Φωτογραφική αποτύπωση της Κρητικής χλωρίδας

DSC_1715Ψηλά στις κορφές των Λευκών Ορέων εκεί που τα σύννεφα “ακουμπούν” τα σκληρά αφιλόξενα βραχώδη πετρώματα, εκεί που επικρατεί η σιωπή και η μοναξιά, εκεί που το νερό είναι λιγοστό υπάρχει ζωή που δεν είναι άλλη απ’ τα σπάνια φυτά που “γεννά” η ενδοχώρα της Κρήτης.


Εκεί βρέθηκε η Εφη Τσακρακλίδου και με τον φακό της κατέγραψε εκπληκτικές φωτογραφίες, τις οποίες παρουσιάζει σε Εκθεση με τίτλο: “Φλοιός από την Κρητική γή”. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 29/4 στο Νεώριο Μόρο (Ι.Ο.Χ.).
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” η φωτογράφος Εφη Τσακρακλίδου  τόνισε ότι «έπειτα από διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το Μ.Α.Ι.Χ., στον οποίο και συμμετείχα, μου έγινε η ανάθεση του έργου “Παραγωγή ψηφιακών φωτογραφιών – εικόνων σχετικών με επιλεγμένα φυτά της Κρήτης”.
Φωτογραφήθηκαν αποξηραμένα φυτά, σπέρματα φυτών σε στερεοσκόπιο, δημιουργήθηκε χάρτης για το κάθε φυτό και ψηφιοποιήθηκε το αναλογικό φωτογραφικό αρχείο του Βοτανικού Μουσείου του Μ.Α.Ι.Χ. 2».
«Στο πλαίσιο λοιπόν του εντοπισμού και καταγραφής σπάνιων και απειλούμενων φυτών της Κρήτης», συνέχισε η κα Τσακρακλίδου «την περίοδο της ανθοφορίας τους μήνες Μάιο – Ιούνιο και Ιούλιο και σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του Bοτανικού Μουσείου, υλοποιήθηκαν 4 αποστολές σε βουνά και περιοχές της Κρήτης όπως στα Λευκά Ορη, στο Φαράγγι της Σαμαριάς, στον Πατσιανό και σε κάποιες άλλες περιοχές».
«Η συγκεκριμένη έκθεση είναι ένα μέρος από τη δουλειά μου, με το τίτλο: “Φλοιός από την κρητική γη”, αφού πολλές από τις φωτογραφίες έχουν ήδη εξαντληθεί. Με τη συγκεκριμένη έκθεση, έχω λάβει μέρος σε τρία διεθνή φωτογραφικά φεστιβάλ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Γαλλία».
Μιλώντας για τη φωτογράφο και την Εκθεση η υπεύθυνη της καλλιτεχνικής επιτροπής του Ι.Ο.Χ. Χανίων Στέλλα Κουτσουπάκη τόνισε ότι «η Εφη Τσακρακλίδου εστιάζει τον φακό της στην “αντίσταση “ της φύσης απέναντι στις ισοπεδωτικές μεταβολές της σύγχρονης εποχής. Με ευαισθησία, συστηματικότητα και στοχασμό διερευνά τα σπάνια και απειλούμενα φυτά της Κρήτης, στο πλαίσιο συνεργασίας με την επιστημονική ομάδα του Βοτανικού Μουσείου του Μ.Α.Ι.Χ.
Να σημειώσουμε ότι οι φωτογραφίες της Εκθεσης είναι μουσειακές – ψηφιακές εκτυπώσεις σε fine art φωτογραφικό χαρτί, από ίνες μπαμπού και βαμβακιού, ενώ η συγκεκριμένη φωτογραφική δουλειά αποτελεί την πρώτη μη ανθωποκεντρική που έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα η φωτογράφος. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 6 Μαΐου και λειτουργεί καθημερινά από τις 10 π.μ. μέχρι 11 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη.

haniotika-nea.gr