά Κρητών” – 17/1

vlastos (2)Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου “Παύλου Βλαστού, Ασματα Λαϊκά Κρητών” θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο στις 6 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Πρόκειται για μία αναστατική έκδοση του καλλιγραφημένου χειρόγραφου του Παύλου Βλαστού, το οποίο περιέχει μία από τις σπουδαιότερες Συλλογές Κρητικών Δημοτικών Τραγουδιών.
Ο τόμος που παρουσιάζεται έρχεται να συμπληρώσει τις δημοσιευμένες, παλαιότερα, Συλλογές των Κρητικών Δημοτικών Τραγουδιών του Αντωνίου Γιάνναρη, του Αριστείδη Κριάρη, του Ιδομενέα Παπαγρηγοράκη, του Σταμάτη Αποστολάκη κ.ά. έτσι ώστε σήμερα να διαθέτουμε μια πληρέστερη εικόνα των καταγεγραμμένων δημοτικών τραγουδιών της Κρήτης.
Στο τέλος του δημοσιευμένου τόμου από τη Συλλογή του Π. Βλαστού παρατίθεται ένα κατατοπιστικό επίμετρο για τα δημοτικά τραγούδια της Κρήτης γραμμένο από τον Κωνσταντίνο Φουρναράκη και ένας αναλυτικός κατάλογος κυρίων ονομάτων, στον οποίο καταχωρίστηκαν τα ονόματα των ανθρώπων που τραγούδησαν ή υπαγόρευσαν τα κείμενα των δημοτικών τραγουδιών στον Π. Βλαστό.
Για τα δημοτικά τραγούδια της Κρήτης θα μιλήσουν στην εκδήλωση η Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, επίτιμη διευθύντρια Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, η Βαρβάρα Περράκη, φιλόλογος, αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χανίων και ο Δημήτρης Βλαχοδήμος, δρ Φ., σχολικός σύμβουλος φιλολόγων Ν. Λασιθίου.
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιλαμβάνει συναυλία δύο νέων συνθετών και ερμηνευτών, του Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη, φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι οποίοι έχουν μελοποιήσει με μεγάλη επιτυχία έλληνες και ξένους ποιητές και έχουν κυκλοφορήσει το cd/single τους σε ποίηση Μιχάλη Γκανά και Γιάννη Ευθυμιάδη. Στην εκδήλωση θα αποδώσουν μελοποιημένα τραγούδια από το έργο του Παύλου Βλαστού.
Την εκδήλωση διοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Γ.Α.Κ. – Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και ο Σύλλογος “Φίλοι του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης”.