“Η πολιτική είναι εχθρική προς τις γυναίκες”- Κι όμως η Κρήτη πρωτοπόρησε

praktika-voulis-153“Εκεί που δεν διακυβεύεται τίποτα η συμμετοχή των γυναικών είναι αθρόα. Όταν όμως η κατάκτηση μιας θέσης συνεπάγεται αυξημένη εξουσία τότε οι γυναίκες δέχονται πολεμική και ρατσισμό ενώ δεν αξιολογούνται με τα ίδια κριτήρια όπως και οι άντρες”.

Ειδικά στην πολιτική, η θέση του γυναικείου φύλου εξακολουθεί να είναι υποβαθμισμένη παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει συνταγματικές αλλαγές προς θετική κατεύθυνση.

Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, με θέμα «Γυναίκες και πολιτική: Εμπειρίες και προβληματισμοί».

Στη συζήτηση – στρογγυλό τραπέζι συμμετείχαν τέσσερις γυναίκες με πολύ δυναμική παρουσία στα κοινά και την πολιτική: η κ. Μαριέττα Γιαννάκου,  π. επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και π. υπουργός, η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, επικ. καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης ΕΑΠ και π. υπουργός, βουλευτής, η κ. Μαρία Ρεπούση, αναπ. καθηγήτρια Ιστορίας ΑΠΘ και π. βουλευτής και η κ. Βάλια Βαγιωνάκη, βουλευτής Χανίων.

Το 1901 ο Δασκαλογιάννης χλευάστηκε για την πρότασή του να ψηφίζουν οι γυναίκες

Στην αρχή της εκδήλωσης επισημάνθηκε ότι τα Χανιά, χρειάστηκαν 63 ολόκληρα χρόνια από τότε που η γυναίκα απέκτησε το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι και 22 εκλογικές αναμετρήσεις, για να στείλουν εκλεγμένη γυναίκα βουλευτή στη Βουλή (μόλις φέτος που εξελέγη η κ. Βαγιωνάκη), ενώ αποκαλύφθηκε ένα ιστορικό ντοκουμένο που φυλάσσεται στη Βικελαία Βιβλιοθήκη.

Στα πρακτικά της Κρητικής Βουλής, την 4η Ιουλίου το 1901, έχει καταγραφεί η πρόταση του βουλευτή Δασκαλογιάννη να δοθεί ψήφος στις γυναίκες,η οποία μάλιστα συνοδεύτηκε απο΄χλευασμούς και γέλια από τους συναδέλφους του Δασκαλογιάννη. Ο ίδιος προφητικά σημείωσε ότι γνωρίζει ότι η πρότασή του δεν θα ψηφιστεί η πρότασή του αλλά θα έρθει στο μέλλον κάποια Βουλή που θα το κάνει.

praktika-voulis-1

Προχωράμε με… οπισθοδρόμηση

Και ενώ το ποσοστό των γυναικών στη σημερινή Βουλή είναι το υψηλότερο από ποτέ, με γυναίκα Πρόεδρο της Βουλής, οι ομιλήτριες συμφώνησαν ότι στην ουσία στην Ελλάδα υπάρχει οπισθοδρόμηση όσον αφορά την θέση της γυναίκας στην πολιτική και τα κοινά, τόσο σε σχέση με το τι ίσχυε παλιότερα στην χώρα μας όσο και στο τι επικρατεί στην Ευρώπη.

Όπως επισημάνθηκε όταν η ανάληψη μιας  θέσης συνεπάγεται εξουσία τότε οι γυναίκες δέχονται πολεμική ενώ εκεί που δεν διακυβεύονται ζητήματα ισχύος, η πρόσβαση των γυναικών γίνεται απρόσκοπτα.

Είναι σαν να υπάρχει μια γυάλινη οροφή, πάνω από την οποία δύσκολα παιρνούν οι γυναίκες, είπε χαρακτηριστικά η κ. Ρεπούση η οποία σημείωσε ότι αυτό συμβαίνει κάθετα σε όλους τους τομείς.

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι «πιο φιλική» για τις γυναίκες, η ανάληψη υπουργικών καθηκόντων ή η ανάθεση σημαντικών χαρτοφυλακίων «πιο εχθρική»

Παρόμοιες παρατηρήσεις αφορούν και σε άλλους τομείς όπως πχ στην παιδεία – πολλές γυναίκες νηπιαγωγοί δάσκαλοι, αλλά πολύ λιγότετερες γυναίκες καθηγήτριες, Πρυτάνεις(;) κτλ- στην υγεία – γυναίκες οι περισσότερες νοσηλεύτριες, λιγότεροι οι γιατροί, διευθυντές κλινικών κτλ.

 

Η κ. Βαγιωνάκη στο ίδιο θέμα,  σημείωσε ότι γυναίκες συμμετέχουν σε συντριπτικά μεγαλύτερα ποσοστά σε θεσμούς όπως οι κοινωνικές δομές, (συσσίτια, κοινωνικο παντοπωλείο κτλ) από τις οποίες δεν έχουν πολιτικά οφέλη η δεν «παίζονται» ζητήματα εξουσίας, αλλά μέσω αυτών στηρίζουν και ανακουφίζουν τον πολίτη σε περίοδο κρίσης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στον άνισο τρόπο αξιολόγησης αντρών και  γυναικών που μετέχουν στα κοινά.

Χαρακτηριστική είναι η φράση που είπε η κ. Μαριέττα Γιαννάκου

«Όταν αποτύχει ένας άντρας καμιά φορά λένε ότι έχει επιτύχει κιόλας, καταλαβαίνετε»,

Η κ. Γιαννάκου επεσήμανε ότι ενώ οι γυναίκες σημειώνουν πρωτιές στην είσοδό τους στα Πανεπιστήμια, μετέπειτα στις σπουδές τους κτλ, όταν ξεκινούν την καριέρα τους, η πορεία τους ανακόπτεται. Αυτό τόνισε είναι ανορθολογικό, μια κοινωνία που επενδύει στη γυναίκα, για την μόρφωση, την ανάπτυξη των ικανοτήτων της κτλ. στην συνέχεια να μην στηρίζετε σε αυτήν την επένδυση.

Νωρίτερα, στο ίδιο μήκος κύματος και η κ. Χριστοφιλοπούλου σημείωσε ότι συχνά άντρες που δεν είναι τόσο ικανοί στην πολιτική μένουν στο απυρόβλητο ενώ αντίθετα, αν μια γυναίκα δεν αποδεικνύει συνεχώς την αξία της και δεν «στέκεται πολύ ψηλά» με όρους ικανοτήτων, αμέσως απαξιώνεται.

Αντίθετα όμως με αυτά τα στερεότυπα, έχουν δημοσιεύτει έρευνες που δείχνουν ότι όταν θέσεις εξουσίας εμπιστεύονται σε γυναίκες, τότε τα αποτελέσματα που σημειώνουν είναι πολύ θετικά.  Η κ. Χριστοφιλοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά έρευνα από την οποία προέκυψε ότι τράπεζες που είχαν διευθυντικά στελέχη γυναίκες είχαν καλύτερη πορεία μέσα στην κρίση από άλλες που δεν είχαν μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών γυναίκες.

Μετά το πέρας της συζήτησης, η οποία διήρκησε περίπου τρεις ώρες,  ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων με το κοινό.

Από τον δεύτερο αυτό κύκλο ομιλιών επισημάνθηκε η ανάγκη συμμετοχής της γυναίκας όσο γίνεται περισσότερο στα κοινά, καθώς μέσα από αυτήν αναδεικνύονται σοβαρά προβλήματα τα οποία δεν θίγονται συνήθως από τους άντρες, αλλά και διαμορφώνεται μια διαφορετική οπτική στον τρόπο αντιμετώπισής τους, με πιο συνθετικό και μακροπρόθεσμο τρόπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί ο Πολιτικός Σύνδεσμός Γυναικών που στόχο έχει την συνεργασία των γυναικών όλων των κομμάτων και απώτερο σκοπό την ένταξη της οπτικής του φύλου και τη διάχυση της ισότητας σε όλες τις πολιτικές και σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.

Δείτε τι δήλωσαν οι 4 καταξιωμένες βουλεύτριες πριν την έναρξη της συζήτησης

Μαρίεττα Γιαννάκου: Είναι ελάχιστες οι γυναίκες που συμμετέχουν στα κυβερνητικά σχήματα

Η κα Γιαννάκου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει γίνει δέκτης αρνητικών σχολίων από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για το μικρό ποσοστό γυναικών στην πολιτική σκηνή του τόπου και τόνισε ότι τόσο στη νυν κυβέρνηση όσο και στην προηγούμενη, οι γυναίκες υστερούν σε αριθμό.

Εύη Χριστοφιλοπούλου:Υποθάλπει ένα κλίμα σεξιστικό στη Βουλή
Υπάρχουν στοιχεία έμφυλου ρατσισμού στην πολιτική σύμφωνα με την κα Χριστοφιλοπούλου η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα βουλευτής που εκλέχτηκε ποτέ στην περιφέρεια Αττικής. Όπως η ίδια δήλωσε, στην πολιτική παρατηρείται ένα κλίμα σεξιστικό που μερικές φορές δε σπουδαιολογούν ακόμα και οι ίδιοι οι βουλευτές, άνδρες και γυναίκες.

Μαρία Ρεπούση: “Η πολιτική είναι αφιλόξενη για τις γυναίκες”

Το περιεχόμενο της πολιτικής είναι προσανατολισμένο στους άνδρες και όχι στις γυναίκες, δήλωσε η κα Ρεπούση. Το γεγονός ότι η πολιτική ανδροκρατείται δημιουργεί ένα εχθρικό κλίμα απέναντι στη γυναίκα και το ενδεχόμενο πολιτικόποιησής της.

Βάλια Βαγιωνάκη: Λέει πολλά ότι πέρασαν 60 χρόνια για να εκλεγεί γυναίκα βουλευτής στα Χανιά
Το γεγονός ότι πέρασαν πάνω από 60 χρόνια για να εκλεγεί γυναίκα βουλευτής στα Χανιά δείχνει τις δυσκολίες που υπάρχουν για το γυναικείο φύλο, τόνισε η κα Βαγιωνάκη. Υπάρχουν και στερεότυπα καια κοινωνικά εμπόδια που υποθάλπουν κάθε προσπάθεια των γυναικών να συμμετάσχουν στην πολιτική.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, η πολιτευτής με “Το Ποταμι”, Δάφνη Μανουσάκη, η αντιδήμαρχος, Βαρβαρα Περακη, ο Αστυνομικός Διευθυντής Χανίων Μανώλης Γεωργακάκης και ο Διοικητης της 5ης Μεραρχιας, Δημήτριος Κωτσιόπουλος
ginekes-politiki-9
ginekes-politiki-2
Προηγήθηκε σύντομη ομιλία του Νίκου Κορνήλιου, σκηνοθέτη της ταινίας “Μητριαρχία”, ο οποίος περιέγραψε τον σημερινό ανδροκρατούμενο κόσμο ως ένα “πολιτισμό της τεστοστερόνης” όπου κυριαρχεί η ιεραρχία, η εξουσία, η καταπίεση και η βία. Χρειάζεται αλλαγή παραδείγματος όπως σημείωσε και πρωταρχικό ρόλο θα πρέπει να έχουν οι γυναίκες.

 

flashnews.gr